GASTRO / VIJESTI IZ LONCA

Ugledni kuhari složili su popis jela koja bi u restoranu trebali izbjegavati, jedno od njih je i specijalitet dana

Ugledni kuhari složili su popis jela koja bi u restoranu trebali
izbjegavati, jedno od njih je i specijalitet dana

A među tim jelima puno je svakodnevnih, koja se pojavljuju na većini restoranskih jelovnika. Više od 15 tisuća ljudi odgovorilo je na pitanje “postoji li jelo koje uvijek treba izbjegavati na restoranskom jelovniku”. Dvije trećine onih koji su dali odgovore na Quori su kuhari, konobari ili kulinarski eksperti koji su tako podijelili svoje iskustvo i savjete sa drugima.

Ne jedite morsku hranu ako ste daleko od obale

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Steve Lazarus koji za sebe tvrdi da je školovani kuhar, kaže da on osobno ne jede morsku hranu ako je više od 30 kilometara daleko od obale. Osim ako je na mjestu poznatom po morskoj hrani ili u skupom restoranu koji ima dobe izvore nabave svježe ribe.

Ne jedite hranu za koju restoran nije specijaliziran

Puno ljudi savjetuje da ako je restoran po nečemu poznat, na primjer po roštilju, kineskoj hrani, pizzi, treba se držati onoga što to mjesto najbolje spravlja. Idete li u steak house svakako naručite odrezak, ako je trattoria, naručite talijansku hranu. Ima li restoran na meniju nešto što ne pripada onome za što su, kako tvrde, specijalizirani, ne naručujte. U steak house-u ne naručujte tjesteninu, u ribljem restoranu suzdržite se od naručivanja piletine. Specijalitet dana

Janeiro Soloven koja kaže da je školovana kuharica, napisala je da je još u školi od jednog iskusnog chefa naučila da nikada ne treba naručivati specijalitet kuće. On je kazao da je pravilo da je specijalitet nešto staro čega se treba riješiti. Sa druge strane, ima li na jelovniku sezonskih specijaliteta, to svakako treba kušati.

Piletina

Eric Sustad kaže da je bio konobar 12 godina i da su pileća prsa nešto najdosadnije na jelovniku, samo za neodlučne ljude koji su gladni, a nije im drag okus hrane. Dodaje da je svaki restoran u kojem je naručio piletinu sa roštilja, bilo razočarenje.

Riba nedjeljom

Joran Karlsen, koji tvrdi da je studirao kulinarske vještine, kaže da ako restoran ima dobru reputaciju, tada bi trebali moći naručiti bilo što i bit će dobrog okusa. Ali upozorava, ako naručite ribu u nedjelju, ona neće biti svježa. Još prije je slavni kuhar Anthony Bourdain kazao kako ne bi nikada naručio ribu u nedjelju ili ponedjeljak. Restorani se svježom ribom za vikend opskrbljuju u četvrtak ili petak.

KAportal.hr

Izdvojeno


Reci što misliš!