KAportal VIDEO: Testirali smo deset vrsta ekstradjevičanskih ulja, industrijskih i domaćih - rezultati su iznenađujući | Karlovački informativni web portal

VIDEO: Testirali smo deset vrsta ekstradjevičanskih ulja, industrijskih i domaćih – rezultati su iznenađujući

Dobrobiti ekstra djevičanskog maslinova ulja teško je prebrojati. Pomaže kod dijabetesa, visokog kolesterola, pa čak i nekih vrsta raka. Dobar je za kosti, zglobove, kožu, jetru, crijeva. No da bi ulje stvarno bilo ekstra djevičansko, a samim time i znatno skuplje – svaki korak njegove proizvodnje treba biti besprijekoran.

Zato smo odlučili provjeriti: jesu li maslinova ulja na hrvatskom tržištu vjerna deklaraciji? Tajno smo kupili 10 ulja. Prvo 3 uvozna industrijska – iz Italije, Španjolske i mjEšavinu maslinovih ulja iz Europske unije. Cijena: između 40 i 70 kuna za litru.

Potom smo kupili i industrijska ulja hrvatskih proizvođača. Cijena – 40 i 60 kuna za pola litre. Na red su došla i domaća. Kupili smo ulja sa Šolte, iz Istre i s Brača. Cijena: između 50 i 80 kuna za pola litre.

 • Na kraju je došao red na tržnicu i ulja bez deklaracije. Cijena: do 90 kuna po litri. Iako su bez deklaracije, oba prodavača na tržnici su tvrdila: riječ je o ekstra djevičanskom ulju.  Prikupili smo i posljednje uzorke, dva su bez etikete s placa, dok je treći poljoprivredne zadruge s Brača. Sve prIkupljene uzorke odnijeli smo u Nastavni zavod za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar.

  Tamo smo, prije analize, ulja označili brojevima od 1 do 10 kako bismo ih mogli razlikovati. No, što će se zapravo testirati?

  “Znači slobodne masne kiseline, peroksidni broj i K broj. To su znači neki osnovni pokazatelji stanja maslinovog ulja na temelju kojeg ćemo moći zaključiti: da li je to ulje stajalo više vrijeme, da je stajalo u adekvatnim uvjetima, da li je došlo do nekih kemijskih procesa koji bi utjecali na kvalitetu i na senzoriku maslinova ulja. A isto tako da li su ti parametri unutar onih granica za koje se ulje deklarira”, objašnjava nam Jasna Bošnir, voditeljica Odjela za zaštitu okoliša i zdravstvenu ekologiju.

  Jednostavnije rečeno: jesu li ova ulja doista extra djevičanska i je li počeo proces kvarenja?  No prije toga – cijelu priču o prvoklasnom ulju trebamo premotati na početak. Maslinar Goran Marević s Krka zna: sve počinje u masliniku.

  foto ilustracija – Pixabay.com

  “A nemam baš puno, nekih 1000 komada, sada zamislite datrebate ići svaki dan i samo reći svakoj dobar dan, koliko vremena izgubite, ali s obzirom da je to meni jedna velika ljubav, svaki svoj slobodni trenutak pokušavam iskoristiti i biti u maslinama tako da me ne bude sram prema ostalim maslinarima, da moji maslenici ne budu lošiji od njihovih nego da izgledaju ovako kako bi trebali izgledati”, tvrdi Marević.

  Uz svakodnevnu brigu – važno je maslinu ubrati pravilno i u idealno vrijeme. I što brže je odnijeti u uljaru.  “Idealno bi bilo da berete maslinu kada boja s kožice prelazi na meso masline. Onda su svi parametri unutra u idealnom omjeru i čim prije uberete, dođete u preradu, uskladištite pravilno, na dobroj temperaturi, oko 15, 16 stupnjeva i stim više nemate problema”, objašnjava Marević.

  Kvalitetno ekstra djevičansko ulje zahtjeva i skuplju proizvodnju – jer masline morate obrađivati u trenu kada imaju više vode. “Noramalno, plaćate preradu kunu i pol po kili, čekate da ulje tj. maslina izgubi vodu. Bit će lakša, platit ćete manje, dobit ćete kao više ulja. Ulja je uvijek isto u maslini. Ali ćete proći jeftinije i dobit ćete ulje malo slabije kvalitete”, rekao je Marević.

