KAportal Zbog velikog interesa radionicu u Knjiguljici ponovo održao dr. Ranko Rajović, autor sustava učenja NTC | Karlovački informativni web portal

Zbog velikog interesa radionicu u Knjiguljici ponovo održao dr. Ranko Rajović, autor sustava učenja NTC

Zbog velikog interesa javnosti, dječja knjižara Knjiugljica, ponovo je ugostila dr. Ranka Rajovića koji je održao NTC radionicu (I dio): Igrom do uspješnog razvoja IQ-u djeteta u trajanju od četiri sata.  Da podsjetimo dr. Rajović je doktor interne medicine, dugogodišnji je predsjednik Odbora za darovite međunarodne udruge Mensa i UNICEF-ov suradnik na projektu ranog poticanja intelektualnog razvoja djece te osnivač Mense Srbije i Odsjeka za darovite Nikola Tesla Centra.  Roditelji, učiteljice, profesori, odgojiteljice i sportski djelatnici bili su dio visoko motivirane skupine koja se tijekom radionice upoznala sa NTC sustavom učenja, te su prošli konkretne vježbe u cilju svladavanja tehnika i primjene istih u radu s djecom.

– Djeca se danas premalo kreću, te su od malih nogu prezaštićena – više im ne damo da trče, skaču, penju se na stabla i na taj način im onemogućavamo pravilan razvoj mozga. U prilog ne kretanju govori i činjenica da 60% djecu u Hrvatskoj ima ravna stopala u odnosu na razdoblje prije deset godina kada ih je bilo samo 10%.  Svaka nova generacija slabija je u odnosu na prethodnu. Promjene koje donosi digitalno doba,  ponajviše video igrice utječu na sve slabije rezultate na polju motorike, govornih sposobnosti i općeg znanja. Odgojne greške koje roditelji, u dobroj namjeri, rade nastavljaju se u odgojno obrazovnim sustavu koji počiva na starim metodama učenja, objašnjava dr. Rajović. 

Učenje „na pamet“ ili reproduktivno znanje i dalje je najzastupljenije u našim škola. Ne znanje se sankcionira lošim ocjenama koje određuju daljnji tijek školovanja djeteta. Reproduktivno učenje  dovodi do otpora učenju, čitanju i samoj školi. Moramo djecu učiti misliti, istraživati i povezivati informacije jer to je bit funkcionalnog znanja kojem treba težiti.– naglašava dr. Rajović.

  • Za seminare dr. Rajovića uvijek se traži mjesto više, kažu nam iz Knjiguljice. Tako je i ovoga puta bilo zainteresirano mnogo učiteljica i odgojiteljica, no škole i vrtići nisu bili u mogućnosti ili nisu htjeli platiti im stručno usavršavanje.

    – U Republici Hrvatskoj zakonima je propisano da odgojno – obrazovni djelatnici imaju pravo i obvezu stručno se osposobljavati i usavršavati putem programa koje je odobrilo nadležno Ministarstvo. Svijetli primjer je OŠ Turanj koja je tijekom radionice u siječnju i sada, stručno usavršavanje omogućila za sedam učiteljica. Vjerujemo da će njihov primjer potaknuti i druge odgojno-obrazovne ustanove naše Županije za dodatnim usavršavanje iz područja važnih za visokokvalitetno obavljanje odgojno obrazovne djelatnosti, naglašavaju iz Knjiguljice.

    Polaznici NTC radionice dobili su zadatke koje će vježbati i rješavati kako bi mogli prisustvovati  II dijelu NTC radionice čije je održavanje dr. Rajović najavio tijekom jeseni.

    Knjiguljica će nakon ljetnih praznika nastaviti s edukacijama za roditelje, profesore, učitelje i odgojitelje uz poznate znanstvenike i profesore iz područja odgoja i obrazovanja.

    KAportal.hr

  • Odgovori