KAportal Veliki zaokret za našu malu zemlju - Google će od iduće godine poduprijeti hrvatski izvoz | Karlovački informativni web portal

Veliki zaokret za našu malu zemlju – Google će od iduće godine poduprijeti hrvatski izvoz

Nakon što je prije pet godina ušao na hrvatsko tržište, američki IT div Google priprema se na veliki zaokret, piše Poslovni dnevnik. Naime, Google uskoro započinje i s izvozom svih vrsta proizvoda temeljenih na intelektualnom kapitalu iz Hrvatske.

Dosad je Google isključivo uvozio u Hrvatsku usluge i proizvode koji su razvijeni vani. Najprije je prodavao svoje oglašivačke usluge HTZ-u i marketinškim agencijama, zatim je prodavao svoj office u cloudu i sadržaje iz Google Play trgovine itd.

Međutim, najkasnije do kraja iduće godine Google će po prvi put poduprijeti i hrvatski izvoz. U prvom redu izvozit će sve vrste proizvoda koji su temeljeni na intelektualnom kapitalu.

 • Prema riječima direktor Googlea za jadransku regiju, Jošku Mrndži iduća usluga koju će lansirati na našem tržištu je Merchant account. Iako se ne zna točno kada će usluga biti predstavljena javnosti, pretpostavlja se da bi to moglo biti najkasnije do kraja iduće godine.

  Kako navodi Poslovni dnevnik, Merchant account je preduvjet da bi hrvatski softveraši mogli izravno iz Hrvatske prodavati svoje aplikacije na Google Play trgovini, budući da za sada iz Hrvatske na Google Playu, kao najvećoj trgovini softverom na svijetu, moguće jedino dijeliti besplatne aplikacije.

  Trgovina Google Play, koju koriste milijarde korisnika, samo je u prosincu 2018. prodala više od 2,5 milijuna mobilnih aplikacija, a u trećem tromjesečju ove godine ostvarila je prihod od 6,2 milijarde dolara uz rast od 21,5 posto u odnosu na godinu prije.

  Zbog toga su visoko-tehnološki igrači iz Hrvatske primorani otvarati tvrtke u inozemstvu. Primjerice, tvrtka koja stvorila Photomath, najpopularniju hrvatsku mobilnu aplikaciju sa 100 milijuna korisnika, ima svoje sjedište izvan Hrvatske.

  Jednako tako je i najveći hrvatski proizvođač mobilnih igara Nanobit prije tri godine otvoriti tvrtku Nanobit Games Kft. u Budimpešti odakle preko Google Playa prodaje svoje igre za Android proizvedene u Hrvatskoj, preko Google Playja tako prodaje njegova tvrtka kći Nanobit Games Kft. iz Mađarske.

  Osnivač Photomatha, Damir Sabol, rekao je da im je nemogućnost prodavnja iz Hrvatske bio veliki problem, ali da im sada ne znači puno jer prodaju iz svoje američke tvrtke. Sabolu ni dan danas nije jasno zašto Google nije mogao omogućiti Mechant account tvrtkama iz Hrvatske.

  Tomislav Car, direktor najvećeg proizvođača mobilnih aplikacija u Hrvatskoj, Infinituma, rekao je da će uvođenjem Googleove usluge mnogim tvrtkama u Hrvatskoj biti od pomoći.

  “Do sada su se mahom dovijali tako što su otvarali tvrtke u Mađarskoj i SAD-u. Ni ja ne znam zašto Google nije Merchant account učinio dostupnim tvrtkama iz Hrvatske. Pretpostavljam da smo im premalo tržište pa je trebalo vremena da to dođe na red”, rekao je Car.

  Slično Caru, i Tomislav Gojević, voditelj razvoja Nanobita, misli da zbog premalog tržišta Google nije omogućio našim tvrtkama izravnu prodaju. Međutim, nagađa, da je mogući razlog i administracija.

  Ipak, prema njegovim riječima rast tvrtki poput Nanobita i Photomatha sugerira su se stvari promijenile.

  “Nanobitu bi to olakšalo poslovanje, jer bi nam smanjilo trošak kada ne bismo morali imati tvrtku vani samo za poslovanje s Googleom. Morat ćemo razmotriti i još jedan faktor – izbjegavanje dvostrukog oporezivanja sa SAD-om. Ako se i to riješi, vjerojatno bismo i poslovanje sa Google Playom vratili u okrilje matične tvrtke”, zaključio je Gojević za Poslovni dnevnik.

  Vijesti.rtl.hr

 • Odgovori