KAportal VIDEO: Koliko je i sutkinji bilo neugodno izreći presudu govori i kazna koju je dobio naš prvi ratni profiter | Karlovački informativni web portal

VIDEO: Koliko je i sutkinji bilo neugodno izreći presudu govori i kazna koju je dobio naš prvi ratni profiter

Hrvatska je danas službeno dobila prvog i, kako stvari stoje, jedinog ratnog profitera u svojoj bogatoj povijesti ratnog profiterstva u kojoj je nestalo 50 milijardi dolaravrijednosti bruto domaćeg proizvoda.

Dakle, nakon beskrupulozne pretvorbe i privatizacije koja se događala u trenucima dok je trećina zemlje bila okupirana, od kuponske i tajkunske privatizacije na račun stradalnika domovinskog rata, do krađe mirovinskog fonda čija se imovina tijekom rata dijelila na kartaškim partijama političkih dužnosnika u zagrebačkim vilama dok su istodobno sirene zavijale u Karlovcu i Osijeku, Zadru i  Šibeniku, dakle od svih kamiondžija, montera, ugostitelja menadžera, export-import majstora, vladinih ministara i predsjednikovih ministranata koji su skupljali imetke dok su drugi ubirali metke, hrvatsko pravosuđe je presudilo da je ratni profiter – Ivo Sanader.

On je naime, kaže današnja presuda, od Hypo banke 1995. uzeo proviziju od 3,6 milijuna kuna za kredit s kojim je Hrvatska trebala kupiti zgrade za svoja diplomatska predstavništva. Dakle da pojasnimo, Sanader za ratno profiterstvo nije osuđen zato što je tijekom ratnih okolnosti oštetio državu, porezne obveznike ili ratne stradalnike nego Hypo banku. Koliko je i samoj sutkinji bilo neugodno izreći takvu presudu govori i kazna koju je dobio naš prvi i jedini ratni profiter. Osuđen je na dvije i pol godine zatvora što znači da neće ni dana u zatvor jer je sve dane već odležao u pritvoru.

 • Dakle, prva i jedina izrečena kazna za jedno od najtežih kaznenih djela na svijetu, ratno profiterstvo skoro je jednaka kazni za posjedovanje jointa. Ali ako presuda postane pravomoćna, Ivo Sanader će državi morati vratiti tih 3,6 milijuna kuna provizije, premda podsjetimo još jednom – te novce  nije uzeo od države nego od Hypo banke.

  “Uzimanje provizije u takvim okolnostima prilikom pregovora u sklapanju ugovora o zajmu za kupnju zgrada veleposlanstava RH sa inozemnom bankom i to od strane zamjenika ministra vanjskih poslova čija je primarna dužnost bila zastupati interese zemlje nije ništa drugo nego ratno profiterstvo. Na taj način on je zlouporabom položaja i ovlasti beskrupulozno pridonio destrukciji gospodarskog sustava i srozavanju ugleda države”, izjavila je Jasna Gaešić, sutkinja Županijskog suda.

  “Smatramo da se radi o izvjesnoj manipulaciji USKOK-a koji kada mu je djelo otišlo u zastaru je zapravo to kvalificirao kao ratno profiterstvo. Naravno da nastavljamo dalje”, kazla je Jadranka Sloković, odvjetnica Ive Sanadera.

  Ivo Sanader danas je apsolutna zvijezda hrvatskog pravosuđa jer mu je izrečena još jedna presuda. Ovaj put osolobađajuća.

  U slučaju HEP-Dioki Sanader je oslobođen optužbe da je kao premijer na račun HEP-a pogodovao Robertu Ježiću i njegovom Diokiju. I ta je presuda još jedna blamaža Uskoka, jer je kao i u slučaju Milana Bandića u “aferi štandovi” očito da je i ova optužnica podignuta bez dovoljno dokaza.

  “Ta oslobađajuća presuda nas uopće ne ispunjava nekim posebnim zadovoljstvom jer po našem stajalištu to nije trebalo djelo biti niti optuženo, a u ovoj procesnoj situaciji koja je nastala smrću gospodina Mravka niti nije smjela proći optužno vijeće, evo ovdje imamo odgovor zašto se 98 % optužnica USKOK-a usvaja”, rekao je Čedo Prodanović, odvjetnik Ive Sanadera.

  Vijesti.rtl.hr

 • Jedan komentar

  1. Ovdje naravno nema imena i prezimena, jer partija to nije zatražila, naravno.., dobro da policajac umjesto njega nije i kaznu platio , strašno i sramota, koliko različitih tretmana ima…

  Odgovori