KAportal VIDEO: Razgovor sa žrtvom koju je zlostavljao fratar: Koristio je darove da bi privukao djecu | Karlovački informativni web portal

VIDEO: Razgovor sa žrtvom koju je zlostavljao fratar: Koristio je darove da bi privukao djecu

Završena je crkvena istraga u slučaju 78-godišnjeg frtara osumnjičenog za pedofiliju. Konačni sud čeka se od Kongregacije za vjeru i nauk u Vatikanu.

Traume, psihijatri i brojni životni problemi su iza 38-godišnjeg Srđana. Tvrdi da ga je osumnjičeni fratar zlostavljao od njegove 12 do 17 godine, u najosjetljivijem životnom razdoblju. “Osjećao sam kao nezaštićeno dijete kojem se događaju loše stvari, a koje to ne može nikome reći”, govori nam Srđan.

Loše stvari su se Srđanu i drugima događale godinama. “On nikad nije koristio fizičku snagu da bi savalado djecu, koristio je priču i ponudu djeci jer je koristio darove da bi privukao djecu, a iza toga je imao spremnu priču i radnju”, govori Srđan.

 • No većina slučajeva stara je desetljećima i prema zakonu mogli bi ići u zastaru. Općinsko državno odvjetiništvo još provodi izvide u slučaju fratra osumnjičenog za pedofiliju. A iz splitsko-makarske nadbiskupije je potvrđeno da je završena crkvena istraga.

  Cijela dokumentacija proslijeđena je u Vatikanu, gdje će biti i donijet konačni sud. Ukoliko bude proglašen krivim, može biti isključen iz redovničkog reda i kleričkog staleža.

  Isprika splitskog makarskog nabiskupa Marina Barišića svim žrtvama, ali i njegov susret s njima za neke je dobar pokazatelj. Osobito za muškaraca koji krije identitet, a kaže da je zlostavljan prije 20-tak godina.

  “Želim da osim te istrage se utvrdi krivica počinitelja crkvena i da u Vatikanu se na kongregaciji potpuno jednostavno, nedvojbeno utvrdi što je on radio, jer ovdje je bilo tijekom istrage i  opstrukcija, sve dok se nadbiskup Barišić nije u nekim žrtvama, zapravo svim žrtvama, javno ispričao i prišao na jedan dijalog ljudski, kršćanski koji je za mene jedino prihvatljiv”, govori navodna žrtva zlostavljanja.

  pedofilski skandal koji je potresao franjevački red u Splitu u svakom slučaju još nije dobio svoj epilog.

  Vijesti.rtl.hr

 • Odgovori