KAportal VIDEO: Na hrvatskom političkom nebu nikad nije dosadno - sve je više stranaka, ali i prebjega | Karlovački informativni web portal

VIDEO: Na hrvatskom političkom nebu nikad nije dosadno – sve je više stranaka, ali i prebjega

Na hrvatskom političkom nebu sve više stranaka i prebjega. Moguće je i da se zbog političke trgovine u sve uplete i DORH.

A u međuvremenu, osvanula je i jedna nova stranka – Demokrati bivšeg SDP-ovca Miranda Mrsića. Time je naglašena razjedinjenost ljevice koje ide na ruku desnici.

Mirando Mrsić odustao je od ideje povratka u SDP. I osnovao Demokrate.

 • „Što više inicijativa na ljevici na kraju će rezultirati da se okupimo oko jedne ideje, suprostavimo se orbanizaciji Hrvatske i Plenkovićevom HDZ-u”, kaže Mrsić.

  Od SDP-a se očekuje da predvodi okupljanja na ljevici, a politički analitičar Krešimir Macan smatra da će se to i dogoditi. No ne još.

  “Vjerojatno hoće kad dođu ta izborna vremena,ali pregovarat će se na osnovu brojki, istraživanja, a ne tko koga voli. Zato sve stranke koje sad kreću moraju iskoristiti vrijeme da se pozicioniraju za pregovore”, jasno će politički analitičar RTL-a Macan.

  U Glasu imaju iskustvo da im je Amsterdamska koalicija ostala bez jednog člana – Pametnog, ali se intenzivno radi na širenju platforme s HSS-om i HSU-om.

  “Važno je otvoriti široki front nastupanja na izborima jer tko god misli da može samostalno i ugroziti postojeći monopol HDZ-a, mislim da je na krivom tragu”, ističe Goran Beus Richembergh, potpredsjednik GLAS-a.

  Istodobno, SDP je i dalje u problemima. Napustili su ga zastupnici koji tvrde da će djelovati neovisno. Ipak, Davor Bernardić na čelu stranke ostaje barem do izbora za Europski parlament.

  “Stranka je očito krenula putem koji sam predvidio prije godinu i pol i tražio da se to promijeni. Nažalost do toga nije došlo”, kaže Mrsić.

  S druge strane onaj koji za sebe kaže kako “dela”, okuplja zastupnike i već je na brojci 10.

  “Ne znam ja za političku trgovinu, ja ne trgujem ni s kim”, jasno će Milan Bandić.

  Nakon najnovije akvizicije odbjegle HNS-ovke Marije Puh, koliko je Bandić povećao svoj utjecaj na premijera?

  “On ima infrastrukturu, novac i na vlasti je i time širi svoj utjecaj… Smjestio se na centar, sve je labavo na ljevici. Ne zaboravite da njemu treba HDZ za vlast u Zagrebu. Tako da je ovo mirna situacija za obojicu, i Plenkovića i Bandića”, kaže Macan.

  No Bandićeve protivnike ne bi iznenadilo da zatraži rekonstrukciju Vlade pa i resor pravosuđa s kojim ima toliko problema.

  Vijesti.rtl.hr

 • Odgovori