KAportal Koliko košta kompletan sustav obrane Karlovca od poplave? Petračić tvrdi gotovo triput manje od procjene Hrvatskih voda | Karlovački informativni web portal

Koliko košta kompletan sustav obrane Karlovca od poplave? Petračić tvrdi gotovo triput manje od procjene Hrvatskih voda

Je li procijenjena vrijednost investicije dovršenja sustave za obranu od poplava grada Karlovca od 670 milijuna kuna realna i što ona sadrži, pita se Davor Petračić, predvodnik Nezavisne liste Naš Karlovac u Gradskom vijeću Karlovca koji se, u aktualnom trenutku kad se Karlovčani ponovo bore sa svojim nabujalim rijekama, bavio matematikom. Čak je izračunao koliko bi po njemu koštala kompletna obrana grada od poplave.

Zbog interesa javnosti za ovu temu, priopćenje prenosimo u cijelosti…

To naravno nije jedino pitanje, jer ima još cijele niske pitanja koja se vežu za procjenjivanje visine iznosa a najbitnije je pitanje što sve uključuje procjenjena investicija ?

 • Pošto još Hrvatske vode niti grad Karlovac nisu javno izašli pred javnost sa barem idejnim projektom koji bi dao djelomične odgovore na ova pitanja, mi iz Nezavisne liste Naš Karlovac, odlučili smo ići korak dalje – postavili smo vlastitu koncepciju dovršetka obrane od poplava grada Karlovca i ona uključuje

  Izgradnju obostranog nasipa 7 km uzvodno Kupom i Dobrom što je moguće šire od vodotoka

  Izgradnju HE Brodarci sa regulacijom ulaza u kanal Kupa-Kupa

  Izgradnju brane u kanalu Kupa-Kupa radi usmjeravanja vode u retenciju Kupčina

  Izgradnju nasipa kao ruba retencije Kupčina u dužini 4 kilometra

  Izgradnju zapornice kao regulacije izlaza vode iz retencije Kupčina u kanal Kupa-Kupa

  Da bi mogli odgovoriti na gornja pitanja, bilo je potrebno izračunati koliko košta izrada prosječnog dužnog metra nasipa sa otkupom zemlje:

  Geometrija nasipa: – širina baze 10 m, visina 3 m, kruna nasipa širine 2 m, ugrađen glinovit materijal iz pozajmišta u blizini, površina poprečnog presjeka 18 m2, temeljenje na skinutom humusu.

  KALKULACIJA IZRADE 1 dužnog metra NASIPA UZ KUPU I DOBRU:

  Otkop u pozajmištu sa utovarom : 18 m2 x 13 kn/m3= 234 kn

  Prijevoz do gradilišta: 18m2 x 20 kn/m3= 360 kn

  Iskop humusa sa guranjem: 10 m2 x 0,3m x 60kn/m3 = 180 kn

  Ugradnja u slojevima 20 cm: 85m x 7 kn/m2= 595 kn

  Ugradnja humusa na pokose nasipa: 12 m2 x 10= 120 kn

  Otkup zemljišta u pojasu 15m 15 m2 x 35 kn/m2= 525 kn

  SVEUKUPNO IZGRADNJA 1m NASIPA SA OTKUPOM ZEMLJIŠTA: = 2.014 kn/m

   

  Davor Petračić

  KALKULACIJA IZRADE 1 dužnog metra NASIPA UZ RETENCIJU KUPČINA:

  Otkop u pozajmištu sa utovarom : 18 m2 x 13 kn/m3= 234 kn

  Prijevoz do gradilišta: 18m2 x 20 kn/m3= 360 kn

  Iskop humusa sa guranjem: 10 m2 x 0,3m x 60kn/m3 = 180 kn

  Ugradnja u slojevima 20 cm: 85m x 7 kn/m2= 595 kn

  Ugradnja humusa na pokose nasipa: 12 m2 x 10= 120 kn

  Otkup zemljišta u pojasu 15m 15 m2 x 25 kn/m2= 375kn

  SVEUKUPNO IZGRADNJA 1m NASIPA SA OTKUPOM ZEMLJIŠTA: = 1.864 kn/m
  ZAKLJUČAK:

