KAportal Dižu se cijene automobila zbog novog pravila EU - čak i najniža klasa ide u viši razred | Karlovački informativni web portal

Dižu se cijene automobila zbog novog pravila EU – čak i najniža klasa ide u viši razred

foto ilustracija – Pixabay.com

Zbog promjene pravila Europske unije, u Hrvatskoj bi se mogle podići cijene automobila.

Strože mjerenje emisija CO2 značajno će utjecati na podizanje cijena novih automobila, osobito onih koje hrvatski građani najviše kupuju, javlja Novi list.

Članovi saborskog Odbora za pomorstvo, promet i infrastrukturu uputili su dopis početkom svibnja Ministarstvu financija jer smatraju da će doći do porasta trošarina na hrvatskom tržištu budući da se one računaju i temelje na tim emisijama.

  • Odbor “izražava konstataciju da će uslijed promjene metodologije za izračun emisija CO2 doći do poskupljenja cijena osobnih vozila, što će u konačnici destimulirati hrvatske građane u kupnji novih osobnih vozila te negativno utjecati na sigurnost cestovnog prometa”, piše u dopisu.

    “U skladu s tim, članovi Odbora uputili su zahtjev Ministarstvu financija – Poreznoj upravi za usklađenjem trošarina kako ne bi došlo do porasta cijena novih osobnih vozila, a naročito onih koji su najčešći na hrvatskim cestama”, javljaju iz službe za medije Hrvatskog sabora.

    “Dopisom se nadalje primatelja moli za razmatranje iznesenog problema, za prijedlog odgovarajućeg rješenja i dostavu očitovanja”, navode iz službe za medije.

    Odbor je na sjednici razgovarao o prijedlogu nove EU uredbe o smanjenu štetnih emisija, s čime se slažu. No, brinu ih trošarine i mogućnost poskupljivanja osobnih vozila zato što sustav oporezivanja motorna vozila svrstava u porezne razrede i temeljem emisija CO2.

    “Stroža mjerenja znače da će svi automobili imati više emisije CO2. Najniža klasa auta ući će u viši razred i to će značiti značajno poskupljenje”, rekao je SDP-ov zastupnik Saša Đujić i dodao da očekuje od Ministarstva financija da korigira razrede kako bi vozila i po novom mjerenju ostala u istim razredima. Smatra da na taj način nema nikakvog troška jer bi trošarine ostale iste kao do sad, piše Novi list.

  • Odgovori