KAportal VIDEO, RTL DOSJE: Oni su najpoznatiji domaći bjegunci pred hrvatskim pravosuđem - Sanader, Glavaš, Mamić, Kutle... | Karlovački informativni web portal

VIDEO, RTL DOSJE: Oni su najpoznatiji domaći bjegunci pred hrvatskim pravosuđem – Sanader, Glavaš, Mamić, Kutle…

Nakon što se nije pojavio na presudi i dva dana proveo u bijegu, bivši šef zagrebačke krim policije Željko Dolački  posljednje tri noći spava sam u ćeliji u Remetincu.

Iako relativno kratkotrajan, njegov je bijeg podsjetio na niz drugih slučajeva kada su optuženici u različitim fazama postupka bježali od hrvatskog pravosuđa. Gotovo u pravilu riječ je o moćnicima od kojih neki i danas ismijavaju pravosuđe.

Više od dva dana nitko nije znao gdje se nalazi. Od osuđujuće presude koja je značila trenutačan odlazak iza rešetaka, bivši šef zagrebačke krim policije odlučio je pobjeći. A onda se u četvrtak kasno navečer taxijem dovezao pred Remetinec, s dvije vrećice u ruci očito spreman služiti nepravomoćnu kaznu.

 • “Ja ga poznajem u dušu, nije mu lako, nije mu ugodno, on ima više djece. Neću namjerno preciznije govoriti o tome, neka su veća, neka su manja. I čovjeku nije baš ugodno u toj situaciji ići u zatvor”, kazao je prije nekoliko dana Veljko Miljević, odvjetnik Željka Dolačkog.

  Kao da je ikome, ikada, lišavanje slobode bilo ugodno iskustvo. I dugogodišnje bivše kolege bijeg Željka Dolačkog je iznenadio, kao i cijeli slučaj.

  “Svi smo mi krvavi ispod kože. Međutim baš za takvu stvar stvarno to je čudo neviđeno. To se više nikad neće pretpostavljam dogodilo, nit će se dogoditi”, kazao je Hrvoje Popović, bivši kolega Željka Dolačkog.

  “To što kažu da je plesao kriminalu, mislim da je to napuhano preko nekih medija. Čovjek da bi kvalitetno, kao pravi profesionalac, radio svoj posao, treba nekad, neću reći skrenuti sa slova zakona, al ne možete sve po zakonu, jer da radite sve po zakonu, bilo bi jako puno kriminalaca na slobodi”, rekao je Nedjeljko Velemirović, bivši djelatnik PN USKOK-a.

  Niz poznatih primjera

  No, puno kriminalaca i jest na slobodi baš zbog toga što ih zakon ne prisiljava da budu na izricanju presude. Dosad najpoznatiji primjer dao je bivši vladar hrvatskog nogometa Zdravko Mamić koji je prošlog ljeta od nepravomoćne presude osječkog Županijskog suda kojom je osuđen na 6 i pol godina zatvora pobjegao u Međugorje.

  “Budući da je on predosjećao, da ne kažem znao što će se to ovdje danas desiti, onda on danas nije tu”, pojasnio je Veljko Miljević, odvjetnik Zdravka Mamića, odgovorajući na pitanja novinara gdje se nalazi Zdravko Mamić.

  “Nisam kukavica, to zna cijeli svijet da nisam kukavica, ali bogami nisam ni mazohist”, poručio je iz Međugorja Zdravko Mamić koji već mjesecima živi u Međugorju, predvodeći i molitve, zaštićen dvojnim državljanstvom zbog kojega ga BiH ne mora izručiti.

  Bježao Kutle, Glavaš…

  Već godinama istu mogućnost koristi i Miroslav Kutle, jedan od predvodnika tajkunske privatizacije 90-ih. Od postupaka za gospodarski kriminal još 2010. godine Kutle je pobjegao u rodnu Bosnu i Hercegovinu. I ne misli se vraćati.

  Kao i Zdravko Mamić, i prije izricanja nepravomoćne presude u BiH je prije deset godina, u svoju drugu domovinu, pobjegao Branimir Glavaš. Sa svog imanja u Drinovcima čak je vodio parlamentarnu stranku HDSSB.

  “Očekujem da Vrhovni sud ukine tu presudu, da naloži sastav novog sudskog vijeća i da sudski postupak u Hrvatskoj krene ispočetka. U tom slučaju sam spreman vratiti se u Hrvatsku”, poručio je tada Glavaš.

  Sud njegove druge domovine međutim potvrdio je presudu pa je Glavaš dio kazne za ratne zločine u Osijeku odslužio u KP Domu u Zenici. Danas je opet saborski zastupnik kojemu traje ponovljeno suđenje.

  Sanader otišao u Austriju

  Jedan od poznatijih bjegunaca je i riječki kardiokirurg Ognjen Šimić. On je pobjegao 2008. godine nakon nepravomoćne presude zbog primanja mita. 2011. godine je završio u Sarajevu iza rešetaka, s prepolovljenom kaznom. Godinu kasnije preminuo je u zatvoru.

  Jozo Ćurković, bivši vlasnik propale tvornice Salonit, već je godinama na slobodi u BiH, unatoč raspisanoj tjeralici. I još jedan svjež primjer bijega u BIH je i osječki poduzetnik Drago Tadić, pravomoćno osuđen za pokušaj podmićivanja sudaca Vrhovnog suda.

  Tu su i slučajevi poput bivšeg premijera Ive Sanadera koji je pobjegao čim je najavljena optužnica, da bi se mjesecima čekalo njegovo izručenje od Austrije.

  Da zakon dozvoljava nekim optuženicima ismijavanje sustava svjestan je i ministar.

  “Raspravit ćemo o eventualnim alatima koji bi to spriječili, a posebno bi važno bilo da s nekim susjednim državama sjednemo za stol da redefiniramo moguće napretke u našim bilateralnim ugovorima kako bismo takve stvari spriječili”, kazao je nedavno ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.

  Vezane ruke?

  Sustav je sada takav da su i policiji i pravosuđu vezane ruke.

  “Nije da policija nešto dozvoli ili pravosuđe ne dozvoli. Naprosto prije presude nema zakonskih okvira da bi policija išla nadzirati, kontrolirati, provoditi, uhićivati osobu za koju se možda pretpostavlja da će biti osuđena u momentu kad se ta presuda još ne zna”, upozorava bivši načelnik krim policije Željko Cvrtila.  

  Izmjene Zakona o kaznenom postupku očekuju se do kraja idućeg mjeseca. No, pitanje je mogu li i kako te izmjene dovesti do manje bjegunaca od ruke pravde.

  Vijesti.rtl.hr

 • Odgovori