KAportal Zvijezda dobiva obilaznicu - Ići će od Vatrogasne ceste kraj Šumarske škole do Uprave šuma, dovršetak do 2020. | Karlovački informativni web portal

Zvijezda dobiva obilaznicu – Ići će od Vatrogasne ceste kraj Šumarske škole do Uprave šuma, dovršetak do 2020.

Kroz Zvijezdu će 2020. smjeti voziti samo stanari i korisnici poslovnih prostora, dok će se sav tranzitni promet odvijati obilaznicom koja će ići od Vatrogasne ceste, kraj Šumarske škole do Uprave šuma Karlovac.

Najavljeno je to na predstavljanju ovog rješenja, najpovoljnijeg od tri predložene varijante.

– Prva ide po obodu Zvijezde, druga kroz postojeću pješačku stazu unutar Arboretuma i treća, koju predlažemo, jednostavni produžetak od Šumarske škole prema Upravi šuma Karlovac; s jedne i druge strane pješačke staze bi se drvoredi zadržali i uz njih provukla prometnica. Produžetak neće biti dugačak jer će on odmah ići uz postojeće parkiralište Uprave šuma Karlovac. Bit će napravljena po svim propisima, odmaknuta od škole, kao i sve ispred škola, zaštićena komunalnom opremom i prometnim znakovima koji su predviđeni za takav prostor, kazao je dogradonačelnik Ivan Mrzljak.

 • Rješenje je izradio Prometni fakultet Zagreb, a Marko Šoštarić, predstavljajući rješenje, rekao da se radi o novoj gradskoj ulici koja bi spajala prostor od Gaze tj. postojeće Vatrogasne ceste, pored Šumarske škole prema zgradi šumarije.

  – Bila bi to prometnica za automobile, ona bi prolazila u blizini škole, ali to bi bilo rješenje koje bi u potpunosti povećalo sigurnost pješaka, bio bi poseban pješački prijelaz u zoni škole, posebne mjere za zaštitu pješaka tako da bi se to u potpunosti uklopilo u prostor i osigurala bi se maksimalna razina sigurnosti za sve, i pješake i vozače, pojasnio je Šoštarić.

  Dužina ceste je oko 700 metara, uklapa se u potpunosti u gradski prometni sustav pa se ne bi trebali pojaviti nikakvi problemi, a očekuje se da bi njome prolazilo 4.500 vozila dnevno, oko 450 u vršnom satu. S rješenjem su se, po Mrzljakovim riječima, složili i urbanisti i konzervatori, no koliko će njena izgradnja stajati, znat će se nakon izrade idejnog i glavnog projekta, te troškovnika.

  – Ovo sve radimo zbog toga što onog trenutka kad bude realizarana rekonstrukcija komunalne infrastrukture Zvijezde, više neće biti tranzitnog prometa Ulicom Josipa Kraša. Bit će promet zaobilazo Frankopanskom kroz Zvijezdu za potrebe stanara, poduzetnika itd, ali neće biti tranzitnog i prema tome moramo napraviti obilaznicu koja je najbliže Zvijezdi i to je rješenje Prometnog fakulteta. Vjerujem da ćemo vrlo brzo nakon rasprave prihvatiti predloženo rješenje i da ćemo krajem iduće godine riješiti imovinsko-pravne odnose, riješiti financiranje i početi izgradnju prometnice kako bi mogli dočekati i rekonstrukciju karlovačke Zvijezde, izjavio je Mrzljak.

  KAportal.hr

   

 • 8 komentara

  1. Kakva glupost cestu vući kroz arboretum, ali to je u dobroj tradiciji ovih na vlasti. Tako je Zelenilo zakopavalo šančeve oko zvijezde ,sad Mrzljak ruši parkove sve da nam bude bolje i ljepše. Gradonačelnik ne zna gdje je Foginovo jer da zna vjerojatno bi uredio Koranu za prošlu sezonu. Tko zna što nas sve još čeka kad dođu novi direktori gradskih firmi.
   Karlovac grad ugodnog življenja, moš mislit

  2. ????????
   Koliko ja vidim, trasa će ići već postojećom cestom do Šumarije, a zatim lijevo do Šumarske škole i dalje postojećom cestom prema Vatrogascima, znači treba izgraditi 100 m nove ceste, i sve po rubu Arboretuma i ne ruši se nijedno jedino drvo.
   Dijelovi šančeva su se zadnji put zatrpavali prije 50-60 godina.
   Foginovo je najuređenije riječno kupalište već godinama u Hr.
   Možda postoji još jedan paralelni Karlovac???

