KAportal Policija u pripravnosti zbog prijevara i provala, no građani se mogu i sami zaštititi - jedan primjer dolazi s Rakovca | Karlovački informativni web portal

Policija u pripravnosti zbog prijevara i provala, no građani se mogu i sami zaštititi – jedan primjer dolazi s Rakovca

Prijevare, provale, trganja lančića s vrata starijih osoba, raznorazni napadi na tijelo i imovinu, o tome svakodnevno čitamo u medijima, a ponekad i sami osjetimo na vlastitoj koži.

S ljetnim mjesecima i sezonom godišnjih odmora provalne krađe u pravilu sve su češće, a dok vlasnici odmaraju daleko od svojih domova, zlonamjernici odabiru slabo zaštićene objekte. Osim praznih stanova i kuća, najčešće žrtve krađe su starije i bolesne osobe. Policija neprestano upozorava na one koji vrebaju građane, no u akciju se u uključila i gradska tvrtka Inksator koja u suradnji s PU karlovačkom podsjeća Karlovčane na mjere i aktivnosti koje samostalno mogu provesti, a kojima se mogu zaštiti od nezvanih gostiju i spriječiti neželjene štete.

Pozitivan primjer stiže nam s Rakovca, odnosno s adrese Izidora Kršnjavog 13 d gdje su stanari imali problema s kršenjem reda i mira ispred trgovine, imali stalne upade nepozvanih ljudi u ulaz i podrum, a bilo je čak i uriniranja u njima, dok je hodnik ispred ulaza praktički postao javni WC.

  • – Ovo se događalo neprestano i nismo imali načina da ih spriječimo pa smo polako krenuli s uvođenjem tehnologije. Postavili smo nova vrata, interfon, svjetla u prolazu i nadzornu kameru, kazala je predstavnica stanara Jelena Drakulić Draganjac. Ove su mjere sigurnosti očito urodile plodom jer više nemaju problema s ulaskom uljeza u haustor, te ovakav način zaštite stanari ovog ulaza mogu preporučiti i drugim Karlovčanima.

    Kako je kazao Mario Sunarić iz PU karlovačke koji je zadužen za nadzor, planiranje i prevenciju, provale i krađe se intenziviraju u doba godišnjih odmora pa je u takvim situacijama dobro zamoliti susjede da provjere stan, možda im i ostaviti ključeve da povremeno otvore prozore i upale svjetla, ali nikako ih ostavljati ispod otirača, tegli od cvijeća i slično jer, kaže Sunarić, prilika čini lopova. Slično je i ako ostavite nezaključan bicikl, automobil i slično.

    Na novinarski upit što je s kvartovskim policajcima i nekadašnjem projektu policajca u zajednici, Sunarić je rekao da su karlovački kvartovi s policijom pokriveni dovoljno. Građani često misle da policije nikad nema kad je treba, a kad ih ne treba onda su posvuda, dok Sunarić ovakvu percepciju građana komentira i činjenicom da iz godine u godinu ima sve veći postotak riješenih kaznenih djela protiv imovine. Bilo kako bilo, policija i dalje upućuje građane da se i sami zaštite koliko mogu, dok Inkasator u tome može pomoći. Direktor Nikola Rogoz  spomenuo je da kod ugradnje nadzornih kamera ipak treba poštovati zakonsku proceduru.

    KAportal.hr

  • Odgovori