KAportal Udruga za ravnopravno roditeljstvo nizom optužbi zasula Centar za socijalnu skrb Karlovac - pokreću peticiju za smjenu više djelatnica | Karlovački informativni web portal

Udruga za ravnopravno roditeljstvo nizom optužbi zasula Centar za socijalnu skrb Karlovac – pokreću peticiju za smjenu više djelatnica

Centar za socijalnu skrb Karlovac
Centar za socijalnu skrb Karlovac

Karlovačka podružnica Hrvatske udruge za ravnopravno roditeljstvo pokreće peticiju protiv ravnateljice i djelatnica Centra za socijalnu skrb u Karlovcu.

Kako je priopćeno iz ove udruge, a koja uglavnom okuplja očeve koji su suočeni s problemima zaštite prava djeteta pred nadležnim institucijama, peticija će se provoditi na više lokacija u gradu, a kako bi se u ukazalo, dodaju, na nepravilnosti u radu Centra.

Optužbe na rad Centra su brojne i teške, a odnose se na navodne “nepravilnosti, krivotvorenja dokumentacije, nestručnost, neprofesionalnost, neravnopravnost, diskriminaciju – pogotovo očeva, nepoštivanje volje djece i nepoštivanja Konvencije o pravima djece”.

 • – Peticija će biti provedena na više lokacija. Sve će biti javno predstavljeno, sve nezakonite radnje dotičnog centra kako bi se stekao jasan uvid javnosti koga mi zapravo plaćamo u tim centrima. Isto tako da se uništi mit o sigurnim kućama od strane feministkinja koje samo uzimaju novac i stvaraju probleme u društvu obiteljima, kaže Željko Čerimović iz karlovačke Podružnice HURR-a.

  Konkretno, tvrdi da se radi o sigurnim kućama i udrugama Korak i Adela.

  KAportal.hr

 • 7 komentara

  1. E pa ovo će biti zanimljivo kako će završiti…

  2. Negdje sam pročitala da Porezna uprava u Zagrebu i Karlovcu vrše veliku istragu i porezni nadzor nad nekoliko obiteljskih udruga zbog financijskih malverzacija i zlouporabe punomoći kojima su ženske osobe-žrtve obiteljskog nasilja, ostale bez svoje imovine.

  3. Koliko sam shvatio, radi se o udruzi neshvaćenih otaca, koje su bivše žene uvjerljivo i uspješno oblatile na sudu i pred centrom za socijalni rad.

   • Da, tako je.
    Ali ne bih rekao da su to sve samo neshvaćeni oci koje su žene oblatile.
    To su svi muškarci koji nemaju pravo na svoje dijete. Iz jednog jedinog razloga – jer žena gotovo u 90 posto slučajeva dobiva skrbništvo nad djetetom – a otac može samo plačati alimentaciju.. nikakvih drugih prava nema. (osim viđanja djeteta ako mu majka dopusti jednom tjedno ili slično).
    A svatko pametan želi jednakost – samo jednako – ima i dobrih otaca… zašto majka nebi plaćala alimentaciju?
    Znači.. neka sud odluči koji je bolji roditelj – ali neka to bude 50-50 posto. neka isto pravo imaju i otac i majka.

    • Evo vidis uvijek ista prica ,neka sud odluci koji je roditelj bolji .
     Kakav bi to sudac bio kada bi rekao mama je puno bolja od tate ili obrnuto.
     Po meni jeu cijeloj prici dijete na prvom mjestu a osim izuzetaka koji su u malom broju alkici narkomani i prostitutke nemozes reci tko je bolji za dijete nego sta je bolje za dijete .

     Danas se sve moze utvrditi i gdje tko radi i jel ima adekvatan prostor za dijete itd itd .

     Nazalost kod nas je praksa da dijete pripadne majci bez obzira na to jel ona radi jel ima adekvatan prostor za dijete itd. Jer ce ocu udariti alimentaciju i to je gotova stvar za njih.

     Ja pitam sve mame koje po raznoraznim forumima i mjestima laprdaju da im je sudac dodijelio malu alimentaciju jesu kada otisle na sud i predlozile da se dijete dodijeli ocu a njoj odredi alimentacija i vidanje djeteta jednom tjedno kao ocu.
     To se valjda nikada nije dogodilo jer u tom slucaju gube prava i alimentaciju i doplatak i ono njima najglavnije samohrana majka toga vise nema pa bi onda vecina njih morala i raditi.

  4. E sad, tu je problem što očite neravnopravnosti na puno razina uzrokuju reakcije i na stvari koje su zapravo prirodne. Eto, ja ću kao muškarac reći da je sasvim prirodno da majke u ogromnoj većini slučajeva dobiju dijete.
   Zašto?
   Zato jer je jedan od osnovnih faktora koji se uzima u obzir pri odluci od tome kome će pripasti dijete to tko je primarni odgajatelj i za koga je dijete više vezano. U valjda 99% slučajeva u normalnim obiteljima (dakle, izostavljam devijacije s obje strane) to je majka. Jer je tako koncipirano cijelo društvo. Kod nas u 99% slučajeva majke uzimaju porodiljni dopust, a ne očevi, kasnije i iz objektivnih razloga češće provode vrijeme s djetetom jer teže nalaze posao, itd. I samim tim su one koje dijete češće (ne isključivo, ali češće) hrane, kupaju, liječe, vode u šetnju, oblače, ,itd. Samim tim u prvim godinama života je i vezanost djeteta za majku veća.
   I to je u svakoj zemlji puno važniji kriterij od toga koliko tko ima novaca. I da, naravno da oba roditelja moraju pridonositi novčano, jer je riječ o djetetu, a ne o novcu za bivšu ženu.

   E sad, druga stvar su prava roditelja nakon razvoda koja su u Hrvatskoj na primitivno niskoj razini. Što mnoge žene koriste, a raznorazni centri kao i ostale institucije ili ne žele ili nisu sposobne spriječiti.

   Kao što je istina i da postoje iznimke (ali su ipak iznimke, koje govore o tome da u raznim centrima zaista često ima jako puno čudnih djelatnika i čudnih stvari – ali ne i da je samo pravilo po sebi loše) da se djeca dodijeljuju i totalnim luđakinjama pored zaista divnog oca.

  5. Uzgred, Zlatibor je u pravu da ima i roditelja (češće otaca) koji su se ni krivi ni dužni našli u situaciji da ne mogu ili jako rijetko mogu vidjeti dijete.
   No, ipak mislim da su roditelji (oba roditelja) često sami krivi što uopće takve odluke prepuštaju Centru i što nisu sposobni sami misliti na interes vlastitog djeteta umjesto prepucavanja s bivšima.

   Razveden sam, dijete je “pripalo” majci, ali provodi s nama potpuno jednako vremena, tjedan dana je kod mene, a tjedan dana kod majke, zato jer smo mi, zajedno s djetetom, tako odlučili. Sve troškove pokušavamo dijeliti koliko možemo ravnopravno, ovisno i o situaciji u kojoj se u određenom trenutku nalazimo djetetova majka i ja.

   I ne mislim da smo mi neke čudne iznimke i jedini normalni ljudi na svijetu koji su sposobni to napraviti. Pa kad roditelji budu pri razvodu mislili prvenstveno na vlastito dijete a ne na to da zajebu bivšu ili bivšeg (a vrlo često je to OBOSTRANO) onda će biti i puno manje problema. A, stvarni problemi i nepravilnosti će se lakše detektirati.

  Odgovori