KAportal U Plaškom obilježena 162. obljetnica rođenja Nikole Tesle, predavanje „STEM i Nikola Tesla“ održao prof.dr. sc. Mirko Butković | Karlovački informativni web portal

U Plaškom obilježena 162. obljetnica rođenja Nikole Tesle, predavanje „STEM i Nikola Tesla“ održao prof.dr. sc. Mirko Butković

Predavanje profesora Butkovića

U organizaciji Udruge Slobodna škola iz Karlovca, na čelu sa Sanjom Tapušković, organizirana je cjelodnevna proslava 162. rođendana Nikole Tesle. Program je obuhvaćao izlet na vrelo Dretulje pod nazivom Škola u prirodi. Zatim, sajam proizvoda lokalnih OPG-a, rukotvorina umjetnika i hobista na centralnom trgu (tržnici) ispred crkve. Poslijepodne otvorena je izložba fotografskih uradaka osnovnoškolaca u Domu kulture. Također, u Domu kulture održano je predavanje prof. dr. sc. Mirko Butković pod nazivom „STEM i Nikola Tesla“.

Na početku predavanja profesor Butković je objasnio što je to STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics) i istaknuo njegovu važnost u školskim sustavima.

– Opisano je kako je Nikola Tesla u karlovačkoj gimnaziji zavolio fiziku i eksperimente u fizičkom laboratoriju, najvećom zaslugom profesora Martina Sekulića, te inzistirao na studiju tehnike usprkos želji roditelja da studira teologiju. Na politehnici u Grazu Teslu su podučavali profesori iz matematike, Rogner i Alle te profesor fizike Poeschl, koji su još više zagrijali Teslu za elektrotehniku – rekao je između ostaloga prof. Butković.

  • Piknik u parku, na slici načelnik općine Plaško Pero Damjanović

    Na kraju predavanja iznijeti su prijedlozi za uvođenje STEM-a u hrvatsko školstvo. Iza toga je nastupila akrobatska skupina „AcroOrca“ iz Plaškog, polaznici aktivnosti akrobatske rekreacije udruge „Sloboda“ te škola unutar projekta „Aktivno i kreativno-zajedno“.

    Kao što je i običaj na sličnim priredbama na kraju je priređen veseli piknik na otvorenom za sve, u centralnom parku Plaški, gdje je sudjelovao i načelnik Općine Plaški Pero Damjanović.

    Kaportal.hr

  • Odgovori