KAportal Otišao u četnike pa silovao školsku kolegicu u okolici Karlovca - dobio 12 godina zatvora ali nije dostupan hrvatskom pravosuđu | Karlovački informativni web portal

Otišao u četnike pa silovao školsku kolegicu u okolici Karlovca – dobio 12 godina zatvora ali nije dostupan hrvatskom pravosuđu

foto ilustracija – Google Map/KAportal

Županijski sud u Rijeci je Milu Krivokuću iz Skakavca kod Karlovca nepravomoćno osudio na 12 godina zatvora zbog silovanja u vrijeme rata, davne 1993. godine, piše Telegram.hr. 25 godina je pravdu čekala njegova nekad školska kolegica koja je u postupku pred sudom i svjedočila mučne trenutke koje je proživjela.

Kako navodi, Krivokuća i njegova žrtva išli su i isti razred osnovne škole, on je prvo postao policijski komandir a u vrijeme i zapovjednik paravojnih postrojbi vojske pobunjenih Srba.

– Čula sam da je netko ušao u kuću. Onda su ušli i u moju sobu. Iako je bio mrak razaznala sam tri muškarca s oružjem. Jednog sam prepoznala po glasu jer smo zajedno išli u školu. Bio je to Mile Krivokuća. Dobro sam ga poznavala jer je i ranije dolazio k nama, ispričala je žrtva na sudu rekavši kako je seksualni napad doživjela pred njezinom obitelji u njezinom domu.

  • – Ne znam što je prije rata radio, no kad je započeo rat priključio se policiji. Nosio je plavu uniformu. Jedan od njih tražio je da donesem novac na most za Brežane, no nisam ih željela poslušati. Bila je noć i padala je kiša. Zato su počeli pretraživati sobu. Razbacivali su stvari tražeći novac. Znali su da imamo novca jer je svekar bio imućan, a tog dana je prodao i jedno tele. Sin se probudio i plakao. Kći je spavala. Kada nisu našli novac, Mile me napao. Pitao me ‘Zašto si uzele Hrvata’. Vikala sam i plakala. Držao mi je ruke i naredio mi da se skinem. U idućem trenutku sam je s mene povukao odjeću. Silovao me. Za to vrijeme iz gaćica su mi ispali novci. Imala sam skrivenih četiri tisuće maraka. On je uzeo dvije, a dvije mi vratio. Ona druga dvojica s puškomitraljezima bili su cijelo vrijeme u sobi, piše Telegram.hr o potresnom svjedonstvu jedne od mnogih žena koje su na najbrutalniji način postale žrtve u Domovinskom ratu.

    Ispričala je i kako su četnici redovito dolazili i maltretirali ih. Bila je i svjedokom egzekucije susjeda i drugih ratnih strahota. Tek godinama kasnije odlučila je poduzeti nešto, i to nakon što joj je zet, koji je znao što je proživjela, rekao da kao žrtva ima i pravo na odštetu. Krivokuća danas nije dostupan hrvatskom pravosuđu te je dao iskaz istražiteljima u Beogradu.

    – Potvrdio je da je radio kao vođa sektora u Odjeljenju milicije, no sve drugo što su svjedoci iznijeli negira. Priznao je, doduše, da je sa ženom koja ga optužuje za silovanje išao u školu. Družio se u mladosti i s njezinim suprugom. S njom je čak, tvrdi, neko vrijeme bio u emotivnoj vezi. No, kaže da nikada nije bio u njihovoj kući. Optužbe smatra podmetanjem. Tvrdi da je razlog osveta, jer je u ono vrijeme otkrio skriveno oružje u domovima nekih ljudi koji su živjeli u SAO Krajini, navodi Telegram.hr uz zaključak da ako presuda presuda postane pravomoćna, a Krivokuća i dalje bude nedostupan Hrvatskoj, država može Srbiji ustupiti izvršenje dosuđene zatvorske kazne, što znači da bi je odslužio u Srbiji.

    KAportal.hr

  • Odgovori