KAportal Vrijedna izložba u Galeriji ZILIK - Lonac se predstavlja ciklusom crteža "Ljeto u gradu" | Karlovački informativni web portal

Vrijedna izložba u Galeriji ZILIK – Lonac se predstavlja ciklusom crteža “Ljeto u gradu”

U Galeriji ZILIK u Radićevoj ulici otvorena je izložba poznatog hrvatskog vizualnog umjetnika Lonca, pod tematskim nazivom “Ljeto u gradu”.

Poznat po veličanstvenim muralima koje izrađuje diljem svijeta, Lonac se predstavlja karlovačkoj publici posve novim, dosada neizlaganim ciklusom crteža intimnog formata koji je nastao u proteklih nekoliko mjeseci.  Za razliku od murala, protagonisti na površini papira nisu umjetniku poznata lica već anonimni likovi zabilježeni u prolazu. Crteži su studije spontanih situacija i nepoznatih ljudi nastale crnom i bijelom tintom na toniranom papiru. Umjetnik ljude često prikazuje iz profila ili s leđa, zaokupljene u svojoj priči i svojem svijetu bez intruzije ili nametanja vlastite prisutnosti.

Iako je novi ciklus radova nastao u ateljeu, on je temom vezan uz život ulice odnosno bilježi puls gradskog života tijekom ljetnih mjeseci. Lonac je stvorio vizualni dnevnik ljeta u gradu prikazujući kroz svakodnevne scene sve aspekte gradskog života. Bez umotavanja, uljepšavanja ili maskiranja neprimjerenih scena, ciklus crteža predstavlja srž i sukus grada. Lonac je grad prikazao onakvim kakav on uistinu jest, bilježeći pritom situacije s kojima se možemo poistovjetiti, jer smo ih većinu i sami doživjeli.

  • O izložbi i umjetniku govorila je kustosica izložbe Sonja Švec Španjol, a otvorenom ju je proglasila Nataša Horvat, ravnateljica Doma Vladimir Nazor. Publika je, osim u crtežima, mogla uživati i u kratkom nastupu učenika Glazbene škole Karlovac.

    Izložba ostaje otvorena do 27. rujna.

    KAportal.hr

     

  • Odgovori