GDJE I KAD? / KINO, FOTO, FILM

Riječno kino završilo sezonu na - Petrovoj gori! Nakon filma posjetitelji uživali u Suzama sv. Lovre

Riječno kino završilo sezonu na - Petrovoj gori! Nakon filma
posjetitelji uživali u Suzama sv. Lovre

Nakon četiri tjedna prikazivanja filmova, kvizova, nagrada, glazbe i popratnih događaja, ovogodišnjem Riječnom kinu uz Karlovačko došao je kraj. Uz karlovačko Foginovo kupalište, Riječno kino uz Karlovačko prošlo je kroz Dugu Resu, Ogulin, Ozalj, Barilović, Lasinju i Kamanje, a posljednja postaja po prvi put bio je Spomenik na Petrovoj gori gdje je posjetitelje čekao vrlo dinamičan program. Netom prije zalaska sunca, posjetitelji su se zaputili prema spomeniku Vojina Bakića uz stručno vodstvo povjesničara Igora Jurilja, od kojeg su posjetitelji mogli mnogo toga naučiti o ovom fascinantnom spomeniku penjući se skroz do vrha s kojeg je sezao pogled preko nepreglednog zelenila gustih šuma.  

Nakon razgledavanja spomenika, započela je projekcija nagrađivanog dokumentarnog filma Nostalgija za svjetlom o pustinji Atacama, koja privlači astronome iz cijelog svijeta, ali i skriva tajne i ljudske žrtve režima čileanske diktature. Ovaj film ujedno je služio  kao odličan uvod u nastavak večeri. Jučerašnja večer bila je upravo večer kada je najvidljiviji meteorski roj Perzeide, popularno zvan Suze Sv. Lovre. S obzirom na to da je nebo bilo vedro, Petrova gora bila je idealno mjesto za promatranje zvjezdanog neba. Večer je dodatno uljepšalo i Astronomsko društvo Beskraj koje je organiziralo Planetarij na otvorenom i postavilo  teleskope kroz koje su se mogla vidjeti zviježđa. No, za gledanje Perzeida bila je potrebna jedino dekica ili luftić, a čak ni strpljenja nije trebalo jer ih se moglo vidjeti zaista mnogo. Među posjetiteljima mogli su se čuti zapanjeni usklici, pa čak i pljesak, a ovakva večer zasigurno će svima ostati dugo u sjećanju.  

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Na ovom mjestu trebao bi u budućnosti biti i astronomski park za promatranje zvijezda, a možda i "Park tamnog neba", kakvih u Europi postoji trenutačno samo pet.

KAportal.hr

Izdvojeno


Reci što misliš!