KAportal GASTRO ŠPIJUN Restoran Papalina: Povratak u prošlost i to ne samo kulinarsku | Karlovački informativni web portal

GASTRO ŠPIJUN Restoran Papalina: Povratak u prošlost i to ne samo kulinarsku

spijun-PRAVA FOTKAU restoranu koji se zove “Papalina”, što bi drugo trebali probati nego – papaline. To nam se činilo logično isto kao što ovaj restoran u Grdunu već desetljećima drži, a tko bi drugi nego – obitelj Grdunac.

Sami ulaz je vremenski portal u 70-godine prošlog stoljeća. Miris odavno pregorjelog ulja pomiješan s ribljim šnjofom i galama na šanku od par lokalaca koji su ispred parkirali traktore, ali doslovno, bacili su nas u dane djetinjstva kad se ovakva atmosfera zvala vrhunskom ugostiteljskom ponudom. No to u ovom slučaju nikako ne možemo nazvati minusom jer ovo je mjesto upravo i predviđeno za svojevrstan povratak u prošlost, i to ne samo kulinarsku.

Domaći kruh – iz Žitoproizvoda?

 • restoran papalina

  Obitelj Grdunac ponosi se starim mlinom – vodenicom koji je još 1942. godine kupio djed Mate. U obnovljenom mlinu na Dobri ponovo se na tradicionalan način melje brašno, stoga smo još više ostali razočarani kad je uz obilnu porciju ribica na stol stigao industrijski kruh. U zraku je ipak ostalo visjeti pitanje kako bi bilo da smo naručili smuđa pohanog u kukuruznom brašnu i neki drugi manje “fastfudičan” riblji specijalitet kojima se ova kuća inače diči.

  No da je i to bilo na pladnju, serviralo bi se na stolovima čiji su stolnjaci prekriveni najlonom. To se doduše odnosi samo na ove stolove na terasi, dok su oni u unutrašnjosti luksuznije opremljeni no dakako isto u interijeru nekih davnih dana, onih kad se Coca Cola u limenci smatrala teškim luksuzom.

  20160709_164312_resizedOmjer cijene i kvalitete

  Papaline izuzetno fine, sočne i neprepečene blago marinirane s peršinom i kriškom limuna na tanjuru da se “poškrope”, te krumpir, u našem slučaju pekarski, apsolutno opravdavaju svoju cijenu.

  Ovakve papaline, pa makar i na stolu s najlon – stolnjakom i s pogledom na stari most, slap i rijeku Dobru vrijede i više od petnaest kuna. Tolika je, naime, njihova cijena kod Grdunca. Prilog, fini pekarski krumpir pečen s korom stoji 10 kuna, a kruh koji “švercaju” pod domaći dvije kune po šnitici.

  Preporučam…

  HRANA 3/5

  AMBIJENT 3/5

  POSLUGA 4/5

 • 3 komentara

  1. Bio sam u Papalini u Subotu večer, slavio se jedan “gasterbajterski” rođendan. Bio je i nekih 60-tak nijemaca.
   Bili su oduševljeni, ambijentom, atmosferom posebno mladom janjetinom… Ujutro su opet svi došli na doručak. E da i služio se domaći kruh, bilo ga je više vrsta, meni se najviše dopao tzv. smisni kruh kakav se nakad pekao na selu. Očito domaći kruh ide po narudžbi.

  2. @Gastr0 Špijun, evo da te ja nešto naučim. Ovo što je na tanjuru, nije nikakav pekarski krumpir, već smrznuti krumpir sa korom “ledo” ili eventualno “Mc Cain”. Čitajući tvoju recenziju o “Bačvi” na Korčuli, nije mi jasno kako možeš ovaj lokal sa smrznutim papalinama i smrznutim krumpirom, te, znalački primječeno, industrijskim kruhom uopće staviti na istu stranicu. Kladio bih se da je cijena litre vina , zasigurno, ista ili skuplja od Pošipa sa Korčule.

  3. @Gastro špijun, Još da dodam, za tu cijenu i prepostavljam rustikalni ambijent, najlonski stolnjak je čak u redu. Pa, što bi htio? stolnjak od damasta i platnenu salvetu?

  Odgovori