KAportal Pale prve kazne za divljanje na nogometnim travnjacima, hoće li policija reagirati na slučaj iz Rakovice? | Karlovački informativni web portal

Pale prve kazne za divljanje na nogometnim travnjacima, hoće li policija reagirati na slučaj iz Rakovice?

dscf6749Igrači Krnjaka Slavko Gagula i Goras Bučić kažnjeni su s po 4 mjeseca zabrane igranja zbog fizičkog napada na suca utakmice ovog kluba s Dobrom iz Novigrada, a službeni predstavnik VOŠK-a Ivan Drvodelić s tri mjeseca zabrane obavljanja svih dužnosti zbog nasrtaja na suca utakmice pionira Plaškog i VOŠK-a. Nešto blaže kazne od očekivanih, pogotovo za igrače Krnjaka koji će morati preskočiti preostala tri kola, a onda budući dolazi ljetna stanka biti na raspolaganju svojoj momčadi već s početkom jeseni. Relativno blago je kažnjen i Drvodelić, no postojale su i određene olakotne okolnosti, odnosno fizički napad se sastojao samo od jednog odgurivanja – otegotna okolnost zbog koje je i došlo do višemjesečne kazne je činjenica da se to dogodilo na utakmici pionira.

Za veliki incident na utakmici pionira u Rakovici, pak, novčano je kažnjen klub. NSKŽ je uzeo u obzir činjenicu da su klubovi u teškoj financijskoj situaciji i da je ovakav ispad bilo teško spriječiti pa će Rakovičani platiti tek 400 kuna. No, postavlja se pitanje hoće li na ovaj slučaj reagirati policija, odnosno može li to učiniti po službenoj dužnost, a ako ne – jesu li nadležne osobe prijavile slučaj. Riječ je, podsjetimo, o fizičkom napadu roditelja na suca utakmice. Zakon o navijačima provodi se vrlo strogo kada su u pitanju organizirane navijačke skupine i dovoljno je da netko zapali jednu baklju, ne bacajući je pritom na teren pa da već riskira dugotrajnu kaznu zabrane dolaska na utakmice. Ovdje, pak, imamo slučaj stvarnog huligana, koji je na utakmici pionira, pred 22 mališana, utrčao u teren i fizički napao suca i bit će šokantno ako će počinitelj izgreda i dalje moći nesmetano i bez kazne dolaziti na dječje utakmice.

Izgrednici iz Cetingrada s prošlotjedne utakmice Cetingrad – Petrova gora bit će kažnjeni kad se prikupe sva izvješća, a NSKŽ proučava mogućnost da se kazni i još jedan igrač Krnjaka koji je grubo vrijeđao suca i slao potpuno neprimjerene poruke putem društvene mreže Facebook.

KAportal/KAŠonline

 • 9 komentara

  1. Tko će sad voditi klub iz Belavića?

  2. Dok god se fizički napadi na utakmicama ne budu okarakterizirali kao i bilo koji drugi napad na ulici, kafiću ili bilo gdje i budu primjereno kažnjavani, dotle će se ovakove stvari i događati.Previše olako se prelazi preko sukoba na sportskom terenima jer oni su “u žaru borbe”… i nisu toliko opasni..
   E pa jesu..
   Svejedno mi je dobijem li bocom u glavu na igralištu, kafiću ili ulici…Primjereno tome kaznite i počinitelje.

   Daleko od toga da se u sustavu sudaca na utakmicama nešto hitno ne treba mijenjati, no i mentalitet posjetitelja sportskih događanja treba educirati, a po potrebi prekršitelje bez imalo suosjećanja kažnjavati.
   Ako netko nekome nanese tjelesne ozljede, ili ugrozi život, sasvim sve jedno je bilo to u birtiji ili na sportskom igralištu..
   Barem bi tako trebalo biti…

  3. To za njih nije divljanje.
   Jednostavno to je njihov način života nikakva kazna tu ne pomaže. Za 4 odnosno 3 mjeseca biti će još gori.

  4. Za 4, odnosno 3 mjeseca???

   Ma gle, ajd da ne imenujem nikoga, no, ajd nek mi netko iz saveza ili bilo tko od bilo kuda objasni kako će netko kažnjenom iz gornjeg teksta zabraniti prisustvo na idućim tekmama???Na papiru kao službeni predstavnik može stajati i ime konobarice iz obližnje birtije(karikiram), a lik stoji s druge strane ograde tek onda rasterećen obveza…

  5. Mislim da su i ovaj puta kazne preblage , netko za deseti po redu incident kažnjen sa koliko ono 4 mj , ma smiješno , a zašto kažnjavati klub , ima čovjek ime i prezime , nema tu zapovijedne odgovornosti , kazniti onoga tko je kriv , i nisu kazne drastične kako je najavljeno , bilo je drastičnijih za neke situacije koje i nisu trebale biti u nadležnosti NSKŽ nego policije i privatne tužbe , samo konstatiram zbog usporedbe . ZAKON ISTI ZA SVE ILI NIŠTA OD SVEGA !!!

