KAportal Inicijativa Probudi Karlovac "oplela" po gradskoj i županijskoj vlasti: Zašto se ne ugledate na neke druge hrvatske gradove? | Karlovački informativni web portal

Inicijativa Probudi Karlovac “oplela” po gradskoj i županijskoj vlasti: Zašto se ne ugledate na neke druge hrvatske gradove?

Alen Kristović – foto screenshot HRT

– Svakodnevno čitamo kako se gradska vlast hvali obnovom cesta, kružnih tokova i otvaranjem trgovačkih centara, oživljavanjem Dana piva. Čestitamo im, ali ih i pitamo kada će početi otvarati radna mjesta u tvornicama a ne samo u trgovinama. Pitamo se je li to ono što će poboljšati standard građana i hoće li građani biti sposobni uživati u svim ovim ulaganjima ako nemaju za svoje osnovne životne potrebe. Kada će se početi poticati proizvodnja a ne trgovina? Kada će porast režijskih troškova (komunalna naknade, porast cijena plina) proporcionalno pratiti porast plaća? Kada će se početi više misliti na naše umirovljenike i vratiti im dostojanstvo? Čak i oni koji imaju kakav takav posao ne mogu se pohvaliti ni solidnom plaćom. Po podacima Fine, plaće u Karlovačkoj županiji su ispod prosjeka. Što to aktualnu vlast u Gradu i Županiji priječi da se ugledaju na neke druge gradove u Hrvatskoj?

Ovim se pitanjima gradskoj vlasti ali i građanima sinoć obratila Građanska inicijativa “Probudi Karlovac” koja je odmah navela i primjere gradova koji su svoim djelovanjem uspjeli građanima donekle olakšati život.

Nemaju prirez ali imaju manje režije

 • – Koprivnica je jedan od rijetkih gradova koji nemaju prirez, a cijena vode i ostali režijski troškovi među najnižima su u Hrvatskoj. Grad Samobor jedan je od rijetkih u Hrvatskoj koji bilježi kontinuirani porast broja stanovnika i pad broja nezaposlenih. Riječ je o gradu koji nema prirez i već je godinama jedan od najsigurnijih u zemlji. Varaždin je proteklih godina od velikih gradova imao najnižu stopu nezaposlenosti, a ona u ovoj godini iznosi svega 4,2 posto. U gradu od 47.000 stanovnika djeluje 1.900 poduzetnika koji zapošljavaju 20.000 ljudi, navodi Alen Kristović iz Inicijative ProbudiKA.

  Pita se imaju li Grad Karlovac i Karlovačka Županija uopće viziju pronatalitetne politike? Belišće je prvi slavonski grad i četvrti grad u Hrvatskoj, uz Umag, Vrliku i Obrovac koji ima besplatan vrtić za svu djecu. Što je Grad Karlovac napravio da olakša život roditelja čija djeca pohađaju vrtiće?

  Sanjari u foteljama

  – Ovo su samo neki od primjera, ne želimo se niti uspoređivati s gradovima kao što su Split, Rijeka, Zadar, Dubrovnik, Zagreb, Osijek….o tome možemo samo sanjati, a čini nam se da su najveći sanjari duboko zavaljeni u svoje gradske i županijske fotelje. Dragi naši dužnosnici , vrijeme je da počnete promišljati dugoročno i strateški, ali ne samo kroz ulaganja u društvenu i komunalnu infrastrukturu već i u smislu ekonomskog razvoja i poboljšavanja života. Vrijeme je da se probudite, dodaje Kristović.

  KAportal.hr

 • 14 komentara

  1. Opet pusta demagogija i populizam. Kakve veze ima gradska vlast sa otvaranjem radnih mjesta i privatnim kapitalom? Besplatni vrtići? Koji grad veličine Karlovca ima besplatne vrtiće?Nabrojana 4 sela ili manja mjesta imaju jednu ili dvije vrtićke grupe tako da ni besplatan vrtić za 20 djece nije neki problem. Inače statistički, Karlovac je po prosječnoj plaći u gornjoj polovici u RH. Posla danas ima gdje god hoćeš, plaće i uvijeti rada su nikad bolji, samo treba zasukati rukave. To je konačno skužila i gastarbajsterska ekipa koja se masovno vraća doma iz “obećanih” zapadnih zemalja. Uvijek naravno može bolje i treba gradsku vlast pritiskati za to, ali konstruktivno i argumentirano a ne hejtanjem svega i svačega.