   • Ti si očigledno prespavao zatrpavanje šančeva od strane rukice na potezu iza staračkog

   • Nije istina da se ne ruši nijedno drvo, jer da bi trasa tuda prošla mora se srušiti puno stabala. Dio koji ide prema vatrogascima preuzak je i tamo treba srušiti cijelu jednu stranu stabala uz cestu skoro cijelom dužinom. Toliko o tome da se ne ruši nijedno drvo. Arboretum je svo područje oko Šumarske škole i ono iza škole, škola je okružena Arboretumom sa svih strana. Tako da cesta ne bi išla po rubu Arboretuma nego skoro po sredini Arboretuma. Prije nego pišeš gluposti provjeri stanje na terenu.
    Neka oni grade cestu ali neka je grade oko Arboretuma

  3. – Prva ide po obodu Zvijezde, druga kroz postojeću pješačku stazu unutar Arboretuma i treća, koju predlažemo, jednostavni produžetak od Šumarske škole prema Upravi šuma Karlovac; s jedne i druge strane pješačke staze bi se drvoredi zadržali i uz njih provukla prometnica. Produžetak neće biti dugačak jer će on odmah ići uz postojeće parkiralište Uprave šuma Karlovac.

   Što tu nije jasno? Pa piše da ide kroz Arboretum !!! Tamo, kako je ovdje planirano, nema mjesta za cestu ako se ne ruše stabla kojima su trebali desetci godina da izrastu.
   Neće sigurno ići iza škole jer ni tamo nema mjesta ( meteorološka stanica ). Dakle neminovna je devastacija Arboretuma.
   Taj koji je predložio i podržao taj prijedlog je prije svega maksimalno drzak, mrzitelj Karlovca.
   No nije to jedino što se događa ovom gradu.
   O zemljištu u Grabriku pisao je Ivka, o cesti koja ne završava nigdje već je toliko toga ispričano, o ” hotelu ” na Korani , plastičnom zoo vrtu nakazne arhitekture, zatvaranju odvojka za bolnicu zbog nove benzinske pumpe i TKC – a gdje su jutarnje i ranopopodnevne gužve sulude, najava izgradnje HE kod slapa, neodržavanja korita Korane, nove baruštine ispod doma Sv. Antuna……..
   Dovoljno. Do kada ćemo rezignirano promatrati kako bezidejni Gradonačelnici uništavaju ovaj grad neopisivog potencijala.
   I ponovno. To je prava drskost i bezobraština.

  4. Ne znam kako su detektirali tranzitni promet. Zvijezdom uglavnom prolaze građani Karlovca svojim osobnim vozilima. A od 2020. će moći “stanari i korisnici poslovnih prostora”, odnosno “poduzetnici”, tko got to bio. A ostali? Posjetitelji, turisti, stanari izvan Zvijezde, studenti? Ništa bez ausweisa!

  5. Prije više od deset godina u jednom se društvu jedan od prisutnih Karlovčana ( koji godinama ne živi u Karlovcu ) jako ljutio jer je isti ovaj projek zaustavljen zbog uništavanja Arboretuma. A glavni problem je bio u gubitku zarade koja je iznosila , kako je naveo, 800 000 kuna.
   Što smeta promet kroz Zvjezdu? Napravit će se nova cesta uništiti dio Arboretuma, a obnova Zvijezde tko zna kada, ako ikada.
   Mislim da gradonačelnika baš i nije briga što se događa jer se i za HE kod slapa o nekim stvarima čudi kao ona stvar na onu stvar.
   Koliko su karlovčanima bitne neke stvari govori i odnos prema sitnicama. Ali kao poruka odnosa govori puno. Pogledajte famozni, ograđeni Farmaceutski vrt ili najnoviji Europski park ili neopisivu uspješnicu, solarno stablo.
   Ali tu gradonačelnik ne šeta. Ali i da šeta, njegove su misli i razmišljanja u nebeskim prostranstvima.

  6. Da, Zvijezda je prenapučena stanovnicima pa je treba još i dodatno prometno izolirati. Dobro je da postoji alternativa ali zatvaranje prometa kroz Zvijezdu baš i nema smisla. Posebno sada kad su uspostavili jedinicu za regulaciju prometa u Zvijezdi koju vodi bivši v.d. dužnosti direktora Karlovačkog tjednika. Kog će vraga oni delati ako prometa u Zvijezdi ne bu bilo???

  Odgovori