KAportal U Ozlju otvorena Spomen soba poginulim hrvatskim braniteljima s područja grada i tri susjedne općine | Karlovački informativni web portal

U Ozlju otvorena Spomen soba poginulim hrvatskim braniteljima s područja grada i tri susjedne općine

U Ozlju je otvorena Spomen soba poginulim hrvatskim braniteljima s područja Ozlja, Kamanja, Žakanja i Ribnika. Dom je bio pretijesan da bi primio sve zainteresirane i mnogobrojne uzvanike na čelu s izaslanstvima Vlade Republike Hrvatske i Ministarstva hrvatskih branitelja, preko Generalskog zbora Karlovačke županije i predstavnika Karlovačke županije i grada Ozlja pa do brojnih udruga proisteklih iz Domovinskog rata, kao i gostiju iz Slovenije (OZVVS Dolenjska, OZVUS Bela Krajina i Združenje časnikov Slovenije Bela Krajina).

Nakon himne u izvedbi Prvog mješovitog pjevačkog zbora hrvatskih branitelja Karlovačke županije „Petar Svačić“, uvodni govor je održao Milan Maleš, brigadir u mirovini, koji je u vrijeme Domovinskog rata bio zapovjednik 3. bojne („ozaljske“) 129. brigade i 137. domobranske pukovnije. On je prisutne upoznao s kronologijom ratnih zbivanja od 1991. do 1996. vezanih uz područje bivše općine Ozalj, koja nije bila direktno zahvaćena ratnim razaranjima, ali je nesebično dala svoj obol u obrani Hrvatske. Do kraja 1991. godine 1498 građana s prostora tadašnje općine Ozalj bilo je angažirano u sastavu HV i policijskih snaga, naglasio je Maleš.

Spomen soba treći je objekt po redu vezan uz Domovinski rat i odavanje počasti braniteljima koji su dali svoj život za samostalnu Hrvatsku. Prvo je postavljena spomen ploča, potom Spomen obilježje u Parku hrvatskih branitelja i na kraju Spomen
soba u prostoru nekadašnje „male vijećnice“. Na zidu su postavljeni portreti jedanaestorice branitelja s područja ondašnje općine Ozalj, koji su poginuli u periodu od 1991. do 1995. godine: Tugomir Brajković, Darko Halić, Marijan Halić, Branko Jambrošić, Zdravko Slanac, Zdravko Palisak, Mirko Milković, Josip Šoštarić, Stjepan Štrucelj, Mijo Štokan i Lovro Vrbos.

  • KAportal.hr

  • Odgovori