KAportal VIDEO: Tragom vodnog vala od Delnica do Karlovca, direktor Hrvatskih voda tvrdi: Uskoro ćemo imati trajne i čvrste nasipe | Karlovački informativni web portal

VIDEO: Tragom vodnog vala od Delnica do Karlovca, direktor Hrvatskih voda tvrdi: Uskoro ćemo imati trajne i čvrste nasipe

Kroz Karlovac je prošao vodni val, bez težih posljedica, među ostalim i zahvaljujući onim box barijerama koje smo viđali ovih dana.

Direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković: Kritična područja u Hrvatskoj uskoro će imati trajnu i čvrstu obranu za slučaj poplava

 • Vodostaj Kupe najviši u posljednje četiri godine – stanovnici ne mogu nahvaliti spasonosne box barijere

  Vijesti.rtl.hr

 • 7 komentara

  1. Neke stvari mi malo ne štimaju u toj priči.
   Kao prvo, navodi se da su vodostaji Kupe najviši u posljednje 4 godine, što nije točno, 2015 je Kupa bila na 854,
   a sada je bila na 774
   http://kaportal.rtl.hr/korana-13-prestala
   I uglavnom, cijeli prilog govori o tome kako je Kupa problematična, a sada smo imali situaciju da su problematične Korana i Mrežnica i boxovi su građeni da se spriječi njihovo plavljenje?

  2. Gledam i ne vjerujem slovima. Pa taj direktor HV nema pojma o čemu priča. Jer nasipe u EU više nitko ne radi osim ako služe za retencije. Ali mogu shvatiti da Hrvatske vode štite svoje “kooperante” i osiguravaju im nove poslove tako da izmišljaju nove nasipe nove nasipe jer pinke onda ima za sve. Pa čak i za one od kojih će kupiti zemljišta.
   Čitam danas da će grad Karlovac zahtijevati nivelete i zapornice od Hrvatskih voda na lijevoj obali Kupe nizvodno od Karlovca. Ima li u toj gradskoj upravi jedan normalan inženjer koji će ekipi na vlasti objasniti što je to niveleta, a što je zapornica. Naime ako misle da je niveleta nasip uz obalu varaju se. Ako im treba podatak na koju visinu treba dignuti nasipe za 100 godišnju vodu onda je niveleta na 111,88 mnm. Ako to naprave plivat će svi ti na lijevoj obali još najmanje metar jer nasip uz Kupu će povećati vodostaj i eroziju obale zbog povećanja brzine tečenja. Zapornice koje izmišljaju vatrogasci već sada su poremetile visine vode na lijevoj obali jer su oni koji nemaju mozga zatvorili zapornicu iz autocestu i na taj način spriječili da voda sa Selca jednim dijelom ode u Drežničko polje,a nasip na desnoj obali u Gornjem Mekušju je vodu prebacio na lijevu obalu. A izjava gospodina Barićeva da su tom zapornicom “spasili” Zagrebačku od zatvaranja može razveseliti samo one koji nemaju pojma. Jer taj projekt na konkavi ispod pruge rade već 10 godina i lagano će sinovi nekih projektanata na tom projektu završiti i fakultet.
   Dosta je bilo bacanja pijeska i boxova u oči jer svima je jasno da smo ovaj put imali sreće da u Gorskom Kotaru nije dva dana bilo kiše koja je bila prognozirana.
   Da je vodostaj bio pola metra veći bilo bi box barijera po čitavom gradu.
   A zapornice bi vjerojatno razvaljivali bagerima. Ali ovaj put vas je spasio Bog i Sveti Josip.
   Nadam se da će netko od vatrogasaca ili čelnika ispasti iz čamca kojim plove po Kupi i “obilaze” nas potopljene jer to je način da se nešto promijeni u Karlovcu.

   • Ne znam od kuda ti kota 100 godišnje vode od 111.88, ali možda je to dosta negdje izvan Karlovca da prođe 1415 m3/sec, ali u Karlovcu ispada da je potreban zid iznad ovog postojećeg uz Kupu još 190 cm uz doprinos kanala kakav je do sada, a sada ima doprinos smanjenja nivoa Kupe od 155 cm.
    Po meni u Karlovcu bi ta kota dakle bila 113 mnm, ali to je nemoguće pa se problem mora riješiti kanalom Kupa-Kupa dovođenjem u punu funkciju.

    • Ne samo kanalom Kupa- Kupa nego i kanalom Korana kupa.

    • Kotu 111,88 je dio moje seljačke matematike uz rezervu kanala Kupa -Kupa.
     Normalno je da bi trebalo porušiti dio nasipa po desnoj obali Korane i Kupe i ne štititi polje u Gornjem Mekušju nego samo kuće i KIM. Možda bi se tu mogla napraviti i jedna retencija koja bi smanjila poplavu nizvodno od Gradca.
     Naime kota nule vodomjera Karlovac je 103,169 mnm a max voda na tom vodomjeru je bila u 6 mjesecu 1939 godine 872 kad to zbrojite dobijete famoznu kotu 111,88

     Zanimljivo je da kad uzmemo kotu vodomjera Korana koja je 103,362 mnm i na nju dodamo maximum izmjeren u 10 mjesecu 2015. od 852 dobijemo istu kotu.

     Gle slučajnosti!
     Rezerva kanala Kupa -Kupa ovakav kako funkcionira sada skinula bi još 180 -200 m3 pa bi to bilo to.

     Naravno osnovna pertpostavka je da čistimo obale i dno i da konačno zatvorimo onu glupost od HE Lešće ako se neće pridržavati zapovjedi stožera za obranu od poplava . Moram napomenuti da su nakon vaših kritika stvarno radili punim kapacitetom sve dane poplave kad su shvatili da problemi dolaze. Istina je da su mogli raditi i dva dana ranije pa je njihov utjecaj na manju poplavu lošiji nego što je trebao biti.
     Sad idem kupiti za gablec dvije nivelete od Hrvatskih voda kako bi stožeru mogao objasniti da je projekt koji su Hrvatske vode napravile za lijevu obalu u tehničkom smislu čisto smeće iako ga je “prezentirao” veliki zamjenik gradonačelnika nakon što mu je to isto objasnio gospodin vatrogasac.

     http://www.youtube.com/watch?v=yhBASuGvDeg

     Onda bum si naručil dvije tri zapornice tak da lakše zaspim.

  3. Gospodo komentatori mošte se slikat. Ovo što vi pišete i predlažete je OK a u igri je 700 000 000 00 kun. Hej, ne budalite. Ionako Europica daje lovicu, koga briga. Dobro, naprave te nasipe, suze korita i povećaju brzinu protoka vode a za 10 god kad voda naplavi u korita mulj i pijesak što ćemo onda. Dizati nasipe svakih par godina za 1 m.
   Čekaj malo kako je poslovala ove zima gradska tvrtka – Bob staza d.o.o. na Ilovcu

   • Mi se mučimo sa komentarima , a gospodin Petračić kao pravi čovjek u Hollywoodu. Da je bar zvao rundu za ljude. Ima tamo krasnih ahmć čajeva. Neki dan kad je Plenky bio u Karlovcu pola “dežurnih” službi je nakon obilaska Logorišta bilo na položaju u Mačekovoj. Prva linija obrane.

  Odgovori