KAportal Crni baloni nad Karlovcem - Sjećanje na 100 ubijenih žena i upozorenje svima: Protiv nasilja se treba boriti svaki dan | Karlovački informativni web portal

Crni baloni nad Karlovcem – Sjećanje na 100 ubijenih žena i upozorenje svima: Protiv nasilja se treba boriti svaki dan

– Posljednjih godina ne susrećemo se s većim brojem slučajeva nasilja u obitelji, nego su ta nasilja brutalnija i strašnija i žene jednostavno nemaju snage da se bore protiv toga. Razlog tome je i  što je sustav u Hrvatskoj relativno spor i žene ne mogu dočekati svoju sigurnost; kada pokrene bilo što, taj proces traje jako dugo. Neću govoriti tko je kriv, mislim da smo svi krivi jer žrtva treba trenutnu akciju i trenutnu zaštitu, kazala je predsjednica Koraka Mirjana Duduković na današnjem obilježavanju Nacionalnog dana borbe protiv nasilja.

U zrak su pušteni crni baloni kao sjećanje na 100 žena, ubijenih u posljednjih sedam godina u Hrvatskoj, njihove cipele, kraj kojih pišu njihova imena, godine, te način na koji su ubijene i tko je to učinio, stravično su upozorenje da se nasilje ne događa negdje drugdje, nego tu, među nama.

Pri tom se događaju i čudne situacije da neke institucije u rješenjima koje dobivaju i nasilnici navedu, primjerice, da su žrtve nasilja smještene u tajnom skloništu te i te udruge, što je nedopustivo. Baš kao i nesigurno financiranje samo nekoliko tajnih skloništa u zemlji u kojima žrtve nalaze spas.

 • – Tražimo da uđemo – a samo nas je sedam udruga, triput manje nego treba biti po mjerilima EU i broju stanovnika – u sustavno financiranje države da bismo riješili probleme s kojima se susrećemo jer ovako se “trgamo” na sve strane, pišemo svakakve projekte da bismo mogli opstati i žrtvama pružiti zaštitu. Uz sustavno financiranje, tražimo i da se primjenjuje Istanbulska konvencija jer ništa ne znači ratifikacija. Primjenom će žrtve imati veću zaštitu, bolju sigurnost, a nasilnik biti primjerenije kažnjen, poručila je Duduković.

  Kako bi nasilja bilo što manje, PU karlovačka, po riječima Anite Gračan, godinama provodi različite preventivne akcije, čine to i u školama pa su tako današnje obilježavanje podržali i učenici Tehničke škole Karlovac. Porukama na silueti žene koja je bila žrtva nasilja poput “Stop nasilju”, “Nađite sebi ravnog” ili “Namjerite se na jače od sebe” rekli su što misle o nasilju i nasilnicima.

  Da protiv nasilja općenito, iako su žene i djeca najugroženiji, svi moramo biti svakodnevno, naglasila je dožupanica Martina Furdek Hajdin.

  – Uz Korak pokušavamo biti cijelu godinu, raditi  s njima i na projektima i uz skromno sufinanciranje njihovog rada. Međutim, treba koristiti svaku priliku osvijestiti ljude da trebaju biti savjesni i živjeti život svaki dan, a ne da se, na žalost, do dešava samo u trenucima kada se dogode tragedije i kada se javnost senzibilizira. Jednako tako, i onaj sustav koji treba raditi  na prevenciji nasilja ili kažnjavanju onih koji nasilje čine, rekla je Furdek Hajdin.

  Da je nasilje, na žalost, svakodnevnica i to ne samo u Hrvatskoj i da moramo redovito osvješćivati činjenicu da je neprihvatljiv svaki oblik nasilja, oko čega nema kompromisa, poručio je gradonačelnik Damir Mandić, te naglasio da je suradnja Grada i Koraka za primjer, a trebala bi uskoro donijeti i kvalitetniji smještaj za žrtve nasilja.

  – Godinama je već činjenica da Korak svojim radom Karlovac čini više gradom, to je činjenica, zato što skrbe o svim onim ženama i djeci kada se nađu u nevolji. Nasilje nikad nije način rješavanja problema i ono što što svi moramo u obiteljima učiti je da se konflikti i nerazumijevanje rješavaju bez nasilja. Mislim da danas ne ide u prilog ni društvu, ni obiteljima, ni roditeljima je što je naše društvo prilično kontaminirano svim oblicima nasilja, od verbalnog i fizičkog do svakog ostalog, napomenuo je Mandić.

  KAportal.hr

 • Odgovori