KAportal Velikim svečanim koncertom Prvo hrvatsko pjevačko društvo Zora proslavilo 160 godina postojanja i uspješnog rada | Karlovački informativni web portal

Velikim svečanim koncertom Prvo hrvatsko pjevačko društvo Zora proslavilo 160 godina postojanja i uspješnog rada

foto: Igor Čepurkovski

Svečanim koncertom pod pokroviteljstvom Predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, u prepunom Zorin domu 160. rođendan obilježilo je Prvo hrvatsko pjevačko društvo Zora.

Bio je to ujedno i završni u nizu koncerata kojima je PHPD Zora ove godine obilježila ovu značajnu obljetnicu.

Zbor je nastupio pod umjetničkim ravnanjem Radmile Bocek, a kao gosti u Zorin domu su zasvirali i članovi Karlovačkog tamburaškog orkestra.

  • Prvo hrvatsko pjevačko društvo Zora, kako mu ime govori, najstarije hrvatsko pjevačko društvo, pokrenuo je 1858. godine Janko Modrušan, a prvi zborovođa bio je Antun Supan. Od samog početka Zora je nametnula visoke kriterije i postala središte kulturnog života u gradu, ali najslavnije dane doživjela je neposredno prije gašenja – u dvadesetim i tridesetim godinama prošlog stoljeća pod ravnanjem Davida Meisela, kada s uspjehom nastupa diljem Europe. S dolaskom zločinačke NDH, omiljeni dirigent završava u ustaškom logoru, gdje je i ubijen, a Zora se gasi. Obnovljena je 1978. godine, isprva pod ravnanjem Ratka Pogačića i od tada opet neprekinuto djeluje.

    KAportal.hr 

     

  • Odgovori