KAportal Ustavni sud presudio: Grad Slunj dobit će velik novac od MORH-a zbog poligona, no sad traži i rentu za uznemiravanje | Karlovački informativni web portal

Ustavni sud presudio: Grad Slunj dobit će velik novac od MORH-a zbog poligona, no sad traži i rentu za uznemiravanje

Ministarstvo obrane i Ministarstvo državne imovine dužno je gradovima Slunj i Delnice i općini Čavle, kao i drugimj jedinicama lokalne uprave gdje imaju svoje objekte, oko 100 milijuna kuna nakon što je Ustavni sud presudio da je Republika Hrvatska dužna na svu svoju imovinu plaćati komunalnu naknadu jedinicama lokalne uprave, piše Jutarnji list.

Kako navode, Ustavni sud je tako “pokopao” zakon Milanovićeve vlade kojim se država izuzela od plaćanja komunalija, čime je u nezavidan položaj dovela brojne gradove i općine. Ovo je i svojevrsna pobjeda Tomislava Tolušića, sadašnjeg ministra poljoprivrede, koji je u vrijeme podnošenja tužbe zastupao Hrvatsku zajednicu županija.

U četiri godine, nakon odluke Milanovićeve vlade, događao se pravi kaos u vezi s naplatom tih davanja. Neke su jedinice prihvatile novi zakon i pomirile se s tim da ostaju bez znatnih sredstava, a neke su ovrhama sjedale na MORH-ov račun, svejedno naplaćujući potraživanja kojih se nisu odrekli, da bi im, držeći se slova zakona, mjesni sudovi nalagali da taj novac moraju vratiti.

 • Slunjski gradonačelnik Jure Katić

  Odlukom Ustavnog suda stvari se vraćaju na početak, piše Jutarnji, što znači da MORH za svoje objekte te Ministarstvo državne imovine za svoje nekretnine moraju platiti zaostatke koji su na ovaj način uprihodili u posljednje četiri godine. U svoj proračun Delnice tako vraćaju 1,8 milijuna kuna godišnje, a općina Čavle 1,5 milijuna kuna. Ovo pravo svakako će iskoristiti i ostale jedinice lokalne uprave, na kraju krajeva, to im sada opet nalaže i zakon, a grad Slunj jedan je od onih koji će državnu birokraciju stajati najviše, i to zbog brojnih MORH-ovih objekata na poligonu “Eugen Kvaternik”. Na godišnjoj razini MORH-ova davanja Slunju iznose više od 4,5 milijuna kuna.

  – Mi smo si ovrhom naplatiti sva potraživanja od donošenja zakona u srpnju 2013. godine do polovice 2015. godine. Na temelju ove tužbe očekujemo da nam plate sve otada do danas, a svota je veća od 10 milijuna kuna. Još nemamo informaciju o tome kad će novac sjesti, ali što prije plate, bolje je za njih jer će ih u konačnici stajati manje zbog kamata i drugih troškova, rekao je novinarima Jutarnjeg gradonačelnik Slunja Jure Katić.

  Koliko su Slunju važna ova sredstva, odnosno u kakvim se problemima našao kad je bez njih bio, najbolje govore sljedeće brojke. Njihov proračun na godišnjoj razini iznosi oko 20 milijuna kuna, no većina su dotacije, a samo je 9 milijuna izvornih prihoda, što znači da su preko noći bili ostali bez jedne trećine sredstava. Milijuni na koje sada opet mogu računati namjenski su i dužni su ih iskoristiti za komunalije. Zbog toga će njihovi mjesni odbori dobiti nove ceste, svaki od njih 11 u vrijednosti 300.000 kuna. Dosad su svi za tu namjenu dijelili kolačić od 250.000 kuna pa su im ceste, kaže gradonačelnik, prilično zapuštene, kao i odvodnja i kanalizacija.

  U Ministarstvu obrane iznos koji će morati platiti očito su namjerno prešutjeli jer su nam na vrlo konkretan upit o broju nekretnina, lokacijama i sporovima koje su izgubili rekli samo “da je riječ o jedinicama lokalne uprave na kojima su perspektivne vojne nekretnine”.

  – Budući da je riječ o provedbi odluke Ustavnog suda, stajališta navedena u odluci ugradit će se u izmjene i dopune Zakona o obrani, a nakon toga će se u suradnji s jedinicama lokalne samouprave utvrditi obveze koje je RH obvezna podmiriti. No, osim komunalne naknade, Slunjani od MORH-a traže i drugu vrstu naknade – rentu zbog uznemiravanja. U tom zahtjevu pridružile su mu i ostale općine naslonjene na poligon. One nemaju pravo na komunalnu naknadu jer na njihovu području MORH na poligonu nema nekretnina pa im je ovo prilika da izvuku novac za sebe. Slunj, Rakovica, Plaški, Josipdol i Tounj već su poslali zahtjev za naknadom MORH-u.

  KAportal.hr

 • Odgovori