KAportal Umro je Slavko Goldstein - pisac, novinar, političar, povjesničar i Karlovčanin | Karlovački informativni web portal

Umro je Slavko Goldstein – pisac, novinar, političar, povjesničar i Karlovčanin

foto: Wikipedia.org

Slavko Goldstein (r. 22.8.1928.), partizan i velikan hrvatske kulture, preminuo je ove srijede oko 13 sati, na Rebru. Hvala mu i slava mu! – objavio je to na svojem Twitter profilu novinar Drago Pilsel.

Goldsteinova obitelj je podrijetlom iz Tuzle, a on je rođen u Sarajevu. Djetinjstvo je proveo u Karlovcu, gdje mu je otac Ivo bio knjižar. Tu je završio gimnaziju. Oca su mu ubile ustaše početkom Drugog svjetskog rata, te se on s majkom i bratom pridružio partizanima.

– Nakon završetka rata, sudjelovao je u borbi za uspostavljanje Izraela i nekoliko je godina, s bratom, živio u kibucu. U Jugoslaviju vratio se tijekom 1950-ih, u Zagreb, gdje je studirao književnost i filozofiju na Filozofskom fakultetu. Ubrzo je postao novinar, radeći kao urednik Vjesnika i Erasmusa. Jedno vrijeme bio je i radijski urednik, kao i urednik izdavačke kuće Stvarnost. Bavio se i scenarističkim radom, pišući scenarije za filmove Signali nad gradom (1960.) i Akcija stadion (1977.; zajedno s Dušanom Vukotićem). Osnivač je izdavačkih kuća Liber i Novi liber – navodi Wikipedia.

  • Goldstein je u svibnju 1989. godine suosnivač HSLS-a, te je do sljedeće godine bio i predsjednik te političke stranke, a na njegovo mjesto tada je došao Dražen Budiša.

    – Jedno vrijeme je bio predsjednik zagrebačke Židovske općine i Kulturnog društva Miroslav Šalom Freiberger, a zajedno sa sinom Ivom, povjesničarom, zalagao se za rekonstrukciju Zagrebačke sinagoge. Tijekom 1990-ih bio je otvoreni protivnik politike dr. Franje Tuđmana. Godine 2012. podržao je inicijativu brata Danijela za ukidanje saborske komemoracije žrtava Križnog puta na Bleiburgu – piše Wikipedia.

    KAportal.hr

  • Odgovori