KAportal Karlovački učenici poharali državno GLOBE natjecanje - OŠ Banija osvojila dva, a OŠ Dubovac jedno prvo mjesto | Karlovački informativni web portal

Karlovački učenici poharali državno GLOBE natjecanje – OŠ Banija osvojila dva, a OŠ Dubovac jedno prvo mjesto

Učenici karlovačkih škola još su jednom pokazali da su u hrvatskom vrhu kada je u pitanju GLOBE program – s državnog natjecanja u Zadru vraćaju se s čak tri prva mjesta.

U ekipnom orijentacijskom natjecanju prvo mjesto i titulu državnog prvaka osvojila je karlovačka Osnovna škola Banija, a nadomak “postolju” bili su i učenici i učenice Osnovne škole Dubovac koji su osvojili četvrto mjesto. Koliko je karlovačko područje dominantno u GLOBE programu svjedoči činjenica da su među 20 škola finalista bile čak tri iz Karlovca – treća od njih je OŠ Mahično, koja je osvojila 12. mjesto. U srednjoškolskoj konkurenciji, pak, Šumarska i drvodjeljska škola zauzela je sedmu poziciju.

Još dva prva mjesta ostvarena su u projektnom dijelu natjecanja. Tako je u sekciji “Istraživanje vode” najboljim proglašen rad OŠ Banija “Kakvi su životni uvjeti riba u slatkovodnom akvariju Aquatika u usporedbi s njihovim prirodnim staništem?” (autorice projekta su učenice Laura Marković, Lorena Domšić i Anamaria Šimićak, a mentorica Ankica Veseljić), dok je u sekciji “Meteorološka istraživanja” najbolji rad OŠ Dubovac “Foginovo kupalište u sklopu riječnog turizma u Karlovcu”, čiji su autori učenici Fran Pavličić, Leon Lenuzzi-Šuper i Eric Kovačina, s mentoricama Snježanom Marković-Zoraja i Jasnom Višnić.

GLOBE obuhvaća znanja geografije, biologije, kemije, meteorologije, a temelji se na istraživačkoj nastavi. Tijekom niza godina, učenici uključeni u GLOBE prate i mjere klimatske, biološke i kemijske čimbenike u okolišu na osnovu kojih se stvaraju projekti. Pokrovitelj GLOBE programa je američka agencija NASA te je učenicima GLOBE škola omogućeno komuniciranje sa znanstvenicima i učenicima u cijelom svijetu.

KAportal.hr

 

  • Jedan komentar

    1. Bravo djeco, ponos našeg Grada, pohvala profesoricama i profesorima….

    Odgovori