  6. Pa kriv je i klub, jebiga. Nisu ih previše kaznili, više simbolično, ali ako čovjek uleti na utakmici i nekog napadne klub je odgovoran po pravilnicima. A NSKŽ ne može kaznit čovjeka koji nema veze s nogometom nego je gledatelj.

   Da je ipak malo preblago se slažem, pogotovo zato jer je kraj sezone, ajd da je drugi mjesec pa da to znači da ne igraju cijelu polusezonu. A ako je istina to šta kažeš da su i prije radili incidente e onda su već trebali bit doživotno izbačeni.

  7. Gospodo, nemojte svojim komentarima zabavljati raju!!!!!!
   Disciplinski pravilnik HNS-a kaže:

   Članak 58.
   1) Tko fizički napadne suca utakmice, delegate ili kontrolora suđenja u igralištu ili izvan igrališta bit će kažnjen:
   – zabranom igranja u trajanju od šest mjeseci do godine dana ili
   – zabranom obavljanja funkcija u trajanju od šest mjeseci do godine dana,
   a u ponovljenom ili težem slučaju,
   – zabranom igranja u trajanju od najmanje jedne godine
   – zabranom obavljanja funkcija u trajanju od najmanje jedne godine ili
   – isključenjem iz nogometne organizacije
   2) Smatra se da se radi o težem slučaju ako se utvrdi da je počinitelj ozlijedio ili imao namjeru teže ozlijediti službenu osobu utakmice.
   3) Za pokušaj će biti kažnjen.

   I ovog puta je DISCIPLINSKI SUDAC donio smiješnu i nakaradnu odluku no to nije ništa čudno s obzirom koja ekipa je u DISCIPLINSKOJ KOMISIJI.

   Što se tiče igrača Krnjaka i vrijeđanja putem Facebooka, isto tako je DP HNS-a vrlo jasan:

   Vrijeđanje, klevetanje i nasilno ponašanje
   Članak 83.
   1) Igrač ili nogometni djelatnik koji vrijeđa, kleveće ili širi neistine o svom ili bilo kojem drugom klubu, o svom ili suparničkom igraču, nogometnom djelatniku bilo kojeg kluba ili članu nogometnog rukovodstva u bilo kojem tijelu, sucu ili treneru, ili se nasilno ponaša, kaznit će se:
   – igrač – novčanom kaznom i
   zabranom igranja na dvije do šest utakmica.
   – djelatnik – novčanom kaznom i
   zabranom obavljanja funkcije u trajanju od dva mjeseca do godinu dana.
   U ponovljenom ili težem slučaju bit će kažnjen:
   – igrač – zabranom igranja na najmanje pet utakmica,
   – nogometni djelatnik – od jedne do dvije godine dana zabrane obavljanja funkcije.

   Poticanje mržnje i nasilja
   Članak 84.
   1) Igrač ili nogometni djelatnik koji javno potiču druge na mržnju ili nasilje kaznit će se:
   – igrač – novčanom kaznom u najmanjem iznosu od 10.000 kn i
   – zabranom igranja u trajanju od jedne do dvije godine
   – djelatnik – novčanom kaznom u najmanjem iznosu od 10.000 kn i
   – zabranom obavljanja funkcija u trajanju od jedne do dvije godine.
   2) U težim slučajevima, osobito ako je prekršaj počinjen korištenjem javnih medija (televizija, radio, tisak), ili ako je prekršaj počinjen na dan utakmice na ili u okolici stadiona, novčana kazna bit će najmanje 20.000 kn.

   E pa da sada vidimo DISCIPLINCE….
   Previše vi razmatrate i izmišljate toplu vodu te se dodvoravate klubovima!!!!!

  8. Pa ja bih baš volio da se sad javi netko iz NSKŽ, možda oni imaju drugačije pravilnike, ali ako nemaju stvarno me zanima kako onda nekog mogu kaznit sa 4 mjeseca za prekršaj kojem je minimalna kazna 6 mjeseci…

  9. zna se otkud smrdi riba,pa sam precjednik hns-a nije pravovaljano pobjedio pa je precjednik,ufatili su i snimili suce sa lovom i kolko se već istim sudi,dok se takvi ne kazne i to kak ti bog zapovjeda mi se prepucavamo oko šakana i sličnim a oni svi to debelo koriste.a vodit vošk bi mogo “dare ili ćuksi “

  Odgovori