KAportal Udruga Pan objavila nove tragične slike slapa Šušnjar - evo kako izgleda kad mHE "nema utjecaja na okoliš" (FOTO GALERIJA) | Karlovački informativni web portal

Udruga Pan objavila nove tragične slike slapa Šušnjar – evo kako izgleda kad mHE “nema utjecaja na okoliš” (FOTO GALERIJA)

foto: FB Pan

Pan, udruga za zaštitu okoliša i prirode, objavila je novi set fotografija s nekada najvećeg i najljepšeg mrežničkog slapa Šušnjara, na kojem je prije dvije godine izgrađena mHE Dabrova dolina.

Šušnjar je (bio?) najviši slap na Mrežnici visine oko 13 metara. Slap je između dvije kaskade u samom zavoju rijeke okružio maleno, ali duboko jezerce. Sa svake strane slapa, potpuno uklopljeni u prirodni ambijent, nalazi se po jedan mlin. Tragovi sedrene stijene na desnoj obali koja se uzdiže 4-5 metara uvis, a podno koje se nalazi spilja, ukazuju na mogućnost da je u geološkoj prošlosti ovaj slap bio i viši, a vjerojatno je da je i donja kaskada nastala rušenjem ovog gornjeg dijela.

Nažalost, unatoč uvjeravanja nadležnih da okolišu neće naštetiti izgradnja male hidroelektrane Dabrova dolina i da je riječ tek o “privremenom skretanju vode”, fotografije i ove godine pokazuju da je to daleko od istine. Ogorčeni i razočarani komentatori jasno poručuju da ni za najvećih suša slap nije bio tako suh, a o tome kako se mHE uklopila u nekada idiličan krajolik ne treba trošiti riječi.

 • KAportal.hr

 • 2 komentara

  1. Ne treba zaboraviti zaslužnika za “ubistvo” slapa Šušnjar a to je gosp. mmaradin koji bi za ovo trebao dobiti noblesovu “nagradu” za životno djelo. A što ćemo ostavio mu ćaća Mrežnicu u amanet. K tomu dodati naravno i izgradnja HE Lešće, plan za HE Lučica, Prostorni plan Plitvičkih Jezera gdje se još uvijek kaki i piški 1 500 000 turista po škrapama, pa trasu nizinske pruge kroz grad Karlovac, i naravno njegov megalomanski regionalni CGO na strateškim rezervama pitke vode za javnog i Privatnog Zagrebačkog partnera. Njegov lik i djelo ćemo osjetiti još dugi niz godina jer lokalni šerifi još uvijek njegovo ime izgovaraju šaptom. A što ćemo kad je trte mrte ili nije, lijepa se lovica marnula na Ilovačkom deponiju. Pojo Vuk Magare ili ipak nije, zatvaraju se bunari. Dolazi vrijeme kad će novinari napisati pokoju besjedu o schranjima koje je ostavio za sobom i o Onima koji su mu to omogućili. Morati će pisati jer slike slapa Šušnjar su dokaz i opomena što nas čeka ako se njegove sulude ideje i planovi i dalje budu ostvarivali.

  2. ..zašto se događaju ekocidi? Naravno i zbog prostornog plana Karlovačke županije PPKŽ.
   Upravo on omogućuje ovakve i slične stvari jer u njemu lijepo piše da se može tako raditi. To što su poslušne guzice digle ruku za njega ne opravdava schranja koja proizlaze iz njega. Izrađivač se može pozvati na kolektivnu krivnju a oni opravdavati ne znanjem i političkim guz lizom. Koliko je plan kvalitetan govori činjenica da na jednog zaposlenog dolazi 1,25 umirovljenika, iseljavanje je poprimilo epske razmjere, na mom Kordunu je hit otkup zemljišta i sađenje poljoprivrednih kultura koje ni u ludilu ne pripadaju tom području. Preostalo stanovništvo prodaje i odlazi. Posađeno 100, 200, 500 hektara nečega što će za par godina propasti.
   Mijenja se trase autoputa po narudžbi prodavatelja zemljišta a trasa nizinske pruge se seli ko mačka mlade. Provesti zdrav projekt je Sizifov posao jer sve i da službenici hoće pomoći ne mogu jer su im ruke vezane PPKŽ. Onaj tko se pobuni biva tužen za uvredu časti i ponosa Izrađivača, proglašava se po potrebi ustašom, četnikom, partizanom čak a i domobranom. Uglavnom počinjemo “uživati” u delicijama sa menija PPKŽ. Slap Šušnjar, ma koga briga sve piše u navedenom planu i sve je po zakonu, kod većih kiša grad pliva u govnima, koga briga, sve je po zakonu, ufitiljili oborinske vode u kanalizacijske mreže. To što prepumpne stanice ne mogu progutati toliku količinu vode i zbog otpada na zaštitnim mrežama za pumpe, koga briga – sve lijepo piše samo treba pročitati. Imamo lokaciju RCGO koja može zbrinuti otpada za 1 500 000 stanovnika u narednih 50 godina s tim da se 50% prije toga preradi. Naša Županija ima oko 115 000 stanovnika. Tko danas pita za slap Šušnjar, Panovci ma tko ih šiša sve je po zakonu, tko će pitati za RCGO kad nitko nije odgovaro ni za schranja na Ilovačkom deponiju.

  Odgovori