KAportal Ubojica mladića iz Zadobarja mora platiti veliku odštetu njegovim roditeljima: "Oprostite, bio sam pijan, a penzija mi je mala" | Karlovački informativni web portal

Ubojica mladića iz Zadobarja mora platiti veliku odštetu njegovim roditeljima: “Oprostite, bio sam pijan, a penzija mi je mala”

Mijo Fanjak(64) iz Zadobarja morat će isplatiti odštetu od 440.000 kuna Mirici i Željku Renduliću, roditeljima Tomislava Rendulića(21), kojega je u srpnju 2016. godine ubio iz kubure na kupalištu u Zadobarju, presudio je tako nepravomoćno Općinski sud u Karlovcu po tužbi roditelja pokojnog mladića. Tijekom kaznenog postupka, podsjetimo, Fanjak je zbog ubojstva mladića na Županijskom sudu u Karlovcu dobio 8,5 godina zatvora, ali mu je drugostupanjski sud povećao kaznu na 10 godina. Na iznos će morati platiti kamate, kao i 28.000 kuna sudskih troškova.

Zbog velikih duševnih boli koje su trpjeli zbog gubitka sina, Rendulići su podigli odštetni zahtjev na po 220.000 kuna za svakog od roditelja, što je sud u konačnici i prihvatio.

U odgovoru na tužbu Fanjak je priznao da je odgovoran za nesretni događaj, ali se protivio postavljenoj visini naknade neimovinske štete u odnosu na orijentacijske kriterije i iznosima dosuđivanima na Vrhovnom sudu u sličnim situacijama. Naveo je kako nije dobio nikakvu liječničku dokumentaciju za pretrpljene duševne boli roditelja, te podsjetio da je i sam zadobio teške tjelesne ozljede, koje su mu nanijeli mještani kobnoga dana zbog kojih još trpi ozljede.

  • Branio se da je djelo počinio pod utjecajem alkohola te da nikako nije želio prouzročiti smrt mladog čovjeka, a zbog svega se i ispričao roditeljima. Podsjeća također i da je slabog imovnog stanja, od mirovine od 1.700 kuna žive njegova nezaposlena supruga i sin.

    Sud je razmotrio njegove argumente te zaključio da ga alkohol ne oslobađa od odgovornosti za počinjeno djelo, tim više jer je neovlašteno posjedovao vatreno oružje čije posjedovanje je građanima zabranjeno. Da je i sam ozlijeđen kobnoga dana i da živi od male mirovine sud u ovom slučaju drži nebitnim.

    KAportal.hr

  • Odgovori