  2. “To je konačno skužila i gastarbajsterska ekipa koja se masovno vraća doma iz “obećanih” zapadnih zemalja” Dobaaar.. sjedi, pet +.

  3. Ha Jurica, ako čitaš Index, Jutarnji i slične propagatore iseljavanja, onda vjerojatno vjeruješ da se u Njemačkoj dobiva 65000 kuna za rođenje dijeteta, da je najniža plaća 2500 eura, da se stan nađe za 200 eura, dobar polovni BMW za 500 eura, da je besplatno školstvo i zdravstvo, vrtići i sl. nebuloze. I da je Hrvatska najgora zemlja za život na svijetu. I da je van otišlo više od 350000 Hrvata. Istina je naravno sasvim drugačija. Ima i onih šta su se snašli vani, ali 90% ih radi za 1200 eura, spava po nekakvim ćumezima, gladuju i navodno im je super. Svako malo sretnem u gradu gastarbajtere povratnike. Kad pitam, šta je? ništa, vratio sam se, nije vani baš tako kako se priča. I sama Njemačka je objavila da je u 2016 i 2017 doselilo 110000 Hrvata, a 50000 iselilo (vratilo doma), kad tome pridodaš Irce i treće zamlje, van je iselilo max. 100000 Hrvata. Oduzmi trećinu bosanskih Hrvata i to je neka realna cifra. 2-3% stanovništva. Poljska je nakon ulaska u EU izgubila 30% stanovništva.

  4. Vi kao da ste zaspali kao i ovaj usnuli ” grad ” koji se samo zove grad. Složio bi se sa činjenicom da smo nekada imali 7-dmo mjesto po broju stanivnika, i drugo ili treće mjesto po industrijskoj proizvodnji. Na što smo danas spali na jednu zapuštenu provinciju koja ima vodstvo koje nema ama baš nikakvu viziju razvoja. Nije mi to drago za izreći , ali to su činjenice.

  5. Meni osobno Hrvatska je najljepša zemlja na svijetu. Moj Kordun srce Hrvatske je dar Božiji sa nebesa. Samo prazan bez stanovništva, više, manje, pun Čagljeva, Vukova i divljih svinja. Prije su ti granice Karlovca bile prije Mekušja a danas su daleko dalje, pogledaj malo. Razlog iseljavanja koliki god bio je nezaposlenost i nemogućnost zaposlenja. A da je istina ovo što pišeš o Njemačkoj je istina je koliko god surova bila. A što očekivati gad dođeš u Njemačku mašući šaka i prodaješ samo manualni rad. Oni koji su obrazovani i imaju znanje su drugačije prošli, bolje svakako. Demografska slika Hrvatske je loša koliko god ti govorio suprotno. Ah, da stan u Njemačkoj mjesečno od 600 do 800 eura osim ako si medicinski radnik pa ga dobiš za 200 eura mj u sklopu klinike gdje radiš. Ima pozitivnih primjera zavisno što prodaješ ruke ili znanje. Bla, bla, bla…
   Što oporba radi upire prstom što ne valja ok to im je posao. Tko je od njih iznio strategiju u narednih 20 30 godina za Grad. Nitko i sami ne znaju što bi a znaju što ne valja. I ovak kako je je dobro zato što se nama novca za bolje. Da bi bilo novca treba ga zaraditi. Zarada se ostvaruje kroz proizvodnju a ne mlaćenjem prazne slame.
   Probaj nešto napraviti privatno. Ima da popizdiš kad te počnu vozati od vrata do vrata.

