KAportal Znanstvenici predviđaju: Do 2022. bit će neuobičajeno toplo, vrlo vjerojatne i ekstremne temperature | Karlovački informativni web portal

Znanstvenici predviđaju: Do 2022. bit će neuobičajeno toplo, vrlo vjerojatne i ekstremne temperature

foto ilustracija – Pixabay.com

Znanstvenici su putem novog sustava prognoze predvidjeli kako će period između 2018. i 2022. biti neuobičajeno topao, s većom vjerojatnošću ekstremnih temperatura.

“Velika je vjerojatnost da trenutna klima dosegne period topliji od normale tijekom idućih pet godina uslijed trenda globalnog zatopljenja”, kaže studija britanskih i nizozemskih istraživača nastala na temelju probabilističkog prognostičkog sustava.

Istraživanje, objavljeno u znanstvenom časopisu Nature Communications, kaže kako će taj trend osnažiti trenutne dugoročne trendove globalnog zatopljenja.

  • Predviđanje je došlo uslijed snažnog i dugotrajnog toplinskog vala koji je poharao sjevernu hemisferu.

    Istraživači su rekli da su razvili statistički model koji omogućava pouzdana predviđanja prosječnih temperatura zraka i površine mora. Model uzima u obzir vanjske faktore koji utječu na prosječne temperature kopna, poput stakleničkih plinova i aerosola, koji su posljedica različitih socio-ekonomskih uzročnika, kao i prirodnu varijabilnost, koju je teže predvidjeti, izjavili su.

    Vijesti.rtl.hr

  • Odgovori