  Dovršenje sustava obrane od poplave grada Karlovca nakon kojeg ne bi bilo potrebe graditi nasipe uz Koranu, Mrežnicu i nizvodno uz Kupu košta:

  Nasip 7 km uz Kupu i Dobru 28.000m x 2.014 = 56,4 mil.kn

  Izgradnja HE Brodarci sa skretnicom (1,5mil€/MW) = 110,0 mil.kn

  Brana u Kanalu Kupa-Kupa = 70,0 mil.kn

  Nasip retencije Kupčina u dužini 4 kilometra 4.000 x 1.864 = 7,5 mil.kn

  Zapornica retencije Kupčina = 2,0 mil.kn

  SVEUKUPNO: = 245.90 mil.kn

  Izračunati trošak dovršetka sustave obrane od poplave grada Karlovca iznosi 245,90 mil.kn a ne 670 mil.kn, što znači da je trošak realno manji za 64 % troškova !!!

  Takav naš pristup dovršenju sustava obrane od poplava grada Karlovca jeftiniji je od predloženog za 64%, štedi 424,1 mil. kuna u odnosu na predloženi i nisu potrebni nikakvi radovi na dodatnim nasipima uz Koranu i Mrežnicu u Karlovcu, kao niti uz Kupu nizvodno od Karlovca.

  Jedino bi bilo korisno dovršiti prokop Korana Kupa sa vodnom stepenicom za visoke vode što bi dalo dodatnu sigurnost gradu Karlovcu od ekstremno velikih voda Korane ili Mrežnice.

  Kome je stalo do neracionalnog gospodarenja nacionalnim resursima nije nam poznato, ali to napumpavanje cijene očito ima za posljedicu dodatno usporavanje dovršetka efikasnog sustava obrane od poplava grada Karlovca što nije u interesu građanima grada Karlovca, kao niti građanima RH koji su nastanjeni uz Kupu sve do Siska, jer dovršenjem inače izvorno genijalno zamišljenog sustava obrane od poplava čija je glavna građevina već izgrađena a čini ju kanal Kupa-Kupa dužine 22 km, zaštititi će se područje uz Kupu od Karlovca do Siska i uštedjeti vrijednost štete od jedne veće poplave koja je 10 puta veća nego što će to biti uloženo u njegovu izgradnju.

  Investicija u dovršenje sustava obrane od poplava predstavlja ekvivalent visine jednog godišnjeg proračuna grada Karlovca čiji ulog bi se deseterostruko vratio kod prve poplave i to u 100% iznosu.

  Prije svega, grad Karlovac bi se trajno zaštitio od 100 godišnje očekivane poplavne vode koja još uvijek nije prošla kroz Karlovac, a on to i zaslužuje.

  Ima li trenutno isplativije investicije za RH u ovom trenutku !!?

  vijećnik Davor Petračić, Nezavisna lista Naš Karlovac

 • 16 komentara

  1. Prije svega priopćenje je za svaku pohvalu, jer hvala dragom Bogu da ipak netko vodi brigu u trenutku dok mnogi nemirno spavaju zbog elementarne nepogode koja nas je snašla. No, mislim da bi ovakva priopćenja i inicijative trebale ići izvan Karlovca i to debelo boldano u Hrvatske vode i na Vladu RH, jer će u protivnome ovakva priopćenja ostati samo priopćenja i dio arhive ovog portala. Ne bi bilo niti zgorega podupirajuća peticija koja bi išla uz to, te bi takav jedan dokument imao težinu. Naravno trebalo bi se posavjetovati i sa stručnjacima iz tog područja (bez Dude Delića) i na kraju sve bi to trebalo odnijeti izravno u Hrvatske vode i Vladu RH (ne putem Jelića i Murganićke) jer je to najsigurniji način da će to doći u prave ruke, a ne u ladicu. Takav dokument bi bilo nešto što ne bi išlo od politike koja se godinama vozi čamcima po tuđoj muci i sirotinji bez ideje da nešto poduzme, već bi bio dokument koji bi bio izvoran od strane građana.

  2. Petračiću imaš firmu, građevinar si, ekipiraj se ljudima i opremom i napravi taj posao. Nema šanse da te bilo tko na javnom nadmetanju koji se za ovo mora provesti pobjedi. Bit će bar duplo jeftiniji od prvog do tebe i još zaraditi. I to je to.

