KAportal Živi zid opet prozvao Grad zbog azbestnog otpada iz Gornjeg Mekušja: Odvezen je na Turanj, kraj Korane, nedaleko vodocrpilišta?! | Karlovački informativni web portal

Živi zid opet prozvao Grad zbog azbestnog otpada iz Gornjeg Mekušja: Odvezen je na Turanj, kraj Korane, nedaleko vodocrpilišta?!

– Građevinski i azbestni otpad iz nekadašnje vojarne, a buduće poslovne zone Gornje Mekušje, nalazi se na obali Korane, nedaleko vodocrpilišta i smatram da je stanje alarmantno, javno je upozorila Anita Bolarić, vijećnica Živog zida i ponovo prozvala karlovačku gradsku vlast za neodgovornu sanaciju tog otpada.

Bolarić je, podsjetimo, u nekoliko navrata, i na sjednicama Gradskog vijeća i u obraćanju medijima, tvrdila da se građevinski otpad iz Mekušja nepropisno zbrinjava jer su u njemu znatne količine azbesta, a Živi zid je i cijeli slučaj prijavio inspekciji zaštite okoliša.

U najnovijem obraćanju navodi:

 • “Kao odgovorni javnosti, dužni smo prenijeti informaciju tvrtke koja je odustala od sanacije vojarne Mekušje jer Grad nije htio raditi po propisima, navode:
  “Mi smo tvrtka koja je izvodila radove na rušenju vojarne Gornje Mekušje. Tom prilikom je nastalo 25000m3 građevinskog otpada kojeg mi nismo bili u mogućnosti adekvatno zakonski zbrinuti. Iz tog razloga je prekinut ugovor sa gradom Karlovcem..

  Sada je grad Karlovac sklopio ugovor o odvozu tog otpada sa tvrtkom Lešćanec koja isti bez adekvatnih dozvola odlaže na lokaciji Turanj iza broja 3 uz samu rijeku Koranu…”

  Izašli smo na teren, i zatekli sporni otpad uz samu  blizinu Korane, u kojem se pronalaze tragovi azbesta. Moram napomenuti da se nizvodno  nalazi vodocrpilište za cijeli Karlovac te smatram da je stanje alarmantno.
  Napominjem da smo već upozoravali za ovu problematiku, te da se u izvješću nadležnog građevinskog ing. Davora Petračić, koji je radio projekt rušenja, jasno vidi o koliko kvadrata azbesta je riječ, odnosno 104 000m2 popločeno azbestom koji nije mogao nestati, ali ne i način na koji da se skladišti.
  To samo potvrđuje kako Grad i gradonačelnik Mandić manipuliraju građanima pa i institucijama, tako što su uzorak koji su dali  za analizu, dali uzorak koji nije zagađen azbestom.”, stoji u dopisu, popraćenom fotografijama, koji potpisuje Anita Bolarić.

  KAportal.hr

 • 5 komentara

  1. Ma vidi ti štovanog gospodina Petracica i tu se umočio u biznis. A VI gospodo Živozidaši ajd ne cendrajte pa što je to malo azbesta. Pa to pojedemo na salatu. Pa valjda gospodin Petracic zna kako i kuda s njim. A jel ono gospon Mrzljak počeo sa bušenjem na Turnju bunara za vodocrpilište? Kasni malo RCGO iznad vodocrpilišta Jurković mlin pa treba malo stvar ubrzati jer dok talog dođe do Jurković mlina prići će još puno vode Koranom pa bolje ovako da ne ide ubudale.

   • @Jurica, ne cendraj, u tekstu nije precizno navedena moja uloga u tome.
    Istina je da sam supotpisan u projektu rušenja i da se taj potpis odnosi na rušenje u dijelu mehaničke otpornosti i stabilnosti zgrade u pojedinim fazama rušenja.
    Naravno je da je azbesta naročito tamo bilo zbog rata.
    Meni je problematičniji azbest na mnogim karlovačkim krovovima, pa i na onima na kojima se skuplja kišnica, a najproblematičnije mi je što oko 30% naše vodovodne mreže napravljeno upravo iz tog materijala.

  2. Sori gopson Petracic kaj ste do doživjeli kao cendranje. Azbest ni tolki problem ak je u komadu kak naprimer ploče za pokrit krov. Problem je azbestna prašina kod proizvodnje ili kod mljevenja. Nis ja ljubomoran sačuvaj me Bože al malo malo gdje je god nešto plaćeno od Grada i Županije spomine se vaše ime. Tam ih špotate do zla Boga a simo kapa lovica. Nadzor ovaj pa onaj, pa nekakve procjene zemljišta pa malo prc simo pa malo prc tamo. A koliko je to lovice iz Grada i Županije stiglo na računćić.
   Velite Vi da je naravno tamo bilo azbesta. Sad će se tek Živozidaši natamaniti na azbest. Bolje je nekad čkomiti i brojiti lovicu.

  3. Pa zakaj onda grizeš ruku koja te hrani? Ili je to igrokaz?

  Odgovori