KAportal Danas i sutra uništavanje mina na Vojnom poligonu - ne brinite zbog detonacija | Karlovački informativni web portal

Danas i sutra uništavanje mina na Vojnom poligonu – ne brinite zbog detonacija

mine-policijaNe treba brinuti zbog detonacija koje će u srijedu i četvrtak dopirati s Vojnog poligona u Slunju: policija javlja da se radi o planskom uništavanju mina.

– Kako ne bi došlo do nepotrebnog uznemiravanja javnosti uslijed detonacija, obavještavamo svekoliko građanstvo, a poglavito stanovništvo na području Josipdola i Oštarijskih Dolova, da će policijski službenici za protueksplozijsku zaštitu 12. i 13. listopada od 8.30 sati provoditi uništavanje prikupljenih ubojitih i minsko-eksplozivnih sredstava na Vojnom poligonu Eugen Kvaternik u Slunju na prostoru Oštarijskih Dolova, najavila je PU karlovačka.

KAportal.hr

 • 2 komentara

  1. Ne brinite zbog eksplozija…Brinite zbog posljedica…

  2. A što bi brinuli?
   Sjećam se za juge, kao klinac, šesdesetih, moji su gradili kuću na moru.
   Znate kako je u Dalmaciji, kamen na kamenu.
   Tih šesdesetih, Jugoslavija se razvijala, procvat gradnje vikendica, a kako ćeš graditi na kamenjaru druikčije nego da ukloniš kamen.
   Strojeva nije bilo, pa se sve radilo uglavnom 10-kilnim čekićem i klinom.
   Ako pak to nije bilo dovoljno, upotrebljavao se dinamit.
   To se radilo tako da se prvo izbuši duboka rupa u kamenu, a unutra stavi štapin dinamita, znači onakav, svijetlo smeđii, ko u kaubojskim filmovima, sa fitiljem.
   I tada se vodilo računa o tome da sigurnosna razina bude na nivou.
   To se činilo tako da, prije nego se zapali fitilj, dinamitaš koji je morao imati jaki glas, viknuo bi – “MINA!”, a mi, kad bi čuli tu riječ, sakrili bi se pod bilo kakvu nadstrešnicu, čekali da opali, te da eventualno kamenje koje bi odletilo u zrak i padne na zemlju nakon čega bi mi slobodno izašli pod vedro nebo.
   Eto, tako se nekad rješavalo pitanje kontroliranih eksplozija.
   A sad se to najavljuje preko medija, danima unaprijed, poput letova naših migova, da se ljudi ne uplaše!

  Odgovori