  6. Ja nisam ni odvjetnik ni glasač vladajućih, i poanta ovih komentara je da vlast uvijek treba kritizirati i pritiskati, ali konstruktivno i argumentirano. Izvlačiti neke populističke pamflete, tipa, nekada je bilo ovo, nekada je bilo ono, a danas je ovako, nema smisla, prošlo svršeno vrijeme. Živjeli smo u drugom sustavu i drugoj državi. Danas živimo u kapitalizmu a imamo socijalistički mentalitet. Uvijek očekujemo da netko drugi riješi naše probleme, ili firma u kojoj radimo ili grad ili država. Od laprdanja po forumima nema neke koristi, treba se uhvatiti posla i preuzeti odgovornost. Zaboravljamo da smo država koja je prije 25 godina izašla iz 5-ogodišnjeg krvavog rata, a rat te vrati par decenija unazad i ekonomski i gospodarski i demografski. Od tri rata u Europi u zadnjih 100 godina, mi smo “srećom” bili u sva tri. I suludo nas je zato uspoređivati sa Švicom , Danskom, Slovenijom i sličnim državama. Naravno da su po svemu ispred nas, bila bi sramota za njih da nisu.

   Ž. Obajdin, imali ste par mandata na vlasti da probudite Karlovac, gdje je zapelo?

   • Slažem se stobom da sam i ja kriv za mnogo što šta. Ali sam naučio da pošto sam nesposoban da bilo što mjenjam, ostavio sam se ćorava posla. Zašto to ne učini i ova nesposobna vlast pa neka isplivaju mladi koji znaju. Tu je poanta.

  7. Možda sam bio malo zločest u komentaru, ali drago mi je da ste realni i samokritični prema vašem političkom dijelovanju. Poanta je u tome,da imamo prekrasan grad i prekrasnu državu, samo smo mi kao narod inertni i nepokretni, zavidni jedan na drugoga, i umjesto da budemo složni i zasučemo rukave i pokušamo promijeniti ono što nas smeta, radije ćemo spakirati kofere i raditi najgore poslove po Njemačkoj i Irskoj. Da su naši očevi i djedovi tako razmišljali 91, gdje bi svi zajedno bili danas?

  8. Zapravo puno toga u rečenog od inicijative ima istine, ali kao gotovo uvijek, ne nude praktična rješenja.
   Zašto se godinama ne okrupnjavaju zemljišta za velike poslovne zone?
   Gdje netko tko želi otvoriti firmu za parsto radnih mjesta može sagraditi poslovan objekt ili halu?
   Na prvom mjestu treba biti privatni sektor i radna mjesta u privatnom sektoru.
   Rat ne može više biti izgovor, nemojte zaje….t, pa prošlo je 23 i “nešto sitno” godina od kraja rata, nema više izgovora na to.
   Koliko je privatnika “poljubilo vrata” kada su došli u poglavarstvo da bi otvorili firme?
   Koliko već grad ima u vlasništvu razvaljenu mekušansku kasarnu a tamo još uvijek nisu hale i zaposleni?
   Takvih zona ako ona na Logorištu ili buduća na Mekušju je trebalo biti barem tri puta više u ovih 20-ak godina.

   • Priznaj ti si Mali od Karlovca izašao iz teme. Tebe muće neke druge blago rečeni problemi koji su marginalni ali nisu za odbacit. Ti si dobro definirao tržišnu ekonomiju ali nisi se dotakao ni jednom rječju da postoji i riječ pravednost, solidarnost, što u tvom vokabularu nema značajnost. Razlučujem da nemožeš definirati što je dobro a što je nepravedno.

  9. haj, gospodn mali ( pod haj podrazumijevam govor karlovačkog urbanog plemena gdje sam davnih godina pozdravljao sa bok, daj. Bio gospodin dok je drug Tito bio živ.) Šutnja je kao i ne izlazak na izbore mirenje sa postojećim stanjem. Zato naj čkomit – „Kdaj sam došel vu Sabor 1990., bil sam za mnoge od vas grof, bil sem gazda, a vi niste imeli niš, ni za žmigavac, a sad vozite mercedese i kupujete tvornice“ – Joža Pankretić

  10. Zašto me nitko ne zove da “složno zasučemo rukave” kad se krade od prelijepe domovine? I zapošljava uhljebe.

  Odgovori