KAportal VIDEO: Pivarima posao cvjeta - za vrijeme Svjetskog prvenstva raste i broj srčanih udara, ali manje samoubojstava | Karlovački informativni web portal

VIDEO: Pivarima posao cvjeta – za vrijeme Svjetskog prvenstva raste i broj srčanih udara, ali manje samoubojstava

Kažu da je to najveća sporedna stvar na svijetu, no po histeriji koja zavlada i novcu koji se potroši – možemo slobodno reći da je to od sutra najvažnija stvar na svijetu. Rusi su u organizaciju Svjetskog prvenstva u nogometu uložili čak 11 milijardi eura, ali očekuju zaraditi još više.

Vrijeme je to kad je i u Hrvatskoj sve vatreno i kockasto. Kockasto pivo, kockasti televizor i sve kockasto, a sve samo da se proda. Ako mislite da pretjerujemo, prošlo Svjetsko nogometno prvenstvo pratilo je tri milijarde ljudi.

Za manje od 24 sata počinje globalno nogometno ludilo. A centar svih zbivanja u Zagrebu nalazi se na Trgu bana Josipa Jelačića. Najvažnije od svega utakmice će se moći pratiti na golemom ekranu veličine 42 metra četvorna.

 • Na tom ekranu će se prenositi i druge utakmice Svjetskog nogometnog prvenstva. “Prenosimo sve utakmice, ali očekujemo najviše ljudi kad igra Hrvatska.
  Za djecu imamo video igrice, playstation, stolni nogomet, virtualni nogomet, razne animacije, čak i kratak tečaj ruskog jezika”, otkriva nam Ana Lovasić iz kluba navijača Budi ponosan.

  Za nogometni spektakl spremni su i kafići. Jedan u Tkalči evidenciju o rezultatima vodit će na desetak metara dugom plakatu. Sve iznad je platno za projekciju.

  “Što se tiče piva, potrošnja je naravno veća 20-30 posto jer se sve bazira na pivu”, rekao nam je Robert Čović, voditelj ugostiteljskog objekta.

  Vrijeme je to kad pivarima posao cvjeta. Uoči, za vrijeme i poslije utakmice kad igraju naši – popije se oko milijun i 200 tisuća litara piva. Samo zbog tri utakmice pivari će povećati svoj promet za osam posto! U novcu riječ je o 50 milijuna kuna.

  Ali je bitno da li će naši dečki ići do kraja, pivari bi htjeli da idemo na svih sedam utakmica to bi bio fenomenalan rezultat, za njih, za cijelu Hrvatsku, ali i za nas.

  Jer tad bi potrošnja porasla i do 20 posto! Te brojke već su dostigli oni koji prodaju televizore!

  “Narasla nam je prodaja sada za 20 posto zbog Svjetskog prvenstva i stvarno nam odlično ide”, ističe Marino Okanović, djelatnik u trgovini.

  Pivari bi naravno htjeli da Vatreni igraju svih sedam mogućih utakmica u Rusiji. “Ali je bitno hoće li naši dečki ići do kraja, pivari bi htjeli da idemo na svih sedam utakmica to bi bio fenomenalan rezultat, za njih, za cijelu Hrvatsku, ali i za nas”, naglašava Pero Ivanković, predsjednik grupacije pivara Hrvatske.

  Kako i ne bi, kad gotovo svaki drugi stanovnik Zemlje prati Svjetsko prvenstvo. Vrijeme je to kad u Hrvatskoj, procjenjuje se potrošnja u maloprodaji poraste za deset posto, u kafićima za pet do deset posto, a i država ubere pet posto više PDV-a. A profesor menadžementa u sportu Mato Bartoluci uvjeren je – najviše će profitirati turizam.

  “Jer je hrvatska nogometna reprezentacija uspjela doći u taj uski krug reprezentacija na svijetu među najveće i najbolje, sama ta činjenica već dovoljno govori. To je najbolji način promocije”, naglašava stručnjak.

  Idućih dana od turizma će profitirati Rusija. Očekuju barem 500 tisuća posjetitelja. U jednoj agenciji za prvu utakmicu više aranžmana nemaju.

  “Ti isti su već bili rasprodani u ožujku jer smo ponudili osim odlaska na utakmicu razgled znamenitosti grada, motiv nam je Kant, jantar…”, kazala nam je Maša Bulum, voditeljica sportskih putovanja agencije.

  Tko ide charter letovima – cijene su od pet pa do 30 tisuća kuna ovisno o aranžmanu. Mnogi će troškove smanjiti pa otputovati kombijem i automibilima.

  “Daleko najveća potražnja bila je za prvu utakmicu u Kalinjingradu protiv Nigerije, tako da očekujemo oko 4.000 navijača iako imamo 3.000 dediciranih karata, otprilike 30 posto više dođe. Za njih su napravljene fan zone u Kalinjingradu”, otkriva nam Tomislav Mileis iz kluba navijača Uvijek vjerni.

  Već se prodalo više od dva milijun ulaznica za cijeli turnir. Zanimljivo noge koje će trčati za loptom, odnosno igrači – koje će pritom gledati pola svijeta – procjenjuje se vrijede 11 milijardi eura! Zbog tih istih nogu, netko je istražio, tijekom svjetskog prvenstva – ima više srčanih udara, ali i manje samoubojstava.

  Vijesti.rtl.hr

 • Odgovori