KAportal Zahvaljujući rekordnoj turističkoj sezoni i porastu potrošnje, rast gospodarstva u trećem tromjesečju ubrzao na 3,5 posto? | Karlovački informativni web portal

Zahvaljujući rekordnoj turističkoj sezoni i porastu potrošnje, rast gospodarstva u trećem tromjesečju ubrzao na 3,5 posto?

Rast gospodarstva potaknut i rekordnom sezonom

Državni zavod za statistiku (DZS) objavit će u srijedu prvu procjenu bruto domaćeg proizvoda (BDP) u trećem tromjesečju, a zahvaljujući rekordnoj turističkoj sezoni i jačanju osobne potrošnje, očekuje se rast gospodarstva od 3,5 posto, najbrži u posljednjih 10 godina, piše N1.

Osam makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjuje u prosjeku da je gospodarstvo u proteklom kvartalu poraslo za 3,5 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, a njihove procjene rasta kreću se u rasponu od 3,3 do 3,9 posto.

Bit će to već 12. tromjesečje zaredom kako BDP raste, i to brže nego u prethodnom, kada je gospodarstvo poraslo 2,8 posto na godišnjoj razini. Ostvare li se procjene makroekonomista, rast od 3,5 posto bio bi najbrži od četvrtog tromjesečja 2007. godine, kada je gospodarstvo također poraslo po toj stopi.

  • Makroekonomisti u anketi Hine navode da se rast gospodarstva ponajviše zahvaljuje jačanju osobne potrošnje, najveće sastavnice BDP-a.

    – Najznačajniji doprinos rastu BDP-a očekujemo od rasta potrošnje kućanstava, zahvaljujući poreznoj reformi, turizmu i rastu povjerenja potrošača, te izvoza usluga, navodi jedan od makroekonomista u anketi Hine.

    Na jačanje osobne potrošnje ukazuje rast prometa u trgovini na malo na godišnjoj razini već 37 mjeseci zaredom, što nije zabilježeno od kada DZS vodi te podatke, piše N1.

    KAportal.hr

  • Odgovori