KAportal Župan Jelić pozvao gradove i općine da što prije popišu štetu, građanima poručio da prije nužne sanacije sve dokumentiraju | Karlovački informativni web portal

Župan Jelić pozvao gradove i općine da što prije popišu štetu, građanima poručio da prije nužne sanacije sve dokumentiraju

– Dugoreški kraj, prema čitavom ogulinskom i rubnom slunjskom dijelu je uistinu jako pogođen. Mi smo u komunikaciji s načelnicima, oni rade, svi su se mailom javili i traže proglašenje, ali znamo proceduru i treba je poštivati. To je i naš apel njima da sve popišu, a nakon toga mi ćemo procijeniti da li je to 20 posto od onih izvornih prihoda njihovih proračuna, poručio je s današnje pressice župan Damir Jelić, koji elementarnu nepogodu od tuče i vjetra može proglasiti nakon što stignu očitovanja gradova i općina o nastaloj šteti.

Prelaze li te štete spomenutih 20 posto izvornih prihoda, po njegovim riječima, “župan je automatizmom stavljen da ide tim putem”, ali je i upozorio kako je onda moguće da u jednoj općini elementarna nepogoda bude proglašena, u drugoj ne.

– Iako je teško shvatiti ako je baš sve tebi uništilo… ljudi ne moraju razmišljati o čitavoj općini. Ali, zakon je takav, koliko je on nemilosrdan ne znam i sam procijeniti, rekao je Jelić.

  • Napomenuo je da svi oni kojima je pričinjena šteta – mnogi sanaciji, primjerice, krovova, moraju pristupiti odmah – najprije naprave snimke stanja.

    – Mnogi imaju i snimke te tuče i ja bih predložio svima da sve snime i dokumentiraju, a ono minimalno da mogu živjeti, to moraju napraviti. Ali, prije toga neka sve snime, neka ne čekaju izlazak povjerenstva; to će biti jasan dokaz da je šteta napravljena, poručio je Jelić.

    Zahtjevi za proglašenje elementarne nepogode stižu iz Plaškog, Generalskog Stola, Ogulina, čitavog jugozapadnog dijela županije, no, po Jelićevim riječima, neformalnog su karaktera dok njihova povjerenstva ne izađu na teren i naprave procjenu nastale štete.

    Inače, zahtjev za proglašenjem elementarne nepogode gradovi i općine Županiji moraju podnijeti u roku od osam dana od dana kada je šteta nastala.

    KAportal.hr

  • Odgovori