KAportal Živi zid opet "opleo" po Mandiću zbog azbesta: Hoće li stanovnici Mekušja ispaštati zbog nečijeg nemara? | Karlovački informativni web portal

Živi zid opet “opleo” po Mandiću zbog azbesta: Hoće li stanovnici Mekušja ispaštati zbog nečijeg nemara?

Anita Bolarić – Živi zid

– Ja ovaj slučaj neću samo tako pustiti, što više grebem, čeprka se svega i svačega. Zna se koliko je azbesta bilo, 104.000 kvadrata je bilo pokriveno, nije mogao odletiti! Nije moglo samo 500 kg biti uklonjeno. Što dalje s vojarnom Luščić, kome ćemo to uvaliti, tamo isto azbest? Hoće mještani Mekušja ispaštati i oboljevati zbog nečijeg nemara jer očito Gradska uprava ne zna ni što naručuje ni što kupuje, pitala je na današnjem “Aktualcu” Anita Bolarić (Živi zid), nakon što nije prošao prijedlog njihova Kluba da se s dnevnog reda makne točka vezana uz odluku o postupku kojim će Grad potražiti novog izvođača radova za završetak cijelog posla čišćenja prostora u nekadašnjoj vojarni, budućoj poslovnoj zoni Gornje Mekušje.

Grad je, nakon dva produženja rokova, s bivšim izvođačem radova krajem prosinca raskinuo ugovor, te naplatio garanciju jer nije obavio poslove koje je ugovorom trebao.

Ponovio je to, odgovarajući na pitanje, gradonačelnik Damir Mandić, pa, baš kao i na prethodnoj sjednici, ustvrdio da je Grad napravio sve po zakonu. 

 • – Nisam ja spomenuo 500 kg, nego nadzorni inženjer koji je ovlašten. Rakid ugovora nije u poslovnom svijetu baš dobra praksa, ali mi smo svjesno preuzeli odgovornost jer izvođač u roku koji je ugovorom bio određen nije odradio svoj dio posla; raskinuli smo i naplatili zadužnicu. Ono što je ovjereno po nadzornom inženjeru smo platili, angažirali sud da se na licu mjesta utvrdi što i kako i nakon toga krenuli rješavati dalje. Od zavoda Andrija Šampar naručili smo analizu materijala, za 2 tjedna očekujemo rezultate što je gore i što se nalazi. Maksimalno odgovorno pristupaomo ovome, pogotovo jer se radi o azbestu koji ima štetno djelovanje i prema stanovnicima Mekušja i grada maksimalno smo odgovorni. Što se stiče zbrinjavanja, po propisima ćemo sve odraditi, ono što utvrdi Zavod, inspekcija – mi ćemo kao Grad ispoštovati, rekao je Mandić.

  Dodao je kako odabir novog izvođača treba uslijediti jer je Grad projekt komunalnog uređenja zone, vrijedno 8,5 milijuna kuna, kandidirao za europski novac.

  Damir Mandić

  – Da ste ozbiljni u svemu, angažirali biste tvrtke koje su licencirane za azbest. Grad je vlasnik, Grad je naručio investitora, inženjera … opet je Grad kriv. Znam da želite prebaciti krivnju na inženjera i izvođača, rekli ste mi na sastanku. Zabrljali ste! Niste vi analizu tražili, nego inspekcija nakon što sam ja prijavila. Da li je 8 milijuna važnije nego nečiji život, nekoga tko će umrijeti od raka, nezadovoljna je odgovorom bila Bolarić.

  – Tvrdim da nismo zabrljali, ovo je primjer kako se odogovorno odnosimo prema gradskom vlasništvu i prema građanima, pokazat će se to u konačnici. Tko je kriv, nemam pojma, ali mi smo odgovorni, pokazali smo da jesmo. Građani se ne trebaju brinuti, odgovorno i savjesno raspolažemo njihovim novcima i brinemo o njihovom zdravlju, poručio je Mandić.

  KAportal.hr

 • 12 komentara

  1. Bilo mi je čudno da g.Petračić ne komentira količinu azbesta u vojarni Mekušje tj da nije izbacio barem
   5 do 6 formula kako se to može izračunati i tu količinu podignuti na 2o do 30 tona, a možda i više.
   Sada kada znamo da je njegva ekipa podignula rućice ZA sve je jasno.
   E JUDINE škude,
   Pomognite g, inžinjer oprostite ako griješim.
   Jedna ploča pokriva cca 1 m2
   Jedna ploča zavisi o broju valova teška je od 10 do 15 kg.
   A koliko kvadrata su imali svi krovovi u vojarni Mekušje.
   Pitanje za Vučića i Dodiga kad slijedeći puta dođu u Karlovac.
   Ili za 50 godina kad se otvore vojne arhive u Beogradu.

   • Miki, jel se ti to s menom želiš malo sprdat ha ?
    Gdje si ti bio kad sam govorio o azbestu na krovovima, u vodovodnim cijevima i u zraku za vrijeme rušenja hotela Korane ?
    Naknadno utvrđivanje koliko je bilo azbesta je pitanje za milijun dolara.
    Ako se sjećaš, bio je rat u međuvremenu na tom području i mnoštvo ljudi koji su tuda prodefilirali noseći i uzimajući što im se htjelo.
    Ako pogledaš povijesne slike na Google Eearth-u vidjeti ćeš da je većina azbestnog pokrova nestala još prije 2004. godine.
    Naravno da među građevinskim otpadom ima po koji komad salonita jer ga zapravo od rata ima po cijelom krugu vojarne. Nije to nikakva senzacija, uzme se i odnese na to prikladno mjesto.
    Grad u svojoj nemoći, strahu i neznanju troši naše novce angažirajući da neki institut ispita da li ima azbesta u otpadu vojarne Mekušje !!?
    Naravno da ga ima jer ga ima još od rata i to u najsitnijim komadima.
    Ja vjerujem da je nadzor odradio svoje i da je preostali azbest zbrinut, a ostalo je politikanstvo koje ne vodi rješenjima.
    Meni je bitnije pitanje gradu kako potiču građane da se brže rješavaju azbesta sa krovova jer ga ima na sigurno 10% svih karlovačkih krovova.
    A mi to svakodnevno udišemo, i kao što sam ranije napisao…pijemo…
    Azbesta je bilo donedavno i u Lisinskom u oblogama zidova….

  2. Na susjedovoj garaži ravno 72 ploče.
   Neznam dali se varam čini mi se nekako manja od vojarne Mekušje.
   Možda se varm zbog mraka.
   Ma točno je ispod lampe ipak je malo manja.
   Ako jedna ploča ima 10 kg onda je ipak veća.

  3. EDIT – NIJE DOZVOLJENO KOMENTIRATI S RAZLIČITIM NADIMCIMA

  4. Naravno da je bio, on je i radio projekt rušenja! Copy-paste tehnikom 🙂

  5. EDIT – ZA SAZNANJA O EVENTUALNIM NEPRAVILNOSTIMA SE OBRATITE NADLEŽNIM TIJELIMA, HVALA

  Odgovori