KAportal Više od 1.000 vojnika na Udaru 17 - Krstičević im poručio da OS RH s njima imaju sigurnu budućnost FOTO, VIDEO | Karlovački informativni web portal

Više od 1.000 vojnika na Udaru 17 – Krstičević im poručio da OS RH s njima imaju sigurnu budućnost FOTO, VIDEO

– Nadam se kako ćemo ove nove sposobnosti vrlo brzo integrirati s ovdje viđenima te kako će one dati novu dimenziju modernizaciji Hrvatske vojske. Čestitam vam na prikazanoj visokoj razini obučenosti koja nas je isto tako krasila i u pobjedničkom Domovinskom ratu. Danas ste dokazali da ste dostojni nasljednici hrvatskih branitelja i kako Oružane snage s vama u sastavu imaju sigurnu budućnost, poručio je ministar obrane Damir Krstičević na završnom prikazu vojne vježbe “Udar 17”, održanom danas na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” u Slunju.

“Udar 17” provodi se od 25. rujna do 6. listopada pri čemu se odvija nacionalno ocjenjivanje svih sastavnica 1. HRVCON-a za sudjelovanje u NATO aktivnosti ojačane prednje prisutnosti u Litvi. Na vježbi sudjeluje preko 1.000 pripadnika Oružanih snaga RH, a direktor vježbe zapovjednik Gardijske mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske OS RH, brigadni general Tihomir Kundid istaknuo je: “Prvi puta smo uspjeli integrirati jednu vježbu vojnog gađanja u proces ocjenjivanja borbene spremnosti. Danas smo mogli vidjeti usklađenost pokreta, paljbe i svih drugih elemenata na bojišnici koji pokazuju kako naše Oružane snage imaju visoku razinu spremnosti obučenosti, a vidjeli smo da imaju i besprijekornu opremljenost te da mogu izvršavati sve zadaće koje se od njih očekuju”.

– Ocjenjivanje vježbe provelo je 66 certificiranih ocjenjivača prema elementima sustava za ocjenjivanje borbene spremnosti CREVAL (Combat Readiness Evaluation) uz nazočnost četiri časnika supervizora iz Glavnog stožera OS RH, dva predstavnika Inspektorata obrane i četiri NATO promatrača. Naime, ovo je prvi put da NATO ocjenjivači iz najviše strateške razine (SHAPE) nadziru rad jednog ocjenjivačkog tima. Dobivenu ocjenu supotpisuju NATO promatrači i dostavljaju je u Zapovjedništvo kopnenih snaga NATO-a, naveo je MORH.

  • Uz pripadnike Hrvatske kopnene vojske, na vježbi su sudjelovali i pripadnici Zapovjedništva za potporu te pripadnici Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane s avionima Pilatus i helikopterima MI8.

    KAportal.hr

  • Odgovori