KAportal Večeras novi Polkaview, predavanje iz STEM ciklusa, predstavljanje knjige Stribora Markovića... | Karlovački informativni web portal

Večeras novi Polkaview, predavanje iz STEM ciklusa, predstavljanje knjige Stribora Markovića…

U Gradskoj knjižnici Ivana Gorana Kovačića večeras u 18 sati bit će predstavljena knjiga Stribora Markovića “Priče iz šume Striborove”. Knjiga sadrži priče o svijetu mikroorganizama u nama, na nama i oko nas, ali govori i o čarobnosti ljudske fiziologije. Autor objašnjava jednu od najvećih redefinicija čovjeka s filozofskog, medicinskog, biološkog i sociološkog aspekta – čovjek nije samo jedna od vrsta, on je ekološka zajednica, baš kao šuma ili livada. Priča i o poznatim biljnim lijekovima, i to, kako kaže, jednim sasvim malim odabirom nekih poznatijih.
Ova vrijedna knjiga od pet stotina stranica rezultanta je višegodišnjeg autorovog istraživanja, ali i potenciranog cjeloživotnog iskustva još od najmlađe dobi u okruženju obitelji Katzler, preko školovanja na karlovačkoj gimnaziji, a zatim i na studiju medicinske biokemije, a potom i farmacije na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu na kojem je i diplomirao te doktorirao. Slijedilo je autorovo zavidno profesionalno radno iskustvo, bavljenje aromaterapijom, a zatim i fitoterapijom te vrlo učinkovitom mikronutricijom.

Također u 18 sati, ali na Veleučilištu u Karlovcu, održava se posljednje, jedanaesto predavanje, iz ciklusa STEM predavanja u organizaciji Udruge Nikola Tesla, Veleučilišta u Karlovcu i Kulturnog društva Slovenski dom. Predavanje na temu “Što je zaista STEM?” održat će prof. dr. sc. Mirko Butković. Predavanje se održava u predavaonici 1 u zgradi Veleučilišta u Meštrovićevoj ulici (nekadašnji VTŠ).

U Knjižnici za mlade u 19 sati na rasporedu je novi Polkaview. Gost je ovog puta novinar Željko Ivanković, a neposredan povod je izlazak njegove knjige “Slučaj Agrokor – privatizacija i crony kapitalizam” (Jesenski i Turk, Zagreb, 2018.).

  • Ivanković je doktorirao filozofiju politike na Australskom nacionalnom sveučilištu na temi transformacije vlasništva u postsocijalističkom razdoblju. Dvadesetak godina se bavio financijama kao urednik časopisa Banka, a u posljednje vrijeme se posvetio istraživanju digitalne transformacije, ponovno iz političko-ekonomskog kuta. Urednik je portala ideje.hr te suradnik Trećeg programa Hrvatskog radija, časopisa Mreža, tjednika Express i drugih medija. Bio je gospodarski savjetnik u veleposlanstvima u Japanu i Australiji. Objavio je i knjigu “Besplatno. Uvod u političku ekonomiju digitalnog doba”.

    KAportal.hr

  • Odgovori