KAportal Vatreno na vojnom poligonu kod Slunja: Moć svog topništva i oklopa pokazala Hrvatska vojska, uz potporu Kiowa Warrior | Karlovački informativni web portal

Vatreno na vojnom poligonu kod Slunja: Moć svog topništva i oklopa pokazala Hrvatska vojska, uz potporu Kiowa Warrior

Jučer se ponovo pucalo na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” u Slunju i to iz topničkog oružja sa zemlje ali i iz zraka. Naime, održana je vježba Gardijske oklopno – mehanizirane brigade i Topničko – raketne pukovnije uz potporu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva pod nazivom “Kuna 18”.

Na vježbi je prikazano integrirano, sinhronizirano i združeno djelovanje helikoptera OH-58D “Kiowa Warrior” u potpori kopnenih snaga te borbeno djelovanje Panzer haubice 2000 u pružanju topničke potpore manevarskim snaga u zadaći provedbe napada, kažu u MORH-u.

  • – Cilj nam je bio prikazati nove sposobnosti Hrvatske vojske, a to se prije svega odnosi na integraciju sposobnosti helikoptera “Kiowa Warrior”, Panzer haubica te određenih aktivnosti poput obavještajnog djelovanja na bojnom polju. Izuzetno sam zadovoljan kako su naši ljudi, kao naša najveća vrijednost, vrlo brzo uspjeli savladati i osposobiti se za upotrebu novih sposobnost, rekao je general Šudnov te najavio da će se u listopadu održati velika združena vježba Velebit 18 u kojoj će se još jednom pokazati nove sposobnosti integrirane u cjelokupni sustav.

    U vježbi “Kuna 18″u realnim uvjetima bojišta prikazana je integracija vatri manevarskih i potpornih elemenata, upravljanje vatrom i manevrom, kao i provedba usklađenog djelovanja koja je u funkciji protiv rasporeda protivničkih snaga. Na vježbi je sudjelovalo ukupno 587 pripadnika Hrvatske vojske, a radi se o ključnom obučnom događaju koji je proveden u svrhu podizanja statusa interoperabilnosti postrojbi HKoV u provedbi borbenih aktivnosti na razini bojne.

    Uz navedene postrojbe u vježbi “Kuna 18” sudjelovali su i bojna NBKO, bojna veza, Inženjerijska pukovnija, pukovnija PZO Zapovjedništvo za potporu i Središte za borbenu obuku.

    KAportal.hr

  • Odgovori