KAportal VIDEO: Nakon loših rezultata na tržištu, država opet uvodi subvencije za električne i hibridne automobile | Karlovački informativni web portal

VIDEO: Nakon loših rezultata na tržištu, država opet uvodi subvencije za električne i hibridne automobile

Svoje punjenje upravo dovršava Sašin šesti auto na struju. Prošao ih je mnogo – od Tesle sve do sadašnjeg Renault – i ne misli se više nikad vratiti na onaj kojega pokreću fosilna goriva.

“Daje doslovno besplatnu vožnju, daje vožnju bez ulaganja kao servisi i točenje goriva. Mislim da u nekom razdoblju od 10-15 godina taj auto sigurno sam sebe isplaćuje”, priča nam Saša Kauzlarić, vlasnik električnog automobila.

I prijavit će se za kupnju novog električnog automobila. Prekosutra, u srijedu 25. travnja, nakon trogodišnje stanke Fond za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti pokreće prvi val poticaja za građane, koji će iznositi maksimalno do   40% cijene vozila koje namjeravaju kupiti.

 • To znači do 80 tisuća kuna za električne automobile, do 40 tisuća za plug-in hibride, uz uvjet da im je emisija CO2 manja od 50 g/km. Kupnja električnih motocikala poticat će se do 20 tisuća, a prvi put će se poticati kupnja električnih bicikala s 5 tisuća kuna Fondovih poticaja.

  Svi znaju da električni auti nisu jeftini – a lani ih je bez poticaja prodano samo 22 komada – u čitavoj zemlji. Auto koji se sad puni je cijenom najpristupačniji električni, pod uvjetom da vam treba gradski auto.

  “Smart for 2 coupe je najjeftinii električni auto na tržištu koji košta 176 tisuća kuna bez poticaja. S 40 posto poticaja je cijena do registracije 105 tisuća kuna”, Dean Torti, Mercedes Hrvatska.

  BMW-u i3 će poticaji cijenu sa 308 tisuća skinuti na 228 tisuća. Hyundai Ionic će umjesto 272 koštati 192 tisuće, e-Golf će umjesto 301 koštati 222 tisuće, a Renault Zoe će umjesto 233  koštati će 153 tisuće kuna. Baš novi model za sebe mjerka i Saša.

  “S jačom baterijom koji 300 kilometara sigurno prolazi. Mislim da je to sasvim dovoljno za putovanja Hrvatsku. Mislim da preko toga nema potrebe, a i sve preko toga bi bilo preskupo za kupiti”, Saša Kauzlarić, vlasnik električnog automobila.

  Prijaviti se možete od srijede – e-poštom na vozila.gradjani@fzoeu.hr.

  – Procedura je izuzetno jednostavna. Trebate otići na stranice Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, skinuti obrazac, vlastoručno ga ispuniti, uz presliku osobne iskaznice i tehničku specifikaciju odnosno ponudu vozila je to jedino što trebate biti brzi jer su sredstva ograničena”, prokomentirao je Dubravko Ponoš, ravnatelj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost

  . Jako ograničena – tek 12 milijuna kuna – što je otprilike 150 automobila. Ako će se iz godine u godinu dodjeljivati isti taj iznos, za 150 godina – znači 2168., kad odavno više neće biti ni benzina ni nafte, dodijelit će se iznos jednak onome koliko košta 12 starih izraelskih aviona.

  Vijesti.rtl.hr

 • Odgovori