  3. P.I.T.A. Ima li trenutno isplativije investicije za RH u ovom trenutku !!?
   Ima: da Petračić zašuti.

  4. Prvo ima dosta logike u tekstu i bio bih slobodan reći i istine. Ali 10% od 700 000 000 00 je lagani 70 milja u džep. A 10% od 350 000 000 00 je duplo manje. Petracicu a da obavijestiš Europicu što rade? Pohvalio bih Gradonačelnika koji je povukao pametan potez sa gradnjom privremenih nasipa a ujedino poslužio političarima da se nasilikavaju, smješkaju, laprdaju, pokazuju brigu za svekoliko pučanstvo sjednu nakon slikovanja u bijesne limuzine i put pod noge. Ako gdje popusti ima da ga peru ko nikoga.

  5. Sve u redu , Sve stoji.
   Vjerujem to je tvoja struka,
   Ali od toga ništa,
   Zamisli da se to napravi.
   Tko bi se onda naslikavao i gurao da bude u prvom redu.
   Kako bi znali tko je župan a tko gradonačelnik,
   Ovako znamo.
   Odore se sijaje. Slova zlatno napisana.

  6. Dečki sve 5, kad voda raste i teče cestom, svi bi gradili i rješenja su uglavnom ok. Kad je voda u koritu, onda polovicu nije briga, a druga polovica su ekolozi koji ne daju ni pedlja naše nedirnute prirode. Dajte malo pitajte (ako ih znate) naše eko-aktiviste za mišljenje o npr. brani i HE u Brodarcima, ili npr. o potapanju skoro cijele šume od kanala Kupa-Kupa do Crne Mlake. Možda bi vas za ovakve projekte netko smatrao za zločinca i napravio sve da sruši lokacijsku dozvolu ili studiju utjecaja na okoliš… i sa smješkom si upiše još koji plusić kod svojih mecena…

   • Mišljenje o HE Brodarci imaš u pravomoćnoj presudi Visokog upravnog suda pa si pročitaj. Nije to tako teško, ovako dobis napamet gluposti

    • Pričaš o MHE Brodarci, maloj branici privatnog investitora koja u biti može samo smetati ovom sustavu obrane od poplave, ?

     • Da pričam o privatnom investitoru koji se htio podvuci u zahvat Hrvatskih voda. Taj isto koji

     • Nositelj tog zahvat su bile Hrvatske vode, a ne taj investitor, isti onaj koji je napravio i Ilovac iznad Ozlja. Koliko je to “mala branica” se vidi iz primjera Ilovca di se voda digla za više od 2 m, a prodavali su priče o max 20 cm. Znači taj isti se htio “uklopiti” pod zahvat Hrvatskih voda jer su u postupku oni bili nositelji zahvata, a ne ovaj privatnik. Naravno to je ludo što su pokušavali, a rezultat bi bio izgradnja objekta bez ikakve procjene utjecaja kao dio sustava i u privatnom vlasništvu

    • Skoro sigurno je dobro da je taj projekt zaustavljen, ali koji god investitor se pojavi, makar to bile i same Vode, kakvi god objekti bili, ekipa će se dić na zadnje noge, jer to diže podzemnu vodu, plavi uzvodna sela, tjera srne iz šume, zamućuje vid orlu štekavcu, guši travu…i od sustava za kojeg je sad Petračić nešto računao svejedno neće biti ništa još 20 godina

     • Članak je na mjestu. Zidar, ti imaš svoju “seljačku logiku”, a napredne zemlje nekakve svoje zakone, direktive i postupke. Što će im to? Oni su glupavi…Treba samo odvest bandu lijepo na odojak, dogovoit koliko ide kome i svi sretni. Kakve ptice i sedra..Sve treba raditi kao što se dosad radilo i da vidiš kako će nam skočit standard.
      …pušeš na ladno
      Malo si pročitaj naše zakone, kao npr. Zakon o zaštiti prirode i Zakon o zaštiti okoliša, pa onda Okvirnu direktivu o vodama i Direktivu o staništima…i probaj argumentirati nešto. inače 5 za trolanje.

  7. 2014 je bila procjena na 350 milijuna, dobro sad cijena skočila
   http://kaportal.rtl.hr/milanovic-na-mekusju

  Odgovori