KAportal Brdo na Ilovcu više ne smije rasti! Građani zato moraju odvajati otpad, Mandić poručio da je to najvažniji projekt u 2019. godini | Karlovački informativni web portal

Brdo na Ilovcu više ne smije rasti! Građani zato moraju odvajati otpad, Mandić poručio da je to najvažniji projekt u 2019. godini

– Cilj je da deponij, brdo na Ilovcu, više ne raste, to je zalog za budućnost i svima nam mora biti obveza. Ovo je najvažniji projekt 2019. u Karlovcu, kazao je gradonačelnik Damir Mandić na današnjem predstavljanju projekta Pametno odloži#Bolji Karlovac složi.

Svrha mu je, po riječima Martine Stojkić, kod građana stvoriti svijest o važnosti odgovornog postupanja s komunalnim otpadom i unijeti pozitivne promjene u sustav gospodarenja otpadom sprječavanjem njegova nastanka i odvojenim prikupljanjem, kompostiranjem, te ponovnom upotrebom predmeta. Tome bi trebale pridonijeti radionice u školama i vrtićima, igrokazi, javne tribine za građane i čak 36 manjih u gradskim četvrtima i mjesnim odborima, radio i TV emisije, radionice, plakati i letci kojih će biti i na stranim jezicima. Projekt će trajati do siječnja 2020., vrijedan je 1,1 milijun kuna, od kojih je nešto više od milijun bespovratno iz EU, od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU Grad je povukao 107.000 pa će sam morati izdvojiti 70-ak tisuća kuna.

Sve te aktivnosti dobro će činiti i okolišu i zdravlju ljudi, a rezultati biti vidljivi i na deponiju Ilovac. Jer “brdo” otpada, po riječima direktora Čistoće Tomislava Polića, puno će sporije rasti, odnosno, bit će više mjesta za odlaganje miješanog komunalnog otpada. Naravno, dok se na Ilovcu bude odlagao, odnosno, do izgradnje CGO Babina Gora.

 • – I do sad smo zajedno s Gradom imali edukacije, a ova donosi kvalitativan pomak i bit ćemo aktivno uključeni. Pozivamo sve da se uključe u ove edukacije kako bismo mogli čim bolje razvrstavati otpad, a Čistoća je i dalje na raspolaganju za sve informacijie u našim prostorijama, pozvao je Polić.

  Mandić je napomenuo da sve ovo ne radimo zbog europskih i zakonskih propisa, već nas koji živimo u Karlovcu, ali i onih koji će ovdje živjeti za 10, 50 ili 100 godina.

  – Nismo još postavili cijelu infrastrukturu za odvajanje i zbrinjavanje otpada, ali postoji više od stotinu zelenih otoka, mobilno i reciklažno dvorište na Ilovcu, 1. veljače ćemo potpisati ugovor za početak radova na reciklažnom dvorištu Mala Švarča… Znači, već imamo određene mogućnosti da u svojim domovima krenemo s razdvajanjem otpada i ovo neka bude godina u kojoj ćemo mijenjati navike. Teško je, pogotovo nama odraslima, ali to je ono što nas čeka, poručio je Mandić.

  KAportal.hr

 • 5 komentara

  1. Ako sa dobro razumio, 1,1 mil. kuna za edukaciju.
   Za početak ne bi bilo zgoreg reciklažno dvorište u samom gradu, jer Ilovac i Mala Švarča su rijetko kome usput. Zašto ne bi privremeno reciklažno dvorište (pa i mobilno) bilo jedno na prostoru bivše vojarne Luščić? Kante za papir i plastiku su više manje dostupne, za staklo i baterije slabo. Uz edukaciju moraju ići i pomaci na terenu.
   Zašto jednostavno ne skoknu u susjedne razvijenije zemlje (Austrija i Njemačka nisu daleko) i kopiraju njihov već uhodani sustav? Probajte zbrinuti salonitne ploče, koga mogu nazvati?

  2. Moj dragi prijatelj Davor dobro zbori i poslušajte ga. Znam ga 45 godina još dok smo sa gitarama vršljali i po Slunju kod Drage. Mene čudi zašto se nitko nije zabrinuo dok je bivši direktor i gospodin Marčetić gradio brdo. 40 – 50 kamiona dnevno je dolazilo preko Eko flora i svi su šutili. Brdo je raslo, 600 000 tona smeća doveženo izvan naše Županije i sad kao nećemo više.
   “po riječima direktora Čistoće Tomislava Polića, puno će sporije rasti, odnosno, bit će više mjesta za odlaganje miješanog komunalnog otpada. Naravno, dok se na Ilovcu bude odlagao, odnosno, do izgradnje CGO Babina Gora.” Nije CGO nego RCGO ( regionalni ) pročitajte SUNO.
   Vjerojatno niste ni bili gore uzvodno od Karlovca pa evo malo pogledajte gdje bi ga htjeli izgraditi.
   Za muziku je “kriv” Davor.
   RCGO https://www.youtube.com/watch?v=nnNIvS9E3a0

  3. Reći će gospodin Polić nema veze, nema vode. Neka pročita „Laudato si – Hvaljen budi”” naslov je objavljene (18. lipnja 2015.) enciklike pape Franje o okolišu (ekologiji). Puni naslov je na talijanskom „Laudato si, sulla cura della casa comune = o skrbi za zajedničku kuću”.
   Pa onda pogleda https://www.youtube.com/playlist?list=PL9ixWDNrb0LbRelnqaJT-e5Osn-OOuBd1

  4. Direktor Čistoće g. T. Polić! Osumnjičen, a svi u gradu znaju da je i kriv, ali ga štiti korumpirano pravosuđe, priča bajke o boljitku građana! Tih istih građana koje je prevario kao i našu RH! Bravo!

  5. Sori, znam da ova divna muzika para uši štovani gospodine Polić https://www.youtube.com/watch?v=Ld6fAO4idaI&start_radio=1&list=RDLd6fAO4idaI&t=21
   To nam uvijek ostaje za razliku od onih koji se uhljebe na RCGO, biti će puni ko brodovi, Kajmanski otoci, Crkvenica, zašto ne otići na Mars i uživati u “blagodatima” iz RCGO.
   Ima mjesta za odložiti 10 000 000 m/3 otpada. Sitnica od 10 kun po toni, ne čudi što bjeomučno guraju RCGO. Kad se natankaju oni odlaze a mi mašemo sa pjesmom na usnama…

  Odgovori