KAportal Zaplovite na jedinstvenom brodu iz prošlosti - žitna lađa Zora plovi rijekom Kupom iz Brođana | Karlovački informativni web portal

Zaplovite na jedinstvenom brodu iz prošlosti – žitna lađa Zora plovi rijekom Kupom iz Brođana

U Brođanima nedaleko Karlovca, od ovog svibnja plovi „Zora“, drvena žitna lađa kakva je nekad u 18. stoljeću plovila rijekom Kupom kod Karlovca.

Ovaj jedinstveni brod, „Lajda, kakve nema odavde do Ukrajine…“, pruža Vam jedinstveni doživljaj plovidbe rijekom Kupom. Veličina od čak 25 metara, katarka koja podsjeća na jarbol preko koje se protezalo uže kojim se ova lađa vukla, staro kormilo s kojim se upravljalo s krova kućice na lađi i sama plovidba na ovom brodu vratit će Vas u prošlost Karlovca kao bogate riječne luke.

Plovidba za individualne posjetitelje može se doživjeti svaku subotu i nedjelju od 16,30 sati u trajanju od 90 minuta s polaskom u mjestu Brođani. Plovi se čarobnom Kupom, koja oduševljava svojim zelenilom i mirnoćom oduševljava. Putnici u plovidbi imaju prilike doživjeti povijest Drugog svjetskog rata preko atraktivnih bunkera – kula iz 1946. te povijest Domovinskog rata i ostataka željezničkog mosta pruge od Karlovca do Siska.

U vožnji se također susreće i predivna vizura Pavlinskog samostana i Crkve Majke Božje Snježne u Kamenskom, a naši najmlađi imaju priliku mahati hrvatskim vojnicima na poligonu vojnog inženjerijskog sastava vojarne na Kamenskom. Nakon zanimljive vožnje i doživljaja, niza detalja koje nam rijeka Kupa pruža, plovidba završava na polazištu, odnosno u mjestu Brođani.

Svakog putnika će dočekati vesela posada broda i tim društvene tvrtke Aurore Colapis, Karlovac osnovane od strane udruge Zvono uz Kupu iz Rečice. Vode je pet mladih djevojaka, koje su još prije 9 godina sanjale da žele napraviti brod – žitnu lađu u Karlovcu.

Kako izgleda ostvarenje njihovog sna, doživite svaki vikend kao individualni posjetitelj, a grupni termin rezervirate po Vašim željama.

Da će plovidba oživjeti sva Vaša osjetila, brine se i Obiteljsko – poljoprivredno gospodarstvo Marinković iz Brežana, koje za svaku plovidbu priprema paglamaču, tradicionalni pokupski kolač od domaćih sastojaka te spravlja sok od jabuka uzgojenih na svojem imanju. Ukoliko ste raspoloženi za ručak možete ih posjetiti uz najavu na njihovom gospodarstvu i kušati neke od rijetkih domaćih specijaliteta poput gulaša „Capra“. Plovidbu prati ugodna glazba, dok najmlađe najviše veseli susret s ponekom čapljom ili dabrom, ali i fotografija za kapetanskim kormilom i zvonjenje pravim brodskim zvonom.

Uz degustaciju lokalnih proizvoda, aperitiv, interpretaciju bogate povijesti Karlovca i okolice, te osiguranje putnika, svaki posjetitelj može doživjeti ovih 90 minuta nezaboravnog ugođaja i opuštanja po promotivnoj cijeni od 60 kuna, dok cijena za djecu i umirovljenike iznosi 30 kuna.

Više informacija na broj telefona: 00 385 98 763 768

info@aurora-colapis.hr

www.aurora-colapis.hr

PRATITE NAS NA FACEBOOKU!

Sponzorirani članak