  Svaki od ovih koraka mora biti pravilno napravljen. Samo se tako može dobiti ono najbolje od najboljih – objašnjava profesorica Dubravka Škevin s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta.

  “Ekstra djevičansko maslinovo ulje je ulje koje ima najbolje i najviše zastupljene bioaktivne komponente djevičanskog maslinovog ulja kojima osiguravaju visoku nutritivnu vrijednost i izuzetnu kvalitetu”, objašnjava profesorica Škevin.

  Zato i tvrdi: maslinovo ulje se ne smije kupovati bilo gdje. “Kupovati maslinovo ulje kod provjerenih proizvođača i svaki potrošač ima svoj ukus, svoje sklonosti, i ono što potrošač utvrdi da im se sviđa, to savjetujem i koristiti”, tvrdi Škevin.

  Da su provjereni proizvođači pravi odabir – pokazala je i naša analiza. Od 10 ulja samo jedno nije ekstra djevičansko – i to ono kupljeno na tržnici.

  “Jedno ne odgovara kriterijima niti djevičanskog niti extra djevičanskog maslinovog ulja s obzirom na to da ima visoki peroksidni broj. Inače, peroksidni broj je pokazatelj kvarenja ulja, što znači da organoleptička svojstva tog ulja nisu zadovoljavajuća”, objašnjava Jasna Bošnir.

  Ostatak je odgovarao deklaraciji. Ali, zanimljivo je da su bolje rezultate ostvarila jeftinija, industrijska ulja. Točnije, broj 1 je industrijsko hrvatsko, a u stopu ga prate isto takvo talijansko i miješano ulje iz zemalja Europske unije.

  Neka ulja imaju izrazito niske vrijednosti, kako peroksidnog broja, tako i kiselinskog broja. Što znači da se dobro bralo, obrađivalo i skladištilo. S druge strane, analiza je pokazala da su ulja obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i drugo ulje kupljeno na tržnici – manje kvalitete.

  “Više vrijednosti peroksidnog broja znači da je došlo do oksidacije, dolazi do oksidacijskog prcesa samog maslinovog ulja što je vjerojatno posljedica lošeg skladištenja ulja. Znači, ulje je dugo stajalo, stajalo je na otvorenom, u neadekvatnim prostorima, možda izloženo suncu”, objašnjava Bošnir.

  No, jedno je kemijska analiza, a drugo su iskusna nepca kod kojih smo također testirali naša ulja. Iako nisu profesionalni senzoričari -maslinari iz Udruge Hrvatski maslinarski institut – probali su tisuće ulja.

  Broj 1 i 2 – industrijska ulja koja su dobro prošla na našem testu na kojem maslinova ulja testiraju Ivan Prpić, Renato Balin i Krunoslav Kovačević. Treće ulje iz Španjolske, koje je bilo na sredini naše ljestvice – kod ovih maslinara pada na prvom testu.

  Četvrto po redu je industrijsko ulje iz Hrvatske koje je najbolje prošlo na našem testu. Peto, također industrijsko iz Hrvatske, nije impresioniralo naše kušače. Od domaćih ulja s Brača, iz Istre i sa Šolte dobro je prošlo samo istarsko. No, oko jedinog uljeza među extra djevičanskim uljima – nije bilo dvojbi. J

  edno ulje, nije dobilo zadovoljavajuću ocjenu. I za posljednje ulje – slična ocjena kao i kod naše analize.  Na kraju smo ih i obavijestili kako su prošli. Dakle, zaključak je: da bi bilo doista dobro ulje, uz kemijska treba imati i senzorska svojstva. No, industrijska ulja nisu nužno loša – usprkos njihovu imidžu.

  Također, treba biti oprezan sa stvarima bez  deklaracije. Domaća ulja s tržnice – nisu uvijek toliko dobra – usprkos njihovu imidžu. I na kraju: skuplje ne znači nužno i bolje – što je dokazala i naša analiza.

  “Govori o tome kako zapravo netko želi i zaraditi. Vjerojatno da se extra djevičansko ulje može dobiti i za jeftiniju cijenu. Nije cijena jednaka extra djevičanskog ulja”, objašnjava Bošnir. Zato kupujte iz provjerenih izvora i pronađite onu vrstu koja vam odgovara.

  Potraga/Vijesti.rtl.hr   

 • Jedan komentar

  1. Kada je već napravljena analiza trebali bi zbog potrošača navesti o kojim trgovinama i čijim proizvodima se točno radi.

  Odgovori