KAportal VIDEO: Proizvodima zainteresirao Amazon - mladi karlovački inovator stvorio prvi hrvatski "uradi sam" mobitel | Karlovački informativni web portal

VIDEO: Proizvodima zainteresirao Amazon – mladi karlovački inovator stvorio prvi hrvatski “uradi sam” mobitel

Ovo je mobitel 21. stoljeća. Dobro, možda ne izgleda tako, ali to nije ni poanta. Ako ga uspijete sami sastaviti, naučili ste više nego surfajući internetom na ovim čudima. Upoznajte MAKERphone.

“Izgleda nešto kao one stare Nokie i ostale stvari iz 2004. Poanta priče je da ovaj smartphone koji sad držim u ruci on je definitvino sofisticiraniji, ima ljepši ekran i bolji je nego ovaj naš mobilni telefon. Ono što mi želimo je educirati ljude, pretvarati te potrošače u kreatore”, kazao je Karlovčanin Albert Gajšak, izumitelj MAKERphone-a.

A kreirati mogu svi. Trebaju vam lemilica, kliješta, odvijač, pinceta i 7 sati vremena. “Tvrdimo da ga može sastaviti bilo tko tko ima 11+ godina bez ikakvog predznanja, to je cijela poanta ovog uređaja”, kazao je Gajšak.

 • O izumu pišu svjetski mediji

  A nakon toga možete telefonirati, slati poruke, igrati igrice, slušati glazbu. Mobitel u dijelovima košta manje od 600 kuna, a iz ove radionice planiraju ih slati početkom iduće godine. O MAKERphoneu već pišu svjetski mediji poput Forbesa i Mashable-a, a činjenica da je Albert tvrtku otvorio odmah nakon srednje škole i sve naučio sam, njegovim proizvodima dodaje još veću vrijednosti.

  “To je nešto što sam ja radio koliko sam stigao nakon škole. uskoro sam shvatio da jednostavno nemam vremena za fakultetsko obrazovanje i vođenje tog startupa u isto vrijeme. blic Voditi takvu nekakvu malu tvrtku treba ti 12 sati dnevno rada, trebaš sjedit pred računalima stalno”, kazao je Gajšak.

  U nešto više od 7 sati prikupio 15 tisuća dolara

  Kao i za prethodnim izumom, igraćom konzolom MAKERbuino koja je prodana u više od 5 tisuća primjeraka, u svijetu su poludili za njegovim nasljednikom. Investitore traže preko crowdfunding platforme Kickstarter.

  “Napravili smo cilj od 15 tisuća dolara, dakle to je nekih 150 jedinica prodanih, to smo dosegli u samo 7 i pol sati”, tvrdi  Gajšak. Samo dan nakon iznos je premašio 40 tisuća dolara. I nastavlja rasti. Albertov tim sada čekaju slatke muke i prva proizvodnja 400 ovih simpatičnih telefona.

  Vijesti.rtl.hr

 • Odgovori