KAportal Večeras u 18 sati u karlovačkoj knjižnici predstavljanje novog romana Irene Lukšić "Berlin - Pariz" | Karlovački informativni web portal

Večeras u 18 sati u karlovačkoj knjižnici predstavljanje novog romana Irene Lukšić “Berlin – Pariz”

U Ilirskoj dvorani Gradske knjižnice Ivana Gorana Kovačića večeras u 18 sati bit će predstavljen novi roman Irene Lukšić “Berlin – Pariz”. Ovaj kratki roman svojevrsna je interpretacija, nadogradnja i intertekstualni eksperiment na materijalu manje poznate pripovijetke “Slučajnost” Vladimira Nabokova. Autorica je otuda “posudila” dva ključna lika, muža i ženu, Ruse, koje je razdvojila Oktobarska revolucija, ali su oni negdje duboko u sebi vjerovali da će se ponovno sresti, što se i ostvari u vlaku Berlin – Pariz. Irina “vrti” u glavi svoj posljednji film, stvarni i metaforički, godine kad je emigrirala iz domovine i našla se u Hrvatskoj, a Vladimir, pisac, odlučuje se ubiti i prekinuti mučni život emigranta u Berlinu i zauvijek podvući crtu pod nesretnu ljubav. Ukratko, likovi prototipove imaju u međuratnoj zbilji i čitatelj može prepoznati spisateljicu Irinu Kuninu Aleksander, književnike Vladimira Nabokova i Miroslava Krležu, pjesnikinju Marinu Cvetajevu, glumicu Marlene Dietrich, ruske špijune, varalice i druge atraktivne pojave tadašnje europske intelektualne scene.

“Berlin – Pariz” naoko je biografski roman, naoko putopis, komponiran kao niz “slijepljenih” priča, svojevrsni “putopisni palimpsest”, kako će ga definirati Helena Sablić Tomić u pogovoru. Premda “zatvorena” u brzi vlak Berlin – Pariz, priča o sudbinama ljudi koji žele više od života napeta je i puna kulturoloških, političkih i zemljopisnih referenci koje se pred čitateljevim očima (i maštom) šire u golemu epsku fresku europske stvarnosti 20-ih godina prošloga stoljeća.

KAportal.hr

  • Odgovori