KAportal USKOK pokrenuo istragu: Uhićen muškarac koji je pisao lažne SMS-ove u slučaju Zdravka Mamića | Karlovački informativni web portal

USKOK pokrenuo istragu: Uhićen muškarac koji je pisao lažne SMS-ove u slučaju Zdravka Mamića

USKOK je pokrenuo istragu protiv 36-godišnjeg muškarca kojeg se sumnjiči da je pisao lažne smsove u slučaju koji se na Županijskom sudu u Osijeku vodio protiv Zdravka Mamića i ostalih okrivljenika zbog financijskih malverzacija u Dinamu.

Podsjetimo, u lipnju ove godine, dva dana prije izricanja presude zbog optužbi za malverzacije teške oko 140 milijuna kuna, bivši izvršni dopredsjednik Dinama Zdravko Mamić optužio je bivšega glavnoga državnoga odvjetnika Dinka Cvitana te ravnateljicu Uskoka Tamaru Laptoš da su vršili pritisak na suce Županijskoga suda u Osijeku da ga osude.

Mamić je na konferenciji novinarima predao papire na kojima se, prema njemu, nalazi SMS korespondencija između Cvitana i neimenovanoga suca u Osijeku i prema kojoj Cvitan prijeti tome sucu tražeći da Mamića osude bez dokaza. Mamić je tvrdio da je tu korespondenciju zaprimio poštom od nepoznate osobe, te da vjeruje da je ona istinita, ali da nema nikakvih načina da provjeri radi li se o vjerodostojnom materijalu ili ne.

 • Prema onome što je sada objavio USKOK, smsovi su bili lažni. Sumnjaju da je uhićeni 36-godišnjak u razdoblju od veljače do 20. rujna 2018., na području Belišća i Zagreba, s namjerom da se za više osoba u kaznenim i drugim postupcima koji se vode protiv njih ishode povoljne sudske odluke, izrađivao lažnu SMS korespondenciju i drugu dokumentaciju kako bi ih te osobe iskoristile u navedenim postupcima.

  Tako je, s ciljem da se lažno sačinjena korespondencija koristi u kaznenom postupku koji se protiv Z. M. i trojice drugih okrivljenika zbog kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti vodi pred Županijskim sudom u Osijeku, prije objave prvostupanjske presude u tom predmetu, izradio lažnu prepisku između bivšeg Glavnog državnog odvjetnika i jednog neimenovanog suca koji je u tom predmetu bio član sudskog vijeća a prema kojoj bi bivši Glavni državni odvjetnik vršio pritisak da se bez ikakvih dokaza protiv jednog okrivljenika donese osuđujuća presuda. Lažnu prepisku je potom dostavio Z. M. koji je istu javno objavio na konferenciji za medije održanoj 4. lipnja 2018. godine.

  Nadalje, navodi USKOK, branitelj Z. M. je tražio da se na temelju lažne korespondencije odgodi objava prvostupanjske presude u tom predmetu, koji prijedlog je sudsko vijeće odbilo te je 6. lipnja 2018. objavilo presudu kojom su svi okrivljenici u tom predmetu proglašeni krivima.

  Osim navedenog, okrivljenik je prije izrade pisanog otpravka osuđujuće presude protiv koje se može podnijeti žalba Vrhovnom sudu RH, izradio novu lažnu korespondenciju o navodnom utjecaju na suce Vrhovnog suda RH koji bi odlučivali o žalbi okrivljenika kako bi je predao Z. M. s namjerom da je iskoristi u predstojećem žalbenom postupku u čemu je spriječen dojavom da se nad njim provodi kriminalističko istraživanje.

  USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Osijeku predložio određivanje istražnog zatvora protiv okrivljenika.

  Podsjetimo, Zdravko Mamić nepravomoćno je osuđen na 6,6 godina zatvora, a prije izricanja presude sklonio se u Bosnu i Hercegovinu koja ga je odbila izručiti Hrvatskoj.

  Vijesti.rtl.hr

 • Odgovori