KAportal VIDEO: Plitvicama prijeti skidanje s UNESCO-ve liste zbog prekomjerne gradnje i previše turista | Karlovački informativni web portal

VIDEO: Plitvicama prijeti skidanje s UNESCO-ve liste zbog prekomjerne gradnje i previše turista

UNESCO godinama upozorava na prekomjernu posjećenost i gradnju na zaštićenom području i traži ograničavanje broja turista i moratorij na gradnju.

Vijesti.rtl.hr

 • 17 komentara

  1. Ovo je već drugi, treći put da upozoravaju. Prošle godine bilo je oko 1 400 000 posjetilaca.
   Oko 600 000 viška. I svi obavljaju nuždu u onoj kraškoj škrapi. Kad vrisnu bolešture biće drž, ne daj.
   Umjesto da se iskoriste blagodati naših četiriju kraških bisernica njih pregrađujemo hidrocentralama. Sve se vodi stihijski i vizionarski bez dugoročne strategije

  2. Ajd ograniči broj posjetitelja na Eiffel ovom tornju, ili na slavoluku pobjede…. pa ćeš vidjet reakcije.
   To je jedino moguće ograničavati nekim slabašnim zemljicama

   • U slabašnoj zemljici SAD – u razmišljaju o ograničavanju posjetitelja u NP
    Samo što ih kao trule kapitaliste još uvijek više brine kako nadoknaditi prihod od ulaznica nego zaštita prirode, no neće ni to još dugo.

   • Ti si sebi najveća prijetnja za izbore. Čestitam na usporedbi

    • Čestitaj upravama NP Plitvice što nisu prihod od ulaznica usmjerili u apsolutno rješavanje fekalija i organizaciji turista u NP Plitvice.
     Problem nije u količini turista nego u organizaciji i neadekvatnoj infrastrukturi

   • Usporedba ne stoji. Jedno su umjetne strukture u koje se ulažu resursi i koje se održavaju, odnosno koje imaju projektirani kapacitet – vrijeme trajanja pojedinih elemenata, a drugo je priroda, (eko)sustav koji isto ima svoj kapacitet, no međutim o kojem nitko ne vodi računa, kao niti brzini njegove regeneracije i mogućnosti da upije negativan utjecaj. Jednom kad se probije gornja granica podnošljivosti stresa, nema lakog povratka. Onda pričamo o desecima ili stotinama godina oporavljanja.

  3. Gospodine Petračiću, uspoređivati Plitvička jezera i Eiffelov toranj smatram krajnje neumjesnim.
   U bilo kojem kontekstu.

  4. Gospodine Petračiću, bojim se da ste si tom priglupom usporedbom izbili popriličan broj glasova na predstojećim izborima. A tako sam vjerovala u Vas.

  5. Oke treba ogranicit broj posjetitelja!
   Ali zasto je problem izgradnja u selima?

  6. Pa Vi i morate ugađati svojim biračima. Pa nećemo Vas birati za gradonačelnika da ugađate sebi.

  7. Ma gledajte gospon Petracic porazmislite malo, pa ograničenja ulazaka u nacionalni park su neophodna. To svi rade inače bi se pojavili strašni problemi napr. posjetioci na Plitvicama uništavaju sedru krećuči se van staza i to je samo jedan od problema, vrše nuždu u krašku škrapu pa nam susjedi piju zagađenu vodu. A ne možete se ponašati prema biračici bezobrazno morate biti konstruktivni, obećate a kad postanete gradonačelnik onda samo viknete: Điha konji vrani, Petracic drži vojke.
   Bobi pa nacionalni park nije samo voda u jezerima nego cijelo područje oko njega.

  8. Eto, gospon Petračić. Tak se to dela. Ugledajte se na Juricu. Argumentirano, konstruktivno, i nadasve pristojno. Rekli bi karlovački gradski odgoj.

  9. Nacionalni parkovi se osnivaju zbog zaštite prirode, a ne zbog turizma. Turizam je dobrodošao kao izvor prihoda, iako je u osnovi protivan postulatima zaštite. Primarni zadatak nacionalnih parkova je zaštita prirodne baštine za budućnost i edukacija mladih. Slično kao s narodnim kazalištima osvještena država će ako treba štititi nacionalne parkove po cijenu dodatnog sufinanciranja, a neće ih unuštavati na račun lake zarade. Pri tom će omogućiti svoj školskoj djeci ga barem jednom u životu besplatno vide Plitvice. Opet se pokazuje da znamo prodati samo “sunce i more”, ili u konkretnom slučaju neponovljivi prirodni fenomen svjetskih razmjera. Plitvice pucaju po šavovima, a ostatak kontinentalnog turizma je sveden na simboliku. No za razvitak ostatka bi nešto trebalo i raditi.

  10. marsupi Bećka škola, Finski stil a Karlovački štih,ne. sve5 – potpisujem a nadovezao bih se da posjetioci u Yellov Stonesu u Amerike čekaju i po nekoliko godina da dođu na red obići taj nacionalni park. Sve si mislim da javim telefonom onima u UNESKu da ovim našim je jedino važno mlaćenje love i da im se živo hebe za zaštitu prirode i okliša. Dokaz, evo korpus deliktus – https://www.youtube.com/watch?v=umqgh3O0iCg
   25 000 000 00 eura zarade. Koliko je otišlo na reprezentaciju, auti, sipoziji, janjetina pod pekvom, janjetina na režnju, dnevnice, i in troškovi??

  11. Klanjam se.
   Al kažu ovi naši političari da je to jako dobar biznis, natjerat azijski živalj da radi selfije po džungli u Evropi ( uz dodatnu vrijednost da padnu sa slapa u ambis – to se dodatno plača). Deset ojra po glavi minimalno. Ojra ko dreka. A nemoraš niš radit. Što više glava to više ojra. Pa čeraj živalj u džunglu.
   A džungla nek preživi.
   A na Turnju bolje da je dramatični crveni prodor prema pekari. S propetim migom. Umjesto, rečmo, vegetacije s turizmom. Kažu političari da je prodor više ojra nego vegetacija s turizmom. Više se političarima isplati.

  Odgovori