KAportal Zimska služba ove sezone bit će štedljivija nego inače - iznad pet stupnjeva Celzija neće izlaziti jer će se snijeg ionako sam topiti!? | Karlovački informativni web portal

Zimska služba ove sezone bit će štedljivija nego inače – iznad pet stupnjeva Celzija neće izlaziti jer će se snijeg ionako sam topiti!?

foto ilustracija

– Sigurnost prometa ne smije biti u pitanju, ali više moramo paziti na sredstva koja trošimo jer bi kvalitetnije bilo novac uložiti u održavanje asfaltnog tepiha nego neracionalno trošiti u zimskim uvjetima. Možda smo malo i razmaženi jer želimo da ceste uvijek budu crne, a to i puno košta i ekološki nije prihvatljivo.

Apelirat ćemo na svijest voditelja naših 5 nadcestarija da ekipe ne šalju kad temperatura bude iznad 5 stupnjeva, kazao je ravnatelj ŽUC-a Stjepan Turković na današnjoj pressici nakon sastanka Zimskog stožera. Odužio se 30-ak minuta više nego što je planirano i to ponajviše, po njegovim riječima, zbog duge rasprave o štednji koju planiraju.

Ona, pojasnio je voditelj karlovačke ispostave Hrvatskih cesta Tomislav Marić, neće značiti da ceste neće biti čišćene od snijega, provodi se već odavno pa, primjerice, za svako vozilo se, zahvaljujući GPS-u, točno zna gdje je i što radi, ali vani se ceste ne čiste dok snijeg pada i to, vjerojatno, slijedi i nama u budućnosti.

  • – Računamo, naravno, na crne ceste, ali uz prihvatljiv vremenski period. Posipavanje je i ekološki problem i sve više nas pritišću udruge, ali i građani, a mi se trudimo naći kompromis. Ceste će biti čišćene jer jedan izgubljen život se ne može mjeriti sa svom količinom novca za zimsku službu, napomenuo je Marić.

    I on i Turković podsjetili su na važnost korištenja zimske opreme, poručili da su, iako će troškovi ovisiti o količini padalina, predvidjeli dovoljno novca za zimsku službu – ŽUC 7,8 milijuna kuna za čišćenje prometnica i milijun kuna za sol, kao i lani, a HC od 6 milijuna kuna, koliko su potrošili prošle zime do 6,2 milijuna. Na skladištu je dovoljno soli, ako bude potrebno, nabavljat će se nova, a spremne su i Ceste Karlovac, zadužene za održavanje cesta u zimskim uvjetima.

    – 390 je kilometara u nadležnosti Hrvatskih cesta i njih će čistiti 24 vozila, županijskih i lokalnih 1041 koja će čistiti 27 vozila i karlovačkih, gradskih 600 kilometara, koje će čistiti 47 vozila i strojeva. Spremni smo, nama je to redovan posao, poručio je direktor Cesta Darko Marković.

    KAportal.hr

  • Odgovori