KAportal Griju jednu sobicu i ipak plaćaju velike račune! Poznato? Dvije udruge žele stati na kraj "energetskom siromaštvu" Karlovčana | Karlovački informativni web portal

Griju jednu sobicu i ipak plaćaju velike račune! Poznato? Dvije udruge žele stati na kraj “energetskom siromaštvu” Karlovčana

foto ilustracija

– Čak 83 posto zgrada u Hrvatskoj što se tiče energetske učinkovitosti ne zadovoljava ni tehničke propise iz 1987. godine, odnosno imaju velike gubitke toplinske energije. Energetska učinkovitost jedan je od najčešće spominjanih pojmova u posljednjih nekoliko godine, međutim proces prelaska s riječi na djela je dugotrajan, kažu Alen Kristović i Žarko Latković, predstavnici karlovačkih udruga koje su odlučile udružiti snage i pozabaviti se ovim velikim problemom koji itekako utječu na standard građana, s obzirom na velike račune i pojavu “energetskog siromaštva”.

Naime, dodaju iz Udruge stanara i suvlasnika grada Karlovca i Udruge Turbina promjena, sve je više kućanstava suočeno s problemima u podmirivanju računa za energiju te biva prisiljeno živjeti u energetski neadekvatnim uvjetima i smanjivati životni prostor zimi. Brojni su primjeri da samci ili čak i veće obitelji griju samo jednu sobu kako bi uštedjeli na računima za grijanje, no osim što i dalje plaćaju velike račune, znatno si snižavaju životni standard.

– Povećanje energetske učinkovitosti dodirna je točka Udruge suvlasnika – stanara grada Karlovca i Udruge za lokalni razvoj „Turbina promjena“, zbog čega smo odlučili udružiti snage i zajednički pomoći suvlasnicima u smanjenju potrošnje toplinske energije, ali i zajednički raditi na kreiranju adekvatnih energetskih i socijalnih politika i doprinijeti stvaranju bolje budućnosti za građane Karlovca, kažu u ovim udrugama dodavši kako imaju plan kojeg će uskoro i predstaviti karlovačkoj javnosti.

KAportal.hr

  • 2 komentara

    1. Samo tako. Najbolnija točka života u Karlovcu, uz enormne cijene vode i vrtića.

    2. Kako smanjiti cijene paušala i utrošenog (tzv. specifične potrošnje) pitanje je sad. Nemojte samo spominjati izolaciju i slične stvari.

    Odgovori