KAportal VIDEO: Vodni val prolazi kroz Hrvatsku - u Karlovcu popuštaju box barijere, Una poplavila kuće, voda prijeti i Lici | Karlovački informativni web portal

VIDEO: Vodni val prolazi kroz Hrvatsku – u Karlovcu popuštaju box barijere, Una poplavila kuće, voda prijeti i Lici

Reporteri RTL-a Ilija Radić i Boris Mišević su na kritičnim točkama. U neka mjesta je u pomoć stigla i vojska.

Ono za što se Karlovac priprema danima, napokon je stiglo. Vodni val zbog otapanja snijega u Gorskom Kotaru zaprijetio je kućama uz rijeke. Ljudi u ovom dijelu Hrvatske znaju moć nabuje vode.

Na terenu su sve raspoložive snage.

 • “Imamo na nekoliko lokacija situaciju gdje strojevi ne mogu ući u zemlju jer je blato, gdje je potrebna fizička radna snaga”, kazao nam je Damir Mandić, gradonačelnik Karlovca.

  Zato je u Karlovac raspoređeno 100 pripadnika oružanih snaga. Grade zečje nasipe na mjestima gdje box barijere nisu izgrađene. Vrijeme je presudno, zečji nasip mora se podignuti prije nego se podigne razina vode.

  Vodostaji rastu, u prosjeku 5 centimetara na sat. Korana se priblizava visini od 730 cm kada nastupaju izvanredne mjere zaštite od poplava. A ne pomaže ni kiša koja povremeno pada.

  Za razliku od prošlih godina, ovaj put su napravljene predradnje koje bi trebale sprijeciti najgore

  “Sve ono što smo činili proteklih 10 dana možemo reći da se isplatilo. Već u ovom trenutku bi pojedine prometnice bile preplavljene. Obzirom na daljni porast Korane, Mrežnice i Kupe, ovdje očekujemo porast vodostaja dodatnih pola metra”, poručio je Stjepan Đuroković, direktor Hrvatskih voda.

  Đuroković za RTL: ‘Procijeđivanje je normalno, vodu prebacujemo natrag u rijeke’

  Naš reporter Ilija Radić uspio je ‘uloviti’ direktora Hrvatskih voda koji je rekao da situaciju drže pod kontrolom te kako su svjesni da preko noći može doći do još većeg porasta vodostaja.

  No, na nekim mjestima voda je ipak probila ispod box barijera. Tada su u akciju krenuli i vatrogasci. Bez cjelokupnog sustava zaštite od poplava, ovo su sve privremene i hitne mjere.

  “Izražavam ispriku ljudima i zahvaljujem im se na velikom strpljenju. Ovo su prvi put neki pozitivni pomaci koji su vidljivi”, izjavio je Damir Jelić, župan karlovačke županije.

  Gradonačelnik Hrvatske Kostajnice: ‘Pripremili smo i benzinske pumpe, zečji nasipi oko Une bi samo napravili štetu’

  U RTL-u Danas naš reporter Boris Mišević ugostio je Dalibora Bišćana, gradonačelnika Hrvatske Kostajnice gdje vodostaj rijeke Une također raste, lagano probija prema kućama, a poplavila je i dio ulice. Najveći problem je taj što se u Kostajnici mogu postavljati nasipi na obale rijeke zbog oborinskih voda koje bi onda istjecale kroz šahtove i poplavile bi grad.

  U Lici osigurani čamci za prijevoz mještana na posao, u školu i do liječnika

  Zbog naglog topljenja snijega, ni u Lici situacije nije puno bolja. Prvo što bude pOplavljeno već tradicionalno je Kosinj na području Perušića. Područje Kosinja obišli su članovi Stožera civilne zaštite Općine Perušić, koji su osigurali čamce za prijevoz mještana na posao, u školu i do liječnika. Ako se otapanje snijega nastavi ovim tempom, nadležni strahuju od prometnog odsjecanja Kosinjske doline, ali i sela u okolici Gospića i Otočca.

  Vijesti.rtl.hr

 • Odgovori