KAportal Sabornica je i danas prazna. Podsjetimo, jedan zastupnik nas godišnje košta više od 620.000 kuna | Karlovački informativni web portal

Sabornica je i danas prazna. Podsjetimo, jedan zastupnik nas godišnje košta više od 620.000 kuna

foto Patrik Macek/PIXSELL

Sabor je 14. sjednicu u petak nastavio raspravom o uredbi koju je Vlada Republike Hrvatske donijela na temelju zakonske ovlasti.

Nažalost, broj zastupnika se mogao prebrojati na prste.

Podsjetimo, prosječna neto plaća saborskog zastupnika je 15.000 kuna.

 • Stranke po zastupniku dobiju po 32.000 kuna pa su tu dnevnice, hoteli i putovanja – prosječno 4750 kuna. Tako na mjesec izdvojimo više od 51.000 kuna za jednog zastupnika, godišnje je to više od 620.000 kuna.

  Kada bismo smanjili broj zastupnika za 30, dobili bismo uštedu od 18,6 milijuna kuna na godinu. I to bez da smo uračunali zastupnički paušal, naknadu za odvojeni život, troškove smještaja, režije…

  Kada vidimo sliku našeg Sabora, logično je zapitati se: trebamo li mi toliko zastupnika?

  Hrvatski sabor dosad je dvaput smanjivao broj zastupnika. U prvom sazivu imao ih je 351 i to u tri vijeća. Već u drugom sazivu taj je broj smanjen. Postojali su Zastupnički i Županijski dom i to s 206 zastupnika. A od 2001. godine taj je broj smanjen na 151, koliko ih ima i danas.

  RTL.hr

 • Jedan komentar

  1. Još ih euforija drži od sinoćne utakmice ili bolje rečeno mamurluk… Svaka vam čast besramnici… Koliko vidim,ta utakmica je bila od tolike važnosti kad su svi visoki dužnosnici bili na istoj.. Čak je i potraga za nestalim hrvatskim kapetanom pala u treći plan zbog tekme…pa kako tek nebi sjednica pala u zaborav… Uostalom,budu Hrvati platili i njihov odlazak na tekmu i njihove prazne fotelje u saboru a i traganje za našim kapetanom….. OOOO TKO LI VAS IZABRA LJENČINE…..

